Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το “Apollon Basketball Training Camp” που διοργάνωσε ο Απόλλων Πατρών, με τη συμμετοχή μικρών αθλητών από όλη τη χώρα, αλλά και της Solna Vikings. Ο πρόεδρος των “μελανόλευκων”, Ανδρέας Μολφέτας, μιλώντας πριν την Συνέντευξη Τύπου με τους ανθρώπους της σουηδικής ομάδας τόνισε πως “οι υποδομές είναι το μέλλον και αποτελούν το ποιο σημαντικό κομμάτι του Συλλόγου“.

Στη Συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Γιαν Μάρκλουντ (club director των υποδομών και προπονητής της ομάδας mini basket της Σόλνα Βίκινγκς) ήταν ο πρώτος που πήρε το λόγο: “Βρισκόμαστε στο τέλος ενός φανταστικού καμπ. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ήλθαμε. Κάναμε νέους φίλους και εμπνευστήκαμε από το Ελληνικό μπάσκετ, παίρνοντας παράλληλα στοιχεία στην τεχνογνωσία του αθλήματος.

Το επίπεδο των προπονητών ήταν εξαιρετικό. Οι Έλληνες προπονητές δίδαξαν στους παίκτες μας μπάσκετ και πως να αναλαμβάνουν ηγετικές πρωτοβουλίες. Οι Σουηδοί και οι Έλληνες παίκτες έγιναν φίλοι, ίσως για μια ζωή, και θα μπορούν να επικοινωνούν με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ελπίζω το προπονητικό πρόγραμμα Υποδομών του Απόλλωνα Πάτρας μπορεί να μεταφερθεί στη Σουηδία και θα είναι τιμή μας να φιλοξενήσουμε τα μέλη του σε ένα camp ή σε αγώνες επίδειξης.

Διαμείναμε σε ένα πολύ ωραίο ξενοδοχείο, όπου είχε καλό και υγιεινό φαγητό για τους παίκτες και το τιμ. Η φιλοξενία ήταν εκπληκτική, το ίδιο και όλες οι παροχές του καμπ. Θεωρώ πως η δουλειά που έγινε ήταν πολύ καλή και μπορεί να πιστοποιηθεί αυτό από τον τεχνικό διευθυντή των Ακαδημιών της Σόλνα Βίκινγκς, βοηθώντας στην εξέλιξη των παιδιών.

Το βράδυ είναι προγραμματισμένο φιλικό μεταξύ Σουηδικής ομάδας και των Επίλεκτων παικτών του Απόλλωνα θα είναι προάγγελος του παιχνιδιού των Νέων τον Σεπτέμβρη μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας. Αν κερδίσουν οι παίκτες μας τότε μπορεί και τον Σεπτέμβρη”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Απολλωνιάδας και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του camp, Γιάννης Φραγκοπαναγιώτης, δήλωσε: “Κατ’ αρχήν θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους της Σουηδικής αποστολής καθώς σήμερα ολοκληρώνεται το αγωνιστικό κομμάτι και αύριο έχουμε την αποστολή στην Ακράτα για δύο φιλικά παιχνίδια και εκδρομή στην λίμνη Τσιβλού.

Βρισκόμαστε στην κορύφωση μιας χρονιάς και προγραμματισμού με τον κόουτς Τάκη Πετρόπουλο και όλο το τεχνικό προσωπικό του Απόλλωνα. Τα αποτελέσματα είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικά για εμάς ικανοποιητικά και προσπαθούμε να θεσμοθετήσουμε τέτοιου είδους ενέργειες.

Το πρώτο βήμα είναι θετικό και μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε από τέτοιες συνεργασίες. Γίνεται ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών όχι μόνο σε θέματα μπάσκετ, αλλά και κουλτούρας, φιλοσοφίας κ.ά. Από τη Σουηδική αποστολή εμείς έχουμε να κερδίσουμε πολλά πράγματα σε θέματα οργάνωσης, μάρκετινγκ κ.ά.

Ήδη έγιναν κάποιες συναντήσεις εργασίας και σκοπεύουμε το επόμενο χρονικό διάστημα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή και με επισκέψεις στη Σουηδία να δούμε πως δουλεύουν εκεί.
Ευχαριστώ όλους όσους βοήθησαν στη διοργάνωση και κυρίως τον τεχνικό διευθυντή μας Τάκη Πετρόπουλο, που έχει υπερβεί τον εαυτό του. Αυτή η προσπάθεια που έκανε είναι εξαιρετική. Να ευχαριστήσω και την Δέσποινα Ζέρβα που έτρεξε από το πρωί ως το βράδυ για όποιο θέμα προέκυψε.

Το προπονητικό staf που δούλεψε με αυταπάρνηση και έβγαλε τον καλύτερο εαυτό του, τους Σουηδούς προπονητές που εντάχτηκαν μέσα στο πρόγραμμα χωρίς πρόβλημα, την εταιρία Λουξ, τα ΜΜΕ και τους εκπροσώπους τους για την κάλυψη που έδωσαν στο camp, και φυσικά τη διοίκηση του Απόλλωνα που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε το camp και μας βοήθησε πραγματικά. Ευχαριστώ τους: Ανδρέα Μολφέτα, Βασίλη Λιανό, Νίκο Βετούλα, Νίκο Αργυρόπουλο, και όλους όσους μας βοήθησαν να γίνει η διοργάνωση και να έχει μεγάλη επιτυχία”.

Ενώ, ο Τάκης Πετρόπουλος υποστήριξε: “Δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτε εάν δεν υπήρχε αυτό το προπονητικό τιμ να δουλεύει με αυταπάρνηση, ξεπέρασαν τον εαυτό τους και σε κούραση και σε όλα. Δεν θέλω να ξεχωρίσω κανέναν. Σε όλους αξίζουν συγχαρητήρια. Δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα και δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα εάν δεν στήριζε η διοίκηση αυτό το πρόγραμμα”.

Η… σουηδική άποψη

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Φρανκ Αφζέλιους (προπονητής της παιδικής ομάδας της Σόλνα Βίκινγκς): “Tο camp είναι εκπληκτικό. Μας φέρθηκαν όλοι πολύ καλά. Το επίπεδο των προπονητών είναι πολύ ανεβασμένο. Θα πάρω πολλά πράγματα μαζί μου πίσω στη Σουηδία. Είδαμε καλής ποιότητας παίκτες στο διάστημα παραμονής μας και ελπίζω να πάρω έναν-δυο στις αποσκευές μου (σ.σ. είπε χαριτολογώντας).

Θα ήθελα να επιστρέψω και να ζήσω την ατμόσφαιρα με το γήπεδο γεμάτο… είδαμε άλλωστε πως ο Απόλλωνας είναι μια ομάδα που έχει ιστορία. Θα ήταν μεγάλη εμπειρία να δούμε από κοντά ένα παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό. Όλοι μας υποδέχτηκαν πολύ φιλόξενα και θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε γι’ αυτό”.

Ζητήθηκε από τον Φρανκ Αφζέλιους, ο οποίος έχει εμπειρία από τη λειτουργία κολεγιακών ομάδων στις ΗΠΑ, να κάνει μια σύγκριση με το επίπεδο -αγωνιστικό και οργανωτικό- που συνάντησε στον Απόλλωνα. Ο Σουηδός προπονητής Υποδομών απάντησε: “Έχω παίξει γυμνασιακό και κολεγιακό πρωτάθλημα στις ΗΠΑ και συγκρίνοντας τα ηλικιακά επίπεδα των αθλητών του camp εκτιμώ ότι το επίπεδο είναι υψηλό. Το επίπεδο της οργάνωσης είναι πολύ καλό. Ότι κάνετε συνεχίστε να το κάνετε το ίδιο καλά, κάνετε φανταστική δουλειά“.

Τέλος, ο βοηθός προπονητή της Εθνικής ομάδας ανδρών της Σουηδίας, Τούρμπιεν Γιέρκε, είπε: “Πρώτα απ’ όλα εδώ βρίσκομαι ως γονιός και όχι ως επίσημο μέλος της αποστολής. Πρέπει να πω ότι από την πρώτη ημέρα που φτάσαμε εδώ η φιλοξενία όλων, του πρόεδρου, τον τεχνικό διευθυντή, τους προπονητές, ήταν κάτι που δεν έχω συναντήσει ως τώρα στη ζωή μου.

Συνήθως, σε ένα τέτοιο camp έρχεται στο ξεκίνημα ο πρόεδρος, λέει ένα “γεια” και μετά φεύγει. Εδώ όλοι οι προπονητές ήταν πολύ ευγενικοί με τα παιδιά, οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι εξαιρετικές, το φαγητό υπέροχο. Όποιος το σκέφτεται να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο camp στην Πάτρα και δεν έρχεται… είναι τρελός“, ενώ όταν ρωτήθηκε για το παιχνίδι των Εθνικών ομάδων Ελλάδα – Σουηδία τον Σεπτέμβρη, για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανδρών, και συγκεκριμένα εάν μπορεί η Σουηδία να κερδίσει, απάντησε:

Όλα μπορούν να συμβούν στα σπορ…Αν παίξουμε 100% και το ίδιο η Ελλάδα τότε η Σουηδία θα χάσει με λίγους πόντους. Ο αθλητισμός όμως δεν είναι να μιλάς πριν το παιχνίδι. Ελπίζω η Ελλάδα να παίξει στο 94% και εμείς στο 100%, ώστε να κερδίσουμε”.

Όταν του ζητήθηκε να ξεχωρίσει κάποιους Έλληνες παίκτες που θα ήθελε να έχει στην εθνική Σουηδίας απάντησε: “Με φέρνετε σε δύσκολη. Δεν θα αρέσει στους Σουηδούς παίκτες να επιλέξω κάποιους πριν από αυτούς. Χωρίς καμία διάθεση να προσβάλω Έλληνες ή Σουηδούς παίκτες, υπάρχουν ορισμένοι εξαιρετικοί παίκτες στην Ελληνική ομάδα που θα ήθελε ο καθένας στην ομάδα του. Οπωσδήποτε ο Βασίλης Σπανούλης, ο Πρίντεζης, ο Παπανικολάου, όλοι αυτοί είναι πολύ καλοί παίκτες. Εμάς μας λείπει ένας ψηλός και δυνατός παίκτης, όπως ο Σχορτσιανίτης και ο Μπουρούσης“.