Του Γιώργου Αδαμόπουλου
26/04/2012 (15:30)
 
Βλέποντας την ομάδα στην οποία είναι ιδιοκτήτης να παραπαίει στην φετινή σεζόν του ΝΒΑ και να απογοητεύει, ο Μάικλ Τζόρνταν έστρεψε για λίγο το βλέμμα του στο μέλλον του μπάσκετ. Ο “Air“, αφεντικό των Σάρλοτ Μπόμπκατς, ουραγών της κανονικής περιόδου (με ρεκόρ 7-58) έβαλε στο παρκέ της έδρας των “Αγριόγατων” τα ελπιδοφόρα νιάτα του αμερικανικού και παγκόσμιου μπάσκετ, διοργανώνοντας στις 14/4 για 11η συνεχόμενη χρονιά το Jordan Brand Classic, σε συνεργασία με την Nike. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, διεξήχθη και ο 6ος διεθνής αγώνας, με παίκτες από την Ευρώπη, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Δημήτρης Σταμάτης, που είχε επιλεγεί τον Μάρτιο για την αναμέτρηση στην “Time Warner Cable Arena“.

Η Λευκή Ομάδα, στην οποία συμπεριλήφθη ο 16χρονος γκαρντ, παίκτης της Ευρυάλης, πόιντ-γκαρντ της Εθνικής Παίδων και γιος του παλαίμαχου γκαρντ του Ολυμπιακού, Αντώνη Σταμάτη, κατάφερε να επικρατήσει με 89-87 (κ.α. 74-74) στην παράταση της Μπλε Ομάδας.

Ο Δημήτρης Σταμάτης σκόραρε 12π., με 5/10διπ.-0/2τριπ.-2/5βολ.-4ριμπ.-3ασ.-1κοψ.-2λαθ. σε 36′ και βοήθησε στην ανατροπή της 4ης περιόδου, με τους συμπαίκτες του να “επιστρέφουν” από το -12 και να στέλνουν το παιχνίδι στο έξτρα πεντάλεπτο. Κορυφαίος σκόρερ των νικητών ήταν ο Ιταλός Φεντερίκο Μουσίνι, με 21π., εκ των οποίων οι 4 στην παράταση.

Τον τίτλο του MVP της Λευκής Ομάδας έλαβε, πάντως, ο Βραζιλιάνος σέντερ, Λούκας Σίλβα Ντίαζ, με 18π. (8/11διπ.), 12ριμπ. και 4 τάπες! Πολυτιμότερος παίκτης της Μπλε Ομάδας αναδείχθηκε ο Κροάτης σέντερ, Μάρκο Αράποβιτς (17π.-7/13διπ.-1/3τριπ.-11ριμπ.), ενώ ο Ντομάντας Σαμπόνις, γιος του θρύλου του Λιθουανικού μπάσκετ, Άρβιντας Σαμπόνις, είχε 8π. (2/7διπ.) και 7ριμπ. σε 37′.

Στο διεθνές Jordan Brand Classic του 2007 είχε αγωνιστεί και ο άλλοτε σέντερ των τμημάτων υποδομής του Ολυμπιακού, των πανεπιστημίων Αλαμπάμα – Μπέρμιγχαμ και Οχάιο Στέιτ και νυν του Πανιωνίου, Ζήσης Σαρικόπουλος.

Σε παλιότερους αγώνες συμμετείχαν ο Ενές Καντέρ, ο Γιόνας Βαλαντσιούνας και ο Νίκολα Μίροτιτς, που πέρυσι επιλέχθηκαν στο ντραφτ του ΝΒΑ. Ο πρώτος, Τούρκος φόργουορντ, ήταν επιλογή της Γιούτα στο Νο3, ο Λιθουανός στο Νο5 από το Τορόντο και ο Μίροτιτς, που έχει λάβει την ισπανική υπηκοότητα και αγωνίζεται στην Ρεάλ Μαδρίτης, επιλέχθηκε στο Νο23 από το Χιούστον! Στο ματς των πιτσιρικάδων από τα αμερικανικά γυμνάσια, τον 11ο αγώνα του Jordan Brand Classic, η ομάδα της Δύσης επικράτησε της Ανατολής με 99-95.

Με κορυφαίο και MVP τον 18χρονο γκαρντ/φόργουορντ από το Λας Βέγκας, Σαμπάζ Μοχάμεντ, ο οποίος την επόμενη χρονιά θα παίξει στο NCAA με την φανέλα του UCLA, που πέτυχε 20π.!

Ο τίτλος του πολυτιμότερου παίκτη, ωστόσο, μοιράστηκε, καθώς τον έλαβε και ο Ρόντνεϊ Πέρβις, που κατάγεται από την Βόρεια Καρολίνα και του χρόνου να φορέσει τη φανέλα του τοπικού Νορθ Καρολάινα Στέιτ. Τον τίτλο του MVP έχουν κατακτήσει στο παρελθόν σταρ του ΝΒΑ όπως οι ΛεΜπρον Τζέιμς (Χιτ), Καρμέλο Άντονι (Νικς), Κέβιν Ντουράντ (Θάντερ), Ντουάιτ Χάουαρντ (Μάτζικ), Αμάρ’ε Στάνταμαϊρ (Νικς), Μπράντον Τζένινγκς (Μπακς), Ταϊρέκ Έβανς (Κινγκς) και πέρυσι ο Άντονι Ντέιβις, που φέτος κατέκτησε το NCAA με το Κεντάκι και αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του φάιναλ-φορ!