Ο Κώστας Μίσσας βρέθηκε στην τελετή λήξης της πρώτης περιόδου του 5ου Triple Crown Basketball Summer Camp, όπου τα παιδιά τον υποδέχθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό. “Κάθε χρόνο μαζί με τους βοηθούς μου γυρνάμε όλη την Ελλάδα σε ένα πρόγραμμα της Εθνικής ομάδας και κάνουμε τις εισηγήσεις μας για τους αθλητές ανά περιοχή. Δηλώνω με χαρά πως ταλέντα στην χώρα μας υπάρχουν πολλά, το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν οι σωστές βάσεις για να εξελιχθούν” είπε αρχικά ο ομοσπονδιακός τεχνικός και συνέχισε:

“Το ταλέντο δεν το δημιουργεί ο εκάστοτε προπονητής αλλά ο θεός, υπάρχουν λοιπόν άπειροι ταλαντούχοι νεαροί που όμως αν δεν δουλέψουν σωστά με πρόγραμμα θα μείνουν αιώνια ταλέντα και δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε αρκετούς σε αυτή την κατηγορία. Γνωρίζω πολύ καλά πως στην Triple Crown γίνεται πολύ καλή δουλειά, υπάρχει η τεχνογνωσία από τους ανθρώπους που ιδρύσανε την ακαδημία (σ.σ Φραγκίσκος Αλβέρτης – Δημήτρης Παπανικολάου και Ευθύμης Ρεντζιάς) και ο προγραμματισμός που είναι μια συνολική δουλειά και από το προπονητικό team.

Τα νέα παιδιά ξεκινούν να αθλούνται από την ηλικία των 4-5 ετών και είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως ο όρος που θα πρέπει να χρησιμοποιείται είναι εκπαίδευση και όχι προπόνηση. Ο στόχος της άσκησης μέσα από το μπάσκετ για παράδειγμα, είναι η χαρά και η διασκέδαση. Αργότερα σε μεγαλύτερες ηλικίες γίνεται ο διαχωρισμός της άσκησης με τον αθλητισμό που απαιτεί θυσίες, ο ρόλος όμως της άσκησης, το τονίζω, είναι η διασκέδαση.

Εγώ βρίσκομαι στην Εθνική Νέων Ανδρών η οποία βρίσκεται για ένα μήνα στην προετοιμασία για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Εσθονίας. Οι αθλητές προπονούνται για τέσσερις ώρες καθημερινά και αν προσθέσουμε το βίντεο μπορεί να είναι και πέντε. Δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να τρώνε, να κοιμούνται και να προπονούνται. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που επαληθεύεται και με έρευνες ανά τον κόσμο είναι πως οι άνθρωποι που ξεχωρίζουν είναι λόγω του ισχυρού τους χαρακτήρα. Οπότε καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι το κομμάτι που λέγαμε προηγουμένως, η εκπαίδευση των αθλητών. Ένας νέος επηρεάζεται ιεραρχικά από την οικογένεια του, από το σχολείο του και τελευταίως από το περιβάλλον που βρίσκεται.

Πιστεύω πως να είναι κάποιος καλός αθλητής και καλός μαθητής συνδυάζεται με σωστό πρόγραμμα αλλά χρειάζεται μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα που πρέπει ο ίδιος να δημιουργήσει για να το επιτύχει αυτό χωρίς να αποσπάται από άλλους παράγοντες. Όλα επιτρέπονται και πρέπει να τα κάνει ένας νέος αλλά με μέτρο. Κάθε μέρα για να βελτιώνεται θα πρέπει να κερδίζει μικρές μάχες. Δε θέλω να σας κουράσω άλλο, σας ευχαριστώ και εύχομαι οι νέοι που κάθονται σήμερα απέναντι μου να έχουν ένα λαμπρό μέλλον και γιατί όχι και στον αθλητισμό”.

Μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Μίσσα το λόγο πήρε ο Γιώργος Λιμνιάτης δηλώνοντας: “Θέλω να ευχαριστήσω τον Κώστα που μας έκανε την τιμή να έρθει σήμερα εδώ, είναι ένας άνθρωπος που έχω συνεργαστεί και ως αθλητής και του είμαι ευγνώμων διότι μετά από την συνεργασία μας κλήθηκα στην Εθνική ομάδα και γενικότερα κέρδισα πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες. Του ευχόμαστε πάντα επιτυχίες στις Εθνικές ομάδες. Την Δευτέρα 1/7 θα ξεκινήσει η δεύτερη περίοδος του Camp και σας περιμένουμε να συνεχίσουμε την δουλειά που ξεκινήσαμε”.