Ο μεγαλύτερος Νονός του σύγχρονου Ευρωπαϊκού μπάσκετ αποχώρησε από την Ελληνική μπασκετική πιάτσα και την πράσινη “φαμίλια” η οποία ψάχνει καινούργιο αφεντικό. Τo Hoopfellas παρουσιάζει και αξιολογεί τα ονόματα που θα παίξουν δυνατά…

Για την φυγή του Ομπράντοβιτς με τον τρόπο που έγινε ελπίζουμε να γράψουμε στο εγγύς μέλλον. Σίγουρα πολλοί φίλοι του τριφυλλιού έμειναν με την απορία και ένα γιατί στα χείλη θορώντας ότι ο Σέρβος θα έπρεπε να δώσει μια καθαρή και  straight εξήγηση στο κόσμο. Εμείς -που έχουμε γράψει απλά τι συμβαίνει- θα πούμε ότι ο Ομπράντοβιτς έκανε αυτό που έπρεπε, αυτό που θα έκανε κάθε πραγματικός άντρας. Έφυγε στο …σιγανό χωρίς πολλές κουβέντες μη θέλοντας να δυσκολέψει το έργο όσων μένουν πίσω του. Γι’ αυτό μη περιμένετε δηλώσεις και εξηγήσεις, όποιος κατάλαβε κατάλαβε…

Το σίγουρο είναι ότι η θέση του προπονητή στον Παναθηναϊκό έμεινε κενή και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι ελεύθερος. Πειρασμοί και τα δύο.. Άλλωστε ποιός μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο πράσινος πάγκος αποτελεί “dream job” για πολλούς από τους ικανότερους σύγχρονους προπονητές. Μένει να δούμε που θα προσανατολιστεί η -νέα?- διοίκηση της ομάδας. Ακούγεται ότι ο “κονσιλιέρι” Μάνος Παπαδόπουλος και το “πρωτοπαλίκαρο” Φραγκίσκος Αλβέρτης ανεβαίνουν στην ιεραρχία αναλαμβάνοντας σημαντικά πόστα. Το θέμα είναι ότι η διοίκηση θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα πάει σε επικοινωνιακή επιλογή ή όχι.. Για να δούμε..

ΤΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ

1) ΦΩΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΡΗΣ: H γνώμη μου είναι ότι ταιριάζει γάντι σε ένα Παναθηναϊκό που μόλις θα ξεκινήσει το τριετές πλάνο του. Ο Κατσικάρης έχει ανέβει επίπεδο, ξεκάθαρα. Έξυπνος, οξυδερκής, παίζει μοντέρνο μπάσκετ έχει φρέσκες ιδέες και δουλεύει πολύ. Κόουτς με μεγάλες επιρροές από Ίβκοβιτς (υπήρξε βοηθός του) και Ομπράντοβιτς (σε διάφορες δουλειές του έχει αντιγράψει τον τρόπο που αγωνίζονται και κινούνται τα γκαρντ του Παναθηναϊκού) έχει καταξιωθεί με τις δυνάμεις του, χωρίς να του δώσει κανένας τίποτα.

Το θέμα είναι ότι έχει συμβόλαιο για άλλα δύο χρόνια με τη Μπιλμπάο η οποία θέλει να τον κρατήσει (θρυλείται ότι απάντησε αρνητικά στη Ρεάλ κατά τη διάρκεια των πλέι-οφς). Κανείς βέβαια δε ξέρει τι θα γίνει στη περίπτωση που η ομάδα δε λάβει wild card για την επόμενη Ευρωλίγκα. Θα είναι το ίδιο ελκυστικό το Μπιλμπάο για το Φώτη ειδικά στη περίπτωση που του χτυπήσουν τη πόρτα οι “πράσινοι”;

2) ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ: H φυσική συνέχεια στη θέση του προπονητή όπως την είχαν φανταστεί πολλοί στο μυαλό τους, παρέχοντας παράλληλα την ασφάλεια ότι το “πνεύμα του Ομπράντοβιτς” θα παραμείνει στο ΟΑΚΑ και η ομάδα θα διατηρήσει το ίδιο επιτυχημένο στυλ παιχνιδιού. Ναι και εμάς μας έκανε εντύπωση ο ξεχωριστός αποχαιρετισμός του Ζοτς στον κουμπάρο του στη χθεσινή επιστολή του αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Ιτούδης δεν έχει πολλούς υποστηρικτές μέσα στη ΚΑΕ αυτή τη στιγμή. Ο Ιτούδης πάντως πιθανόν να “παίξει”  και αλλιώς, όπως θα δούμε παρακάτω. Πάντως έχει τύχη, να το θυμηθείτε..

3) ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΕΔΟΥΛΑΚΗΣ: O Πεδουλάκης είναι εύκολα ένας από τους καλύτερους Έλληνες προπονητές αυτή τη στιγμή (για πολλά χρόνια υπήρξε ίσως ο καλύτερος κατά τη γνώμη μας) αλλά σαφώς χάνει στο επικοινωνιακό κομμάτι καθώς ενδεχόμενη πρόσληψή του θα σηματοδοτήσει στα μάτια πολλών την έναρξη εποχής ”ισχνών αγελάδων” στο οικονομικό τουλάχιστον κομμάτι.

Ο Άρτζι κακά τα ψέματα μπορεί να την κάνει τη δουλειά. Είναι Παναθηναϊκός, πρακτικός προπονητής, θα φέρει πειθαρχία και σίγουρα (με αυτά τα υλικά) η άμυνα που θα παίξουν οι πράσινοι θα τραβήξει πολλά βλέμματα κατά μήκος της Ευρώπης. Δεν είναι όμως δοκιμασμένος σε μια τέτοια κατάσταση, σε ένα πολύ δυνατό πάγκο για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα και αυτό είναι το όλο ρίσκο. Με βάση και το κασέ του δεν είμαστε καθόλου αρνητικοί σε μια τέτοια επιλογή..

4) ΣΙΜΟΝΕ ΠΙΑΝΙΤΖΙΑΝΙ: Είχα σκοπό να γράψω ξεχωριστό κομμάτι που δεν σχετιζόταν με τον Παναθηναϊκό καθώς τα “μηνύματα” που παίρνουμε από τη Τοσκάνη 3 μήνες τώρα δείχνουν σημάδια που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν, όσον αφορά τη διάθεση του κορυφαίου Ιταλού προπονητή για τη νέα σεζόν.

Ο Πιανιτζιάνι έχει άλλον έναν χρόνο συμβολαίου με τη Μοντεπάσκι αλλά όποιος παρακολουθεί τη καθημερινότητα των πρωταθλητών Ιταλίας θα διαπιστώσει ότι συνεχώς αφήνει μηνύματα του στυλ “κουράστηκα”, “θέλω νέα κίνητρα” μέχρι και ξεκάθαρες δηλώσεις “θέλω να δουλέψω σίγουρα στο εξωτερικό”, “με το τέλος της σεζόν θα συζητήσω με τον κ. Μινούτσι εάν θα μείνουμε μαζί και για τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου μου”. Όποιος γνωρίζει το χαρακτήρα του Ιταλού καταλαβαίνει ότι κάτι “βρωμάει”. Μυστήρια πράγματα…

Στο θέμα μας.. Σαν προπονητής ο Πιανιτζιάνι είναι ότι καλύτερο μπορεί να τύχει στον Παναθηναϊκό τη προκειμένη στιγμή. Θα τον κατέτασσα Νο1 σε σύγκριση με κάθε πιθανή και απίθανη επιλογή. Πανέξυπνος, πολύ ικανός με μεγάλη προσωπικότητα. Παίζει συναρπαστικό μπάσκετ και είναι πολύ ανταγωνιστικός. Λεπτομέρεια. Η Μοντεπάσκι που θαυμάζουμε όλοι τα τελευταία χρόνια χτίστηκε πάνω στον Παναθηναϊκό των Πατησίων, μια από τις πλέον συναρπαστικές και ιντριγκαδόρικες δουλειές του Ομπράντοβιτς. Τότε ο Πιανιτζιάνι ήταν αντίπαλος του τριφυλλιού ως βοηθός στον πάγκο της Σιένα.

Για τον Ιταλό υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από την Τουρκία όπου παίζει σαν 1-2 με τον Ζοτς και για τις τρεις ομάδες αλλά ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής των πρασίνων, σε περίπτωση που κινηθούν προς αυτόν, θα είναι η Μπαρτσελόνα (θα παίξει πολύ δυνατά για την απόκτησή του). Με τον Πιανιτζιάνι ο Παναθηναϊκός δε θα χάσει ιδιαίτερα σε status στη θέση του προπονητή συν ότι θα παρουσιάσει ένα πιο φρέσκο και νεανικό πρόσωπο στον Ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Α+…

Υ.Γ: Στη πόλη της Σιένα (σας το γράφω από προσωπική εμπειρία γιατί πηγαίνω συνεχώς) όταν θέλουν να χαρακτηρίσουν κάτι κορυφαίο, “ονειρικό” όσον αφορά το μπάσκετ χρησιμοποιούν τα ονόματα Παναθηναϊκός – Ομπράντοβιτς – Διαμαντίδης. Υπάρχει τεράστιος σεβασμός και μπορείτε να καταλάβετε πώς θα δουν οι ντόπιοι μια πιθανή μετακόμιση του δικού τους παιδιού στην Ελληνική ομάδα ακόμα και εάν πρόκειται για μια κατευθείαν ανταγωνιστική με τη δική τους ομάδα.

ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ

ΟΚΤΑΪ ΜΑΧΜΟΥΤΙ: Όσοι μας διαβάζουν καιρό θα ξέρουν για την εκτίμηση που τρέφουμε στις ικανότητες του Τούρκου προπονητή. Εκεί που το Μάιο η Γαλατά “έβγαλε” ότι υπέγραψε συμβόλαιο 2+2 ετών, χθες ο Τούρκος τα βρόντηξε και έμεινε ελεύθερος. Πρόκειται για πολύ ικανό κόουτς, μαχητή και θιασώτη της άμυνας.

ΝΤΟΥΣΚΟ ΒΟΥΓΙΟΣΕΒΙΤΣ με assistant τον Δημήτρη Ιτούδη: O Nτούλε είναι το πρότυπο προπονητή για ομάδες με νέους παίκτες και εφόσον η διοίκηση του Παναθηναϊκού επιλέξει αυτήν την κατεύθυνση σίγουρα ο Σέρβος δε θα περάσει απαρατήρητος. Δάσκαλος πραγματικός, με πολύ καλές επιλογές νέων παικτών (είναι γνωστό ότι κόβει το μάτι του) τόσο από την ευρύτερη περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας όσο και από την Αμερικανική αγορά.

Το θέμα του βέβαια είναι ότι εκτός Σερβίας έχει αποτύχει και μεγάλο ποσοστό ευθύνης σε αυτήν την αποτυχία φαίνεται να χρεώνεται στο γεγονός ότι δε μιλά αγγλικά. Εκεί μπαίνει ο Ιτούδης στο κόλπο ο οποίος εκτός της γλώσσας (την οποία γνωρίζει άριστα) μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή προσγείωση του Ντούλε στο Panathinaikos B.C

ΣΛΕΤΙΣΛΑΒ ΠΕΣΙΤΣ: Έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2013 αλλά ακούγεται ότι τα ‘χει σπάσει με τη διοίκηση του Ερυθρού Αστέρα. Προπονητής εγνωσμένης αξίας και ικανότητας αν και η γνώμη μας είναι ότι ο Παναθηναϊκός θέλει κάτι σαφώς πιο “φρέσκο”. Εκπρόσωπος της αντίπαλης -σε σχέση με τους Ζοτς, Ντούλε– “φαμίλιας” Γιούγκο προπονητών..

ΤΣΑΒΙ ΠΑΣΚΟΥΑΛ: Δύσκολα τα πράγματα για τον 39χρονο Καταλανό μιας και ο Λάσο τον έχει πιάσει από τη γραβάτα και του σφίγγει τη θηλιά στους τελικούς της ACB με τα μίντια να αποδοκιμάζουν τη φετινή ξενέρωτη και χωρίς σπίθα Μπαρτσελόνα. Ο Πασκουάλ έχει έναν χρόνο συμβόλαιο ακόμα αλλά πιθανόν να αποτελέσει παρελθόν εάν χάσει τον τίτλο.

Ταλαντούχος προπονητής, ιδιαίτερα καλός στην προετοιμασία παιχνιδιών ενώ η άμεση σκέψη και τα plan B δεν είναι το φόρτε του. Καλή προοπτική. Μετά από τόσα χρόνια σεταριστής επίθεσης και πικ εν ρολ, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού θα ήθελαν να δουν “κάτι άλλο” και αυτούς αντιπροσωπεύει ο Πασκουάλ.

Υ.Γ 2: Βλέποντας τον μεγάλο του αντίπαλο, Ετόρε Μεσίνα, να είναι ένα βήμα πριν τα πλούτη της ΤΣΣΚΑ ο Ομπράντοβιτς θα απαντήσει.. Άλλωστε πάντα ο ένας έριχνε κρυφές ματιές στον άλλον. Ο Σέρβος προσανατολίζεται σε “μεγάλο πορτοφόλι” για κάλυψη…

Πηγή: Hoopfellas