Με το γεμάτο ΟΑΚΑ να τη συνεπαίρνει, η Εθνική μας ομάδα παρουσιάστηκε εξαιρετική στο πρώτο φιλικό της δείγμα κόντρα στην πάντοτε ισχυρή -αν και με πολλές απουσίες- Ισπανία, την οποία και κέρδισε πολύ εύκολα με 86-70!

Η πρώτη περίοδος ήταν πέρα για πέρα ονειρική για το συγκρότημα της Εθνικής μας ομάδας, η οποία εκμεταλλευόμενη το μέγεθος και την αθλητικότητά της κατάφερε από πολύ νωρίς να επιβάλλει τα δικά της θέλω κόντρα στους Ισπανούς, που μη διαθέτοντας το range του παρελθόντος αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα ήδη από τα πρώτα λεπτά.
Ουσιαστικά, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να κάνει τα πάντα στο παρκέ και να μετράει 9 πόντους σε μόλις 6 λεπτά παρουσίας και να ηγείται της Ελλάδας, η χώρα μας εγκλώβισε τους Ίβηρες σε μόλις 13 πόντους στην πρώτη περίοδο. Την ίδια στιγμή μάλιστα, βρίσκοντας σωρεία πόντων από την εξαιρετική της άμυνα (5-15 σουτ, 0-6 τρίποντα, 5 λάθη οι Ισπανοί/ 3-3 fast breaks) εμείς βρήκαμε 31 πόντους (3.1 πόντοι ανά λεπτό) όντας εξαιρετικά λογικοί και ορθολογικοί με τις επιλογές μας και καταφέραμε να κλείσουμε το αρχικό δεκάλεπτο με το άκρως επιβλητικό 31-13.

Μπορεί ο ρυθμός της συνάντησης να έπεσε στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά η αλήθεια είναι ότι ακόμα και έτσι η Ελλάδα έλεγχε απόλυτα την κατάσταση και ήταν συνεχώς μπροστά στο σκορ με 20+ πόντους, την ίδια στιγμή που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ξεσήκωνε το κοινό διαρκώς, όπως άλλωστε και ο πολύ γρήγορος ρυθμός της Επίσημης Αγαπημένης.
Ακόμα και αν η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη έπαψε να βρίσκει τόσο συχνά στιγμές στο ανοιχτό γήπεδο και αναγκάστηκε να καταφύγει στο σετ παιχνίδι -κάτι που την εγκλώβισε στους μόλις 10 πόντους μέχρι και το 16′-, η αμυντική της δομή παρέμενε αποτελεσματική, με το τρομερό τρίποντο του Καλάθη να τη φέρνει στο +21 (44-25) στο 17ο λεπτό.
Η αρμάδα του Scariolo όμως δεν είχε πει την τελευταία της λέξη, με το αργό τέμπο που κυριαρχούσε στο παρκέ του ΟΑΚΑ αλλά και τις… γιούχες στον Fernandez να τους ξυπνούν για τα καλά, με τον forward της Real Madrid να ταΐζει μοναδικά τον Hernangomez για το 46-30 στο 18′, τη μικρότερη διαφορά εδώ και αρκετή ώρα, ενώ λίγο αργότερα οι φιλοξενούμενοι πλησίασαν μέχρι και τους 13 πόντους (48-35).

Μετά την ανάπαυλα, δεν άλλαξε τίποτα άμεσα δραματικά, με την Ελλάδα να ελέγχει απόλυτα την κατάσταση του αγώνα. Εκκινώντας το δεύτερο ημίχρονο με τον Greek Freak παρόντα στα πρώτα 5 λεπτά, η Ελλάδα έσφιξε ξανά στα επίπεδα της πρώτης περιόδου την αποτελεσματικότητά της στα μετόπισθεν και δεχόμενη μόλις 6 πόντους σε αυτό το διάστημα έφτασε ξανά στο +18 (59-41).
Από εκείνο το σημείο ουσιαστικά το φιλικό έλαβε τέλος για την Ελλάδα, με τον Ιτούδη να αποφασίζει ορθώς να ανοίξει ακόμα παραπέρα το rotation και να δώσει ευκαιρίες και χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες του. Έτσι, οι Ισπανοί βρήκαν την ευκαιρία και με συνεχόμενη αποτελεσματικότητα σε άμυνα και επίθεση κατάφεραν να ρίξουν για πρώτη φορά μετά από την πρώτη περίοδο την απόσταση κάτω από τους 10 πόντους (61-50 στο 28′ και 62-53 στο 29′), με τον Yusta να μειώνει ακόμα περισσότερο (63-55) με ένα ζευγάρι βολών.

Στην τέταρτη και ύστατη περίοδο της συνάντησης, η Ελλάδα με την είσοδο των Γιάννη, Καλάθη, Παπανικολάου και Παπαπέτρου έτρεξε ένα απροσπέραστο 15-4 επί μέρους σκορ από τις απαρχές του δεκαλέπτου μέχρι και το 35ο λεπτό, με το τρίποντο του πρώτου να εκτοξεύει την απόσταση ακόμα και στους 17 πόντους (78-61) -«καθαρίζοντας» ουσιαστικά την υπόθεση «νίκη» για τους οικοδεσπότες!

Τα Δεκάλεπτα: 31-13, 50-35, 63-55, 86-70

Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στατιστικά στοιχεία της αναμέτρησης πατώντας ΕΔΩ.