Με τον Κώστα Αντετοκούνμπο να κάνει το ματς της ζωής του, η Εθνική ομάδα ξεπέρασε το αρνητικό της σερί στην 3η περίοδο και κερδίζοντας την Τουρκία με 89-80 έκλεισε αήττητο το φετινό Ακρόπολις -ακόμα και χωρίς τους Γιάννη, Παπαπέτρου και Παπαπέτρου!

Το ξεκίνημα της Ελλάδας στον αγώνα; Κάτι παραπάνω από εκρηκτικό. Με την άμυνα αλλά και τη μετάβασή της στην επίθεση να βρίσκεται σε τρομερά επίπεδα, η χώρα μας κατάφερε να βρει περίσσια ενέργεια και ενθουσιασμό στα πρώτα λεπτά και να αγγίξει από νωρίς τις διψήφιες αποστάσεις (15-6 στο 7′) ούσα τρομερή σε κάθε μήκος και πλάτος του παρκέ.
Ωστόσο, η απουσία του Γιάννη, παρά τα… όργια του Κώστα Αντετοκούνμπο, σε συνδυασμό με τη μετριότητά μας στο σετ παιχνίδι χάρισε τη δυνατότητα στους Τούρκους να επιστρέψουν για τα καλά στο ματς (15-13 στο 9′) και να μη λένε να ξεκολλήσουν από κοντά μας μέχρι και τις ύστατες στιγμές…

Αν και το κύριο όπλο μας είναι σε ακόμα μια ελληνική φουρνιά η άμυνα, η Τουρκία έκανε ό,τι ήθελε επιθετικά, με το συγκρότημα του Ergin Ataman να είναι συναρπαστικό στο δικό μας μισό.
Συγκεκριμένα, μέχρι και τα μέσα της 3ης περιόδου, εκτελούσε με το φοβερό 64% σε 14 τρίποντα αλλά και με το επίσης… εξωπραγματικό 59% σε 34 σουτ πάσης φύσεως, την ίδια στιγμή που είχε βρει 12 τελικές πάσες (για 9 λάθη) σε 20 καλάθια.
Μάλιστα, κανείς παίκτης του Δημήτρη Ιτούδη δεν είχε καταφέρει μέχρι και αυτό το σημείο να περιορίσει ούτε το on ούτε το off ball παιχνίδι του Korkmaz, με τον άσο των 76ers να φτάνει τους 19 πόντους (3-4 δίποντα, 4-5 τρίποντα) ήδη από το 20λεπτο…

Έτσι, το ντέρμπι του 2ου δεκαλέπτου (39-37 στο 18′, 39-40 στο 19′) συνεχίστηκε και μετά την ανάπαυλα (51-50 στο 24′, 56-54 στο 26′), με τον Osman να χαρίζει και το προβάδισμα στους γείτονες με 60-59 με δικό του καλάθι, με 2-2 βολές του Sengun -έπειτα από αντιαθλητικό στον Κασελάκη- να κάνει και το 63-59.
Μάλιστα, με το μομέντουμ για τα καλά στα χέρια τους και την Ελλάδα ανύπαρκτη επιθετικά με κάκιστο spacing και κυκλοφορία στο σετ παιχνίδι, έφτασαν και στο +8 (59-67) με βολή του Korkmaz. Μια συγκλονιστική spin move του Sengun (6 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 7 ασίστ) και ένα περίτεχνο λέι απ από τον Σλούκα θα έκλειναν την περίοδο στο -6 για την Ελλάδα, με τους 63 πόντους να είναι εμφανώς πολύ χειρότερη επίδοση από τους 69 των Τούρκων με 59% ευστοχίας.

Στη συνέχεια όμως, έγινε του… Κώστα, με τον Παπανικολάου να βρίσκει 5 πόντους (ένα τρίποντο, ένα λέι απ) και τον Αντετοκούνμπο να βγάζει δύο πολύ καλές άμυνες που οδήγησαν σε ισάριθμα καλάθια στην αντίπερα όχθη, συγκυρία που έφερε γρήγορα γρήγορα ένα 9-0 σερί για το προσπέρασμα 77-74 στο 35′.
Ο τελευταίος μάλιστα, συνέχισε τις υψηλές πτήσεις σταματώντας στα ίσια και τον τρομερό σήμερα Sengun, με τον Καλάθη να τροφοδοτεί με απίθανη σκαστή πάσα τον Σλούκα στο ανοιχτό γήπεδο για το 79-76 -πριν ακολουθήσει ένα ακόμα καλάθι του παίκτη των Rockets έπειτα από σαφέστατο επιθετικό φάουλ που δε δόθηκε ποτέ έναντι του Κώστα Αντετοκούνμπο!
Σχεδόν 90” πριν το φινάλε μάλιστα, ο συγκινητικός Αντετοκούνμπο έτρεξε περίσσια το ανοιχτό γήπεδο, πήρε τη θέση του κάτω από το καλάθι και παίρνοντας μια τρομερή πάσα από τον Καλάθη κάρφωσε με μανία για το 85-78 -με την Τουρκία να σπαταλάει μάλιστα και την επόμενη επίθεσή της -που υπέγραψε και τη μεγάλη της φιλική νίκη!

 

Τα δεκάλεπτα: 22-15, 42-43, 63-69, 89-80

Ελλάδα (Ιτούδης): Ντόρσεϊ 16 (1), Λούντζης, Λαρεντζάκης 5 (1), Αγραβάνης 4, Καλάθης 6, Σλούκας 10 (1), Μποχωρίδης, Παπανικολάου 13 (3), Κουζέλογλου, Αντετοκούνμπο Κ. 19 (1), Κασελάκης 8 (2), Αντετοκούμπο Θ. 8 (1)

Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στατιστικά στοιχεία της αναμέτρησης πατώντας ΕΔΩ.