Αν και αγωνίστηκε χωρίς τους Γιάννη και Κώστα (για τρίτη φορά) Αντετοκούνμπο, αν και δεν έπεισε με την απόδοσή της καθ’ όλη, αν και είχε το μυαλό της αλλού η Εθνική μας ομάδα κατάφερε να κάνει το 3/3 στο Eurobasket 2022 κερδίζοντας και τη Μεγάλη Βρετανία με 93-77 στο Μιλάνο, αποτέλεσμα που κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό θα τη φέρει στην πρώτη θέση της κατάταξης του γκρουπ της.

Το παιχνίδι μόνο καλά δεν εκκίνησε για το συγκρότημα του Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος αντίκρισε τους παίκτες του να υποκλίνονται στις ορέξεις του… καυτού Nelson (10 πόντοι, 3-5 σουτ, 3-4 τρίποντα) και να βρίσκονται από νωρίς πίσω με 15-8 στο 5ο λεπτό -μην έχοντας φανερά όρεξη και διάθεση.
Ωστόσο, αυτό άλλαξε άμεσα στα επόμενα λεπτά, με την πατρίδα μας να βρίσκει ρυθμό άρδην κυρίως μέσα από την άμυνά της, η οποία επέτρεψε μόλις δύο πόντους στα επόμενα 6 λεπτά (μέχρι το 11′ δηλαδή) και ανάγκασε τον αντίπαλο σε μερικές άσχημες και πολύ άστοχες επιλογές. Έτσι, και με κύριους πρωτεργάτες τους Σλούκα και Λούντζη που πέτυχαν 11 απανωτούς πόντους, η Ελλάδα έτρεξε ένα τεράστιο 0-16 επί μέρους σκορ και ξέφυγε με 9 πόντους (15-24) λίγο πριν την εκπνοή της 1ης περιόδου.

Από εκεί και πέρα βέβαια, τόσο το πρόβλημά μας επιθετικά -με την απουσία του Γιάννη, εκτός των άλλων, να μη δημιουργεί και τους γνωστούς χώρους στην Ελλάδα, όσο και η μετριότητα/αδιαφορία μας αμυντικά επέτρεψαν στον «εχθρό» να μας ξεπεράσει ριζικά σε ενέργεια και hustle και σταδιακά να ροκανίζουν τις μεγάλες μας διαφορές 17-29 στο 11′, 26-32 στο 14′, 35-39 στο 17′).
Μάλιστα, μην έχοντας ρυθμό μέχρι και το 24ο λεπτό, οι Βρετανοί από το -12 των απαρχών της 2ης περιόδου πλησίασαν στον πόντο δις (50-51, 52-53) με γκολ φάουλ του Soko, ο οποίος έκανε ό,τι ήθελε κόντρα στην άνευρη frontline μας…

Ο Σλούκας όμως, ήταν ξανά εκεί για την Επίσημη Αγαπημένη και με 2-2 σερί τρίποντα (7-7 σουτ γενικά, 5-5 τρίποντα, 19 πόντοι σε 12 λεπτά) αφύπνισε και του υπόλοιπους, με την Ελλάδα να τρέχει μετά από ώρα αποτελεσματικά στο αντίπαλο μισό γήπεδο και να βρίσκει εύκολα καλάθια -πέραν των… τρελόσουτων του άσου του Ολυμπιακού. Μάλιστα, με νέο κλέψιμο και νέα άμεση μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση, ο αρχηγός Παπανικολάου βρήκε ένα εύκολο κάρφωμα για το 56-67, που έβαλε το νερό στο αυλάκι -με τους Βρετανούς να μένουν τρία λεπτά χωρίς καλάθι και να δυσκολεύονται πολύ στα ενεργά χέρια των Ελλήνων παικτών, που τόσο με τις αλλαγές όσο και με τις αλληλοκαλύψεις «καθάρισαν» από νωρίς φαινομενικά έναν πιο αδύναμο και λιγότερο ποιοτικό αντίπαλο.

Στην 4η περίοδο, η Ελλάδα συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος και προσπάθησε από τα μετόπισθεν να βρει την αποτελεσματικότητά της και στην επίθεση, όπου τα πήγαινε αρκετά καλά στατιστικά εν ολίγοις με 50% εντός πεδιάς, 41% τρίποντα και 20 ασίστ σε 28 καλάθια αλλά λιγότερα καλά ουσιαστικά με αρκετή στασιμότητα και έλλειψε ενστίκτου σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ακόμα και έτσι όμως, η παρουσία του Λούντζη στο 1 έδινε πνοή στην Εθνική, με τον άσο του Ολυμπιακού σε νέο ρόλο από τον παραδοσιακό του να χαρίζει δύο συνεχόμενες ασίστ (10 πόντοι, 5 ασίστ πια) στον Παπαγιάννη (μια άλεϊ ουπ, μια στο ανοιχτό γήπεδο), που δε δίστασε να καρφώσει στο γυμνό καλάθι των Βρετανών.
Λίγο αργότερα μάλιστα, ο σέντερ του Παναθηναϊκού τροφοδοτήθηκε ξανά άρτια από Ντόρσεϊ (αρχικά) και Καλάθη (μια φάση αργότερα) και πετυχαίνοντας ακόμα δύο πολύ εύκολα καλάθια όντας αμαρκάριστος κάτω από το αντίπαλο καλάθι έφερε την απόσταση και στο +20 (68-88) υπογράφοντας την τρίτη ελληνική νίκη στο τουρνουά.

 

Τα δεκάλεπτα: 17-24, 43-46, 60-71, 77-93
Διαιτητές: Ροσό (Γαλλία), Γιάκομπς (Βέλγιο), Γκιόργκι (Ρουμανία)

Ελλάδα (Ιτούδης): Αγραβάνης 5 (1), Αντετοκούνμπο Θ. 5, Καλάθης 9 (1), Ντόρσεϊ 5 (1), Λαρεντζάκης & (1), Λούντζης 10 (2), Παπαγιάννης 17, Παπανικολάου 10 (1), Παπαπέτρου 4, Σλούκας 21 (5).

Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στατιστικά στοιχεία της αναμέτρησης πατώντας ΕΔΩ.

 

Αναλυτικά η κατάταξη στον όμιλό μας (3ος | Μιλάνο):

1. Ελλάδα 6, 3-0
2. Κροατία 5, 2-1
3. Ουκρανία 4, 2-0
4. Ιταλία 3, 1-1
5. Εσθονία 3, 0-3
6. Μεγάλη Βρετανία 3, 0-3