Ο Danilo Gallinari είναι ο πιο πρόσφατος παίκτης που τραυματίστηκε σοβαρά στα παιχνίδια για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023, τα οποία διεξάγονται σχεδόν μια βδομάδα πριν το απόλυτο καλοκαιρινό ραντεβού, το EuroBasket 2022. Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί οι σοβαροί -έστω και φαινομενικά- τραυματισμοί των σούπερ σταρ για τις Εθνικές τους ομάδες Vasilije Micic (Σερβία) και Tornike Shengelia (Γεωργία), ενώ σημαντικοί παίκτες του rotation όπως οι δικοί μας Κώστας Αντετοκούνμπο και Κώστας Σλούκας αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν νωρίς.

Όλα αυτά σε διάστημα τριών μόλις ημερών, από τις 24 Αυγούστου μέχρι και τις 27, μια χρονική περίοδος δηλαδή όπου οι παίκτες ανεξαρτήτως λίγκας και παραστάσεων κουβαλούν στα πόδια τους αγώνες 10 περίπου μηνών και ξεκούρασης κάποιων εβδομάδων -τουλάχιστον από τις ομαδικές υποχρεώσεις καθότι είναι γνωστό πως οι θερινές περίοδοι είναι η απόλυτη περίοδος προετοιμασίας εν όψει της επερχόμενης αγωνιστικής σεζόν για κάθε παίκτη που θέλει να πρωταγωνιστήσει αργά ή γρήγορα.

Γενικότερα, το EuroBasket είναι η κορυφαία διοργάνωση εθνικού επιπέδου στη Γηραιά Ήπειρο, με τόνους μεγάλων στιγμών για πολλές και διαφορετικές χώρες να έχουν γεννηθεί στα σπλάχνα του. Ειδικότερα, το φετινό EuroBasket αναμένεται να μείνει στην ιστορία ως το καλύτερο που έχει υπάρξει ποτέ, με τουλάχιστον 5 χώρες να διεκδικούν επί ίσοις όροις το υψηλότερο σκαλί του βάθρου και τουλάχιστον 10 να παλεύουν για ένα από τα τρία μετάλλια.

Τι θέλουμε να πούμε; Πως το EuroBasket, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο ή οι Ολυμπιακοί Αγώνες αντίστοιχα, απαιτεί σεβασμό από όλους.

  1. Έχει ανάγκη από τον οπαδό να είναι κύριος στο γήπεδο και να προάγει συναισθήματα, τάσεις και νότες που αξίζουν στον αθλητισμό.
  2. Έχει ανάγκη από τον αθλητή να κοσμήσει με την παρουσία του τη διοργάνωση και να ζωγραφίσει στιγμές με ανεξίτηλο πινέλο στον άυλο πίνακά του.

Έχει ανάγκη όμως, και από την Παγκόσμια Ομοσπονδία και τους εκάστοτε αρμόδιους να κάνουν ό,τι μπορούν για να φροντίσουν το άμεσο προϊόν τους. Δεν έχει σημασία σ’ αυτή τη φάση το Marketing, οι τηλεοπτικές μεταδόσεις, η βολικότατα των γηπέδων. Το μόνο που έχει σημασία είναι η πάσει θυσία φροντίδα των πρωταγωνιστών ανάλογων τουρνουά, των παικτών, που με την παρουσία τους χρυσώσουν ποικιλοτρόπως έναν ολόκληρο μπασκετικό Κολοσσό.

  1. Ως Έλληνες, δεν πρέπει να κρίνουμε τη σωρεία τραυματισμών από τη δική μας μεριά νιώθοντας ανακούφιση που ένας αντίπαλος -ο Gallinari- πιθανότατα θα είναι εκτός μάχης.
  2. Ως οπαδοί, δεν πρέπει να κρίνουμε τη σωρεία τραυματισμών από τη σκοπιά της αγωνιστικής ποιότητας του τραυματία. Ακόμα και αν ο… μπαξές των πιτς έχει από όλα, ο πόνος είναι για όλους ανεξαρτήτως νίκης και μεταλλίων.

Η FIBA και η κάθε Ομοσπονδία ανά τον κόσμο δεν είναι Θεός. Κάνει λάθη, προσπαθεί να τα αποφύγει, παλεύει για την αναβάθμιση των εκάστοτε συνθηκών που τίθενται στο διάβα της.

Ωστόσο, όσο σημαντικοί είναι για τα δεδομένα της κάθε χώρας να φιλοξενεί 1 ή 2 σχετικά sold out της κλάσης και της σημασίας των προκριματικών για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, όσο σημαντικό και αν είναι για το φίλαθλο κοινό να υποδέχεται παίκτες που δεν θα έβλεπε υπό άλλες συνθήκες ποτέ από τόσο κοντά, αυτό που προέχει πάνω από όλους και όλα είναι η φροντίδα της υγείας των αθλητών και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφύλαξη της μάξιμουμ απόδοσής τους.

Αν και κανείς δε μπορεί να το γνωρίζει με σιγουριά, αν στη θέση των 2 ανά ομάδα αγώνων για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 υπήρχαν αντίστοιχα φιλικά παιχνίδια, η κατάσταση ενδέχεται να ήταν πολύ διαφορετική και σαφώς potential πιο υγιής.