Σε μια στροφή από εκείνο το μυθικό ποίημά του «Αν», ο Άγγλος λογοτέχνης και ποιητής Rudyard Kipling έγραψε… «Αν με τα πλήθη να μιλάς μπορείς και να κρατάς την αρετή σου, με βασιλιάδες να γυρνάς δίχως απ’ τους μικρούς να ξεμακραίνεις…».

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο όχι μόνο μιλάει με τα πλήθη, αλλά τα ξεσηκώνει, τα συνεπαίρνει, τα μαγεύει, τα κάνει να ζουν στον ρυθμό του. Μα την αρετή του δεν την έχασε ποτέ.

Στο ΝΒΑ κάνει πια παρέα με βασιλιάδες και είναι κι αυτός βέβαια, μέλος της… βασιλικής οικογένειας του αμερικανικού βασιλείου του μπάσκετ, μα την ίδια στιγμή σκέφτεται και τους μικρούς και τους καταφρονεμένους κι εκείνους που η ζωή τους έβαλε στην γωνία, δεν τους αφήνει να πάρουν ανάσα και να ελπίσουν σε ένα λαμπερό αύριο.

Ο Γιάννης έγινε μυθικό πρόσωπο στον παγκόσμιο αθλητισμό. Έβγαλε χρήματα. Πολλά χρήματα. Εκείνος και η οικογένειά του ζουν πια με όλες τις ανέσεις, έχουν ό,τι θελήσουν.

Μα την ίδια στιγμή ο σταρ του ΝΒΑ και η οικογένειά του, δεν έχασαν την καρδιά και την ψυχή τους. Δεν ξέχασαν τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν. Τα λεφτά, η δόξα, τα φλας των φωτογράφων δεν τους αλλοίωσαν, δεν τους τύφλωσαν.

Και αυτό το έχουν δείξει πολλές φορές. Το έδειξαν και τώρα. Χθες (23/11) τη νύχτα χωρίς να το πουν σε κανένα, χωρίς να το διαφημίσουν, να καλέσουν τα κανάλια και τους δημοσιογράφους, πήγαν σε σούπερ μάρκετ και… σήκωσαν τα ράφια.  Γέμισαν ατέλειωτα βανάκια με τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και τα μοίρασαν πόρτα πόρτα στην παλιά τους γειτονιά, τα Σεπόλια, στον Αγιο Μελέτιο.

Ήθελαν να σταθούν δίπλα σε ανθρώπους, σε οικογένειες, που περνάνε δύσκολα, πολύ δύσκολα, με την οικονομική κρίση, τον κορονοϊό.

Ήθελαν να τους προσφέρουν λίγη χαρά.

Ήθελαν να φέρουν έστω και για λίγο ένα χαμόγελο στα χείλη τους.

Και το έκαναν, χωρίς κανάλια, τυμπανοκρουσίες, φανφάρες.

Και το έχουν ξανακάνει κι άλλες φορές στο παρελθόν και φυσικά θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Μια γυναίκα μόνο που έτυχε να ήταν εκεί, το έβγαλε το θέμα προς τα έξω και έτσι μαθεύτηκε.

Το έκαναν με την ψυχή και την καρδιά τους. Και είναι μεγάλη και η ψυχή και η καρδιά τους. Και μακάρι να είχαμε όλοι μας την ψυχή και την καρδιά της οικογένειας Αντετοκούνμπο.

Αν την είχαμε, θα μπορούσαμε όλοι να πούμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο και να κοιτάξουμε όλοι με αισιοδοξία το αύριο.

 

ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

 

 

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ OPEN ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ