Ο παίκτης του Αμαρουσίου Γιάννης Γκαγκαλούδης μίλησε σε δηλώσεις που έκανε στα ΜΜΕ για το δυναμικό και βροντερό συλλαλητήριο που έκαναν το πρωί στο Σύνταγμα παίκτες και προπονητές. Ο πολύπειρος γκαρντ ζήτησε να βγει το λουκέτο, ενώ περιέγραψε την ανέχεια που έχει φέρει το «λοκντάουν» και τόνισε ότι όλοι πεινάνε.

Από την άλλη, σχολίασε αρνητικά το γεγονός ότι άνθρωποι με θεσμικό ρόλο (δεν κατονόμαστε ποιοι αν και κάποιοι ίσως πουν ότι η καμπάνα χτυπάει για τον Νίκο Χαρδαλιά), λένε ότι ο αθλητισμός είναι χωρός υπερμετάδοσης του ιού.

Αναλυτικά ο Γιάννης Γκαγκαλούδης είπε:    

Για όσους λένε ότι ο αθλητισμός στην Ελλάδα είναι το δεύτερο σημείο μετάδοσης του ιού: «Ολοι στον αθλητισμό έχουμε υποστεί κατ’ αρχήν μια τεράστια απαξίωση και το κυριότερο αυτό που έγινε την Παρασκευή το βράδυ για μας ήταν συγκλονιστικό, δηλαδή ότι βγήκαν κάποιοι άνθρωποι που έχουν θεσμικό ρόλο και είπαν ότι ο αθλητισμός σε μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι το δεύτερο σημείο μετάδοσης του ιού για τον κόσμο! Αν πάρετε μετρήσεις που δόξα τω Θεώ τις έχει και ο κύριος Αυγενάκης…. Εγώ δεν ανήκω πολιτικά πουθενά. Ούτε μπλε, ούτε πράσινος, ούτε κόκκινος τίποτα… Παναθηναϊκός είμαι και μόνο. Αυτό είναι το πράσινο που μου αναλογεί… Βγαίνει ο κύριος Αυγενάκης και λέει: «Αυτό δεν υπάρχει (σ.σ.: εννοώντας το ποσοστό μετάδοσης του ιού στον αθλητισμό) είναι 0,004, συνεπάγεται μισός άνθρωπος στους 100.

Οπότε όπως καταλαβαίνεται έχουμε στιγματιστεί σε μια κοινωνία. Εχουμε παιδιά, έχουμε οικογένειες. Είμαστε αθλητές, δεν κάνουμε κακό στην κοινωνία. Αυτή τη στιγμή εδώ, όπως βλέπετε, δεν ήρθαμε να κάνουμε κακό. Δεν πειράζουμε κανέναν, δεν κάνουμε πορεία, δεν κλείνουμε κανέναν δρόμο. Ξέρετε γιατί ήρθαμε εδώ; Επιτέλους για να μας δει κάποιος»!

Για το γεγονός ότι τα ΜΜΕ είχαν γυρίσει την πλάτη στο λουκέτο και στο τι περνάνε οι αθλητές, οι προπονητές, οι ομάδες στους 3 μήνες του «λοκντάουν»: «Σας ευχαριστώ όλους, που ήρθατε και προβάλετε αυτό το πράγμα. Κι αυτό είναι ένα παράπονο που έχω. Εδώ και 2 μήνες σε κανένα από τα κανάλια, σε κανένα, μα σε κανένα, ούτε αθλητικό, δεν υπήρχε πουθενά, εκπομπές, ειδήσεις, κάτι για τον αθλητισμό. Έβγαινε κάποιος και έλεγε… «Η εστίαση πεινάει», βγαίναν οι δημοσιογράφοι έλεγαν π.χ. «οι περιπτεράδες πεινάνε». Παιδιά 3 μήνες εμείς, που είμαστε;

Εμείς δεν πεινάμε; Εδώ υπάρχουν παιδιά, το διαβάσατε, που κάνανε απόπειρες αυτοκτονίας! Ενδιαφέρεται κανείς; Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουνε να φάνε»!

Για τα κρούσματα στον αθλητισμό: «Εμείς από τη στιγμή που ανοίξανε οι προπονήσεις δεν υπήρχε κρούσμα στον αθλητισμό. Υπήρχαν κάποια βέβαια, αλλά με τα τεστ περιορίστηκαν και από τότε που επαναλειτούργησε ο αθλητισμός στην Α1 μπάσκετ δεν υπάρχει κανένα κρούσμα, Σούπερ Λιγκ κανένα, Σούπερ Λιγκ 2 κανένα. Σε 4.000 τόσα τεστ, από όλες τις ομάδες, γιατί στις ομάδες δεν υπάρχουν μόνο παίκτες, υπάρχουν πρόεδροι, προπονητές, γιατροί, φροντιστές, βρεθήκαν 13. Αναλογιστείτε το νούμερο και αναλογιστείτε και την μετάδοση».

Για τις ευθύνες που έχουν μπαλάκι: «Δεν αντέχουμε άλλο να είμαστε το μπαλάκι τους! Ο ένας να τα ρίχνει στον άλλο. Να πηγαίνεις στον ένα να σου λέει: «δεν φταίω εγώ, φταίνε οι Λοιμωξιολόγοι». Οι Λοιμωξιολόγοι να σου απαντάνε: «Δεν  είναι δικό μου θέμα. Εγώ κάνω προτάσεις, αποφασίζει η κυβέρνηση». Η κυβέρνηση λέει: «Εγώ δεν μπορώ να αποφασίσω, οι Λοιμωξιολόγοι» κι εδώ υπάρχει κόσμος που δεν έχει να φάει!

Ολοι γνωρίζετε πως λειτουργεί ο Ερασιτεχνικός Αθλητισμός, κι αυτό δεν είναι δικιά μας ευθύνη, ούτε των ομάδων. Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική τώρα. Εγώ είμαι 43 χρονών, από τα 10 μου που ασχολούμαι, έτσι είναι ο Ερασιτεχνικός Αθλητισμός. Και ξέρετε τι λέω.

Μας είπαν ότι θα βγει κάποιος νόμος. Και υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τον τωρινό Υπουργό τον κ. Χατζηδάκη ότι αυτό θα αλλάξει. Και μεις να είμαστε νόμιμοι που είμαστε νόμιμοι σαν άνθρωποι, δεν είμαστε παράνομοι, να δουλέψουμε πάμε, δεν πάμε να κλέψουμε κανέναν και να αλλάξει αυτό το κομμάτι.Αυτό όμως, είναι το τελευταίο που πρέπει να σκεφτούμε αυτή τη στιγμή».

Για το πότε θεωρεί ότι μπορεί να βγει το λουκέτο: «Αν σήμερα δεν βάλουν πάλι μπροστά τον Αθλητισμό, που όλοι εδώ τα θεωρούμε απίθανο, γιατί με όλα αυτά που πάμε να ζήσουμε, δεν νομίζω να περάσει σήμερα ο Αθλητισμός. Θα πάμε λοιπόν, για την άλλη εβδομάδα.

Αν δεν μας ανοίξουν τώρα ή την επόμενη εβδομάδα, σας δηλώνω ότι αν ακούσετε για αυτοκτονία ή αν ακούσετε να έχει φύγει κανένας από κάνα μπαλκόνι, μην το κοροϊδέψετε και μην το γελάσετε. Είναι η κλωστή αυτή τη στιγμή που μας χωρίζει από την τρέλα.

Έχουμε παιδιά, τα παιδιά μας είναι αυτή τη στιγμή σε άθλια κατάσταση. Όλα τα παιδιά ίδια είναι. Τα παιδιά όμως, που αθλούνται είναι διαφορετικά. Εχουν μάθει σε έναν τρόπο όπως μάθαμε και μεις».

Για τις Ακαδημίες και τις επιπτώσεις του λουκέτου  στα παιδιά: «Χθες έγινε μια μέτρηση που είναι πολύ σημαντική να σας την πω, την βρήκε ο Νίκος Μπουντούρης. Τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό σε σχέση με τα παιδιά, που δεν ασχολούνται, τείνουν στην παχυσαρκία με 5 κιλά παραπάνω στην καραντίνα. Δεν ξέρω αν το διανοείστε αυτό για τα παιδιά μας τι σημαίνει..

Αν δεν νοιάζονται για μας, ας νοιαστούν για τα παιδιά μας. Τα σχολεία είναι ανοιχτά. Να ανοίξουν και τις Ακαδημίες».

Δείτε τις δηλωσεις του Γιάννη Γκαγκαλούδη ΕΔΩ