Ο Δημήτρης Ιτούδης δεν είναι απλά ο διακαής πόθος της νέας διοίκησης της ΕΟΚ για την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας. Καταπώς φαίνεται, είναι και αυτός που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, να ηγηθεί της νέας Εθνικής.

Οι δύο πλευρές έχουν κάνει μία πρώτη προκαταρκτική επαφή για το ενδεχόμενο ο κόουτς της CSKA να αναλάβει την εθνική ανδρών και προς το παρόν το κλίμα είναι (τουλάχιστον) θετικό, σύμφωνα με πληροφορίες. Πολύ απλά διότι ο μεν Λιόλιος θέλει πολύ τον Ιτούδη στην Εθνική, ο δε Ιτούδης δεν έχει κρύψει ότι μια μέρα θα ήθελε να γίνει ο προπονητής της.

Το timing, πάντως, είναι ιδανικό. Ο Βαγγέλης Λιόλιος έφερε μαζί του μία νέα πνοή στο ελληνικό μπάσκετ, με την εκλογή του ως πρόεδρος της ΕΟΚ. Την ίδια ώρα, οι συνθήκες μοιάζουν να έχουν ωριμάσει αρκετά, ώστε και ο Ιτούδης να γίνει ομοσπονδιακός τεχνικός έπειτα από οκτώ χρόνια στον πάγκο της CSKA.

Ακόμα κι αν ο Ιτούδης πει βέβαια το πολυπόθητο “ναι”, αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι ο Θανάσης Σκουρτόπουλος θα αποτελέσει παρελθόν από την εθνική ομάδα. Κι αυτό διότι ο Ιτούδης δεν θα έχει τη δυνατότητα (λόγω EuroLeague) να κοουτσάρει στα “παράθυρα” των προκριματικών φάσεων, είτε EuroBasket, είτε του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αυτός ήταν λοιπόν και ο λόγος που ο πρόεδρος της ΕΟΚ συναντήθηκε και με τον Σκουρτόπουλο, ο οποίος δεσμεύεται άλλωστε με συμβόλαιο μέχρι το 2023 με την Εθνική. Το θέμα, πάντως, δεν θα πρέπει να θεωρείται τυπικό. Αντιθέτως, είναι προς το παρόν “ανοιχτό”, κι ας υπάρχει συμβόλαιο στη μέση.