Παρότι δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες δάφνες την αναμέτρηση, η Ελλάδα κατάφερε να βρει ρυθμό, ουσία και αποτελεσματικότητα κόντρα στη Μεγάλη Βρετανία και παίζοντας όμορφο μπάσκετ στο δεύτερο ημίχρονο να κερδίσει τελικά με 93-71 και να κλείσει με νίκη τις υποχρεώσεις της στον όμιλό της για τα Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023.

Ο αγώνας εκκίνησε πολύ άσχημα για την Εθνική μας ομάδα αφού ούσα αρκετά αναποτελεσματική στα πρώτα 3 λεπτά στην επίθεσή της (0-5 σουτ, 1 λάθος) αντίκρισε τη Μεγάλη Βρετανία να κάνει ό,τι θέλει στο παρκέ και βρίσκοντας πολλούς πόντους εύκολα από την άμυνα στην επίθεση να ξεφύγει ακόμα και με 1-12 στο 3ο λεπτό.
Ωστόσο, όλα θα άλλαζαν άρδην στη συνέχεια, όταν η είσοδος των Γκίκα και Παπαπέτρου μας χάρισε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε αφενός έναν playmaker από τη θέση 1 και μια δυναμική μορφή κόντρα στην κοντή περιφέρεια των φιλοξενούμενων. Έτσι, πολύ σύντομα, η Ελλάδα ξεκίνησε να βρίσκει πολλαπλές λύσεις στην άμυνα εκμεταλλευόμενη το μάκρος της (κυρίως με Αγραβάνη) αλλά και τη θέλησή της στην πίεση των αντίπαλων κατοχών (κυρίως με Γκίκα), κάτι που σταδιακά της χάρισε καλύτερες επιλογές και περισσότερο πρώτης τάξης σκοράρισμα -με την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη να μειώνει άμεσα τόσο σε 9-12 στο 5′ όσο και σε 19-20 στο 10′ τρέχοντας ένα σερί της τάξης του 18-8 στα τελευταία 7 λεπτά της πρώτης περιόδου.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερες διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι δυο ομάδες αντιμετώπιζαν το παιχνίδι, με το μέτριο σε κάποιες περιπτώσεις μπάσκετ, τα αρκετά λάθη και τις κακές επιλογές να ξεχωρίζουν και πάλι.
Αναφορικά με την Επίσημη Αγαπημένη, ο Ιτούδης έδωσε λεπτά τόσο σε Καλαϊτζάκη όσο και σε Μποχωρίδη -που χάρισε μερικές μεγάλες φάσεις στα τελευταία λεπτά- στην περιφέρεια όσο και στον Κώστα Αντετοκούνμπο στο 5 στο πλευρό των Κασελάκη και Παπαπέτρου, κάτι που έκανε τη συνολική μας εικόνα στα μετόπισθεν πολύ πιο δυναμική και κατά συνέπεια αποτελεσματική.
Συγκεκριμένα, η Μεγάλη Βρετανία είχε φτάσει τα 7 λάθη ήδη από το πρώτο μέρος, την ίδια στιγμή που δεν έβρισκαν λύσεις ούτε από την περίμετρο (2-8 σουτ) ούτε από την ρακέτα (13-25 σουτ). Από την άλλη μεριά, η απουσία ποιοτικών χειριστών ήταν πέρα για πέρα εμφανής (8 λάθη για 9 ασίστ)…

Μετά την ανάπαυλα, ο ρυθμός της Ελλάδας από το πρώτο μέρος συνεχίστηκε και απέδωσε ακόμα μεγαλύτερους καρπούς στο συγκρότημα του Δημήτρη Ιτούδη. Ουσιαστικά, η κοινή παρουσία 2 γκαρντ (Ντόρσεϊ – Μποχωρίδης) και 2 «ψηλών» (Αγραβάνης – Παπαγιάννης) βοήθησε πολύ την χώρα μας και επιθετικά και αμυντικά, κάτι που φαίνεται πλήρως από το 16-3 με το οποίο εκκίνησε την τρίτη περίοδο!
Απόλυτος πρωταγωνιστής δεν ήταν άλλος από το δίδυμο των Ντόρσεϊ και Παπαγιάννη, με τους δύο παίκτες των «αιωνίων» να συνεργάζονται για τους 11 από τους πρώτους 18 πόντους μας -πολλές φορές μάλιστα και μεταξύ τους (3 ασίστ).
Με την πάροδο του χρόνου, οι φιλοξενούμενοι δεν κατάφερναν να βρίσκουν λύσεις (2-9 σουτ, 1-5 τρίποντα, 3 λάθη) επιθετικά, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στους διεθνείς μας να τρέχουν άρτια στο ανοιχτό γήπεδο με μεγάλη άνεση και ευστοχία.
Έτσι, μέχρι και το 29ο λεπτό είχαμε ξεφύγει ήδη με 18 πόντους (66-48), με τον Ντόρσεϊ να κάνει πραγματικά ό,τι θέλει στο παρκέ (13 πόντοι, 7 ασίστ) και να μας φέρνει πολύ πολύ κοντά στην 4η νίκη στον όμιλο.
Μάλιστα, ο Νίκος Γκίκας χάρισε το απόλυτο highlight της συνάντησης στο φινάλε του εν λόγω δεκαλέπτου σκοράροντας από το κέντρο ακριβώς με την κόρνα της λήξης -«καθαρίζοντας» από νωρίς την υπόθεση νίκη χάρις σε μια τρομερή περίοδο με επί μέρους σκορ της τάξης του 30-10!

Τα δεκάλεπτα: 19-20, 39-38, 69-48, 93-71

Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στατιστικά στοιχεία της αναμέτρησης πατώντας ΕΔΩ.

Αναλυτικά η κατάταξη στον όμιλό μας:

1. Ελλάδα 3-1, 7 βαθμοί (4 αγώνες)
2. Τουρκία 1-2, 4 βαθμοί (3 αγώνες)
3. Μεγάλη Βρετανία 1-2, 4 βαθμοί (3 αγώνες)
4. Λευκορωσία – (αποβλήθηκε)

Αναλυτικά η επόμενη αγωνιστική (τελευταία, 6η):

Μεγάλη Βρετανία – Τουρκία 3/7 – 18:00
Λευκορωσία – Ελλάδα ΜΑΤΑΙΩΣΗ