Ο Αργύρης Καμπούρης ήταν ο άνθρωπος που επιδεικνύοντας ολύμπια ψυχραιμία σκόραρε τις δύο πιο καθοριστικές βολές του τουρνουά και χάρισε στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο στο EuroBasket του 1987.
Ο Νίκος Γκάλης ήταν ο… Νίκος Γκάλης και με 40 πόντους στο μεγάλο τελικό έριξε στο καναβάτσο το απόλυτο φαβορί για την κορυφή του βάθρου, τη Σοβιετική Ένωση, όντας ο πρωταγωνιστής της μεγαλύτερης νίκης -μέχρι την επόμενη- μας.

Ωστόσο, δεν ήταν οι μοναδικοί…

Περίπου 2 λεπτά πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας της αναμέτρησης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης υποπίπτει στο 5ο του φάουλ και με το σκορ πλέον στο -4 (83-87) και τον Παναγιώτη Φασούλα επίσης εκτός αγώνα (5 φάουλ) η κατάσταση φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη. Στη θέση του αρχηγού της Εθνικής μας μπαίνει ο 28χρονος Λιβέρης Ανδρίτσος, που θα αποδεικνυόταν το πιο κομβικό χάρτη στο δρόμο για το πρώτο μας χρυσό λίγα λεπτά αργότερα…

Με 36” να απομένουν ακόμα για την εκπνοή του αγώνα, ο τότε άσος του Παναθηναϊκού κερδίζει φάουλ για 2 βολές και την ίδια στιγμή αποβάλλει με το 5ο φάουλ του Τσατσένκο -κάτι που θα έχει τεράστια επιρροή στη συνέχεια της μονομαχίας, αφού η απουσία του… γίγαντα με τα 18 ριμπάουντ στον τελικό και την τρομερή κάλυψη της ρακέτας θα χάριζε πάρα πολλούς πόντους στο ζωγραφιστό -κυρίως από τον Γκάλη φυσικά.
Αν δεν έμπαιναν επίσης αυτές οι βολές ή αν σε πρώτο χρόνο δεν έπαιρνε την προσπάθεια που οδήγησε σ’ αυτές, ο θρίαμβος έτσι όπως τον γνωρίζουμε σήμερα δεν θα υπήρχε…

Και αν η κανονική διάρκεια του ματς φρόντισε να τον βάλει για τα καλά στους παράγοντες του τελικού αποτελέσματος, το έξτρα πεντάλεπτο τον απογείωσε!

Μετά το γκολ-φάουλ του Γκάλη (89-92), ο Ανδρίτσος μαζεύει μπροστά από δύο… τέρατα των Σοβιετικών το αμυντικό ριμπάουντ μετά το πρώτο χαμένο αντίπαλο σουτ στην παράταση, με τον άσο του Άρη να σκοράρει ξανά στο ανοιχτό γήπεδο λίγο αργότερα, ενώ στη συνέχεια -και με το μομέντουμ να έχει αλλάξει για τα καλά με 2 συνεχόμενα αντίπαλα τρίποντα- αρχικά μαζεύει ακόμα ένα ριμπάουντ, σηκώνει το κεφάλι και τροφοδοτεί τον Γκάλη στο ανοιχτό γήπεδο, ο οποίος κερδίζει νέο φάουλ και με 2-2 βολές μειώνει στον πόντο (99-98). Νωρίτερα φυσικά, είχαν προηγηθεί 4 σερί πόντοι (2 από βολές + ένα καλάθι στο ποστ) από τον ικανό «ψηλό», που έμοιαζε ως ο από μηχανής θεός στο δράμα του ΣΕΦ!

Η ενέργειά του σε κάθε μήκος του παρκέ απαράμιλλη, με τον Ανδρίτσο να κάνει μια πεντακάθαρη τάπα και να αποτρέπει ένα εύκολο φαινομενικά καλάθι των τυπικά γηπεδούχων -με τους διαιτητές ωστόσο να καταλογίζουν φάουλ και να τους στέλνουν στη γραμμή των βολών.
Εκεί, η μπάλα μας κάνει το χατίρι και ο Ανδρίτσος διεκδικεί την κατοχή, την οποία και κερδίζει πετώντας τη μπάλα στα πόδια των Σοβιετικών.

Η ιστορία από εκεί και πέρα γνωστή…

 

 

Ουσιαστικά, πέρασε στο παρκέ στο 38′ με το σκορ στο 83-85 και μέχρι να τελειώσει ο αγώνας -για 7 λεπτά αδιάκοπα δηλαδή- δε βγήκε ξανά, κάνοντας την Ελλάδα καλύτερη σ’ αυτό το διάστημα κατά 4 πόντους (20 πόντοι ενεργητικό, 16 πόντοι παθητικό)!

Άλλο ένα στοιχείο που κάνει την εμφάνισή του στα κρίσιμα αυτά λεπτά ακόμα πιο συναρπαστική;
Συνολικά, στο τουρνουά του 1987 μέτρησε 26 πόντους. Στον ημιτελικό με την Γιουγκοσλαβία και στον τελικό με τη Σοβιετική Ένωση -τις χώρες που ήταν υπεύθυνες για την κατάκτηση των 17 από τα 25 τρόπαια μέχρι πρότινος (14 από τα τελευταία 15)- πέτυχε τους 18 εξ αυτών (με 6-7 βολές μάλιστα/86% ευστοχία), δηλαδή το 69% τους!

Μπορείτε να δείτε όλον τον αγώνα στο βίντεο που ακολουθεί: