Ο Καναδάς νωρίτερα ανακοίνωσε πως δεν θα μετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αν και εφόσον διεξαχθούν. Αυτή η απόφαση προφανώς και έχει αντίκτυπο στην Εθνική Ομάδα μπάσκετ που έχει κληρωθεί να αγωνιστεί στο Προολυμπιακό Τουρνουά του Καναδά και συγκεκριμένα της Βικτόρια, το διάστημα 23-28 Ιουνίου.

Όπως ήταν λοιπόν λογικό και επόμενο ήρθε και η σχετική ανακοίνωση της ομοσπονδίας μπάσκετ του Καναδά όπου αρχικά ο πρόεδρος της τάσσεται υπέρ της απόφασης να μην κατέβουν οι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Εν συνεχεία, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οι Καναδοί παραμένουν αφοσιωμένοι στην διεξαγωγή του Τουρνουά αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν σε παραπάνω ενημέρωση εφόσον δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να διασφαλίσουν την υγεία όλων.

Σε συνέχεια του παραπάνω, υπογράμμισαν: «Το τουρνουά θα διεξαχθεί μόνο μια περίοδο που η υγεία και η ασφάλεια όλων των αθλητών, παικτών, διαιτητών, βοηθών, εθελοντών και θεατών μπορεί να διασφαλιστεί».

Στο φινάλε ζήτησαν να κοπάσουν οι φήμες και οι προβλέψεις όσον αφορά το Προολυμπιακό Τουρνουά και γενικά τους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς μόνο καλό δεν κάνουν οι εικασίες την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.