Εάν δεν αλλάξει κάτι μέχρι το πρωί της Δευτέρας (15/2), όταν δηλαδή η εθνική ομάδα θα αναχωρήσει για τη Ρίγα και το τελευταίο “παράθυρο” των προκριματικών του EuroBasket 2022, τότε τιμωρίες θα περιμένουν τόσο τους Λίνο Χρυσικόπουλο, Δημήτρη Μωραΐτη και Δημήτρη Κατσίβελη, όσο και την ΑΕΚ, για την απόφασή της να μην στείλει τους τρεις παίκτες στην Εθνική.

Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό της ΕΟΚ και συγκεκριμένα το άρθρο 94, οι μεν παίκτες κινδυνεύουν με αποκλεισμό από τους επόμενους δύο αγώνες της ομάδας τους, η δε ΑΕΚ με αφαίρεση δύο βαθμών από τη Basket League.

Αναλυτικά, η πρώτη και η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 94 αναφέρουν για τους παίκτες που δεν παρουσιάζονται σε κλήση της Εθνικής:

«1. Επειδή η επιβολή ποινής σε αθλητή είναι πράξη που χαρακτηρίζεται σαν ακραία επιβάλλεται η πρότερη εξάντληση μέτρων σωστής διαπαιδαγώγησης και διαμόρφωσης του χαρακτήρα των αθλητών, που επιλέγονται στα εθνικά συγκροτήματα, η προβολή αθλητικών προτύπων, η κατανόηση και αναγνώριση του κύρους και της σημασίας της ιδιότητας του διεθνή αθλητή, έτσι ώστε η εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους που πηγάζουν από αυτή να είναι ενσυνείδητη και εκούσια.

2. Σε καλαθοσφαιριστή που δεν συμμορφώνεται με τα όσα ορίζονται στο προηγούμενο άρθρο, αρνείται αδικαιολόγητα την συμμετοχή του στην προετοιμασία και τις αγωνιστικές εκδηλώσεις της Εθνικής Ομάδας στην οποία έχει προσκληθεί να συμμετάσχει και δεν έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση συμμετοχής του στα εθνικά συγκροτήματα, με απόφαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ή που αποκλεισθεί από αυτές λόγω της σκόπιμης πλημμελούς και της εν γένει αρνητικής συμπεριφοράς του επιβάλλεται αυτοδίκαια και αυτεπάγγελτα, η ποινή αποκλεισμού από τους αγώνες πρωταθλήματος και Κυπέλλου της ομάδας του.. Ο αριθμός των αγώνων αποκλεισμού του είναι ίσος με τους αγώνες που θα συμμετάσχει η Εθνική στα πλαίσια των διεθνών αγωνιστικών εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας».

Όσον αφορά στις ομάδες που δεν αφήνουν παίκτες τους να παρουσιαστούν σε κλήση της Εθνικής, η παράγραφος του άρθρου 94 προβλέπει το εξής:

«Σωματείο που σε αντίθεση με την αναφερόμενη στην προηγούμενη παράγραφο υποχρέωσή του αρνείται για οποιοδήποτε λόγο να επιτρέψει τη συμμετοχή αθλητή του σε υποχρεώσεις εθνικού συγκροτήματος στις οποίες επίσημα έχει προσκληθεί από την Ομοσπονδία υπόκειται στην ποινή της αφαίρεσης δύο (2) βαθμών από το βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχει».