Η Ελλάδα μας… έβγαλε τη ψυχή, αλλά το αποτέλεσμα το πήρε. Και στο κάτω – κάτω, αυτό έχει σημασία στην παρούσα φάση. Η Εθνική έκανε το 2-1 στο 2ο όμιλο, απέκτησε σημαντικό πλεονέκτημα για την πρόκριση στη 2η προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 και πηγαίνει χωρίς άγχος στην Κωνσταντινούπολη για το ματς της 4ης αγωνιστικής με την Τουρκία (28/2, 19:00).

Ο Κώστας Οικονομάκης ανέλυσε για το basketblog.gr το παιχνίδι της Παρασκευής (25/2) στο κλειστό των Άνω Λιοσίων. Ο έμπειρος προπονητής αναφέρθηκε στα καλά στοιχεία που παρουσίασε η χθεσινή Εθνική, αλλά και τις αδυναμίες που βγήκαν στην επιφάνεια ενόψει του δεύτερου αγώνα με την Τουρκία.

ΤΑ PICK ‘N’ DIVE ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ Η ΑΜΥΝΑ ΣΤΟΝ LARKIN

«Στην 1η περίοδο η άμυνά μας ήταν αρκετά καλή. Τους χτυπήσαμε στους ψηλούς, βγάλαμε τον Savas με τρία φάουλ, το μοναδικό ψηλό ρακέτας που είχαν. Όταν όμως οι Τούρκοι έκλεισαν τα pick and dive του Παπαγιάννη, πήραμε πολλά ελεύθερα σουτ και δεν τα βάλαμε. Στη συνέχεια ανταποκριθήκαμε στην αντίπαλη άμυνα, βρήκαμε ρυθμό στο 2ο δεκάλεπτα και ήταν εκπληκτικά τα τρία παιδιά που έπαιζαν άμυνα πάνω στον Larkin. Μόλις συνήλθε όμως αυτός η Τουρκία άλλαξε πρόσωπο.

Στη 2η περίοδο πήγαμε πιο γρήγορα στις επιθέσεις, ανοίξαμε τους διαδρόμους και αυτό μας βοήθησε να ξεκολλήσουμε. Δεν είχαν και καλό αμυντικό transition οι Τούρκοι, οπότε ξεφύγαμε στο σκορ. Στο 3ο δεκάλεπτο αρχίσαμε πολύ καλά, αλλά κολλήσαμε. Μόλις κατέβηκε ο ρυθμός και κόλλησε η μπάλα στα χέρια μας, είχαμε τεράστιο πρόβλημα. Είχαν διαβάσει και οι Τούρκοι πολύ καλά τον Πρίντεζη, εμείς δεν ποστάραμε πολύ τον Παπαγιάννη. Κάθε φορά που γύριζε το παιχνίδι η Τουρκία, αυτό γινόταν επειδή εμείς είχαμε πολλά άστοχα ελεύθερα σουτ.

Στο 4ο δεκάλεπτο, ενώ αρχίσαμε καλά, κόλλησε ξανά η μπάλα. Κάναμε περισσότερο ντρίμπλα, παρά passing game. Είχαν διαβάσει καλά οι Τούρκοι το παιχνίδι μας και μας έδιναν ελεύθερα σουτ σε παίκτες που στόχευαν. Στο 2ο, 3ο ελεύθερο τρίποντο που μας έδωσαν, ίσως να έπρεπε να είναι στο γήπεδο ο Παπαγιάννης. Ήταν και ο Σλούκας σκασμένος στο δεύτερο ημίχρονο. Λογικό είναι. Παίξαμε άμυνα όμως στα τελευταία λεπτά. Στην τελευταία άμυνα μίλησε το ένστικτο του προπονητή και των παικτών. Όλα είναι θέμα πιθανοτήτων.

ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ

Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι από τη νίκη. Παίξαμε τον Larkin πολύ έξυπνα, με επαφές, δεν τον αφήσαμε να πάρει χώρο, προσπαθήσαμε να χαλάσουμε το παιχνίδι του και να τον εκνευρίσουμε. Έχουμε βέβαια πολλά τρωτά σημεία στην παρούσα φάση και τα περισσότερα προβλήματα μας εμφανίστηκαν στην closeout άμυνα και όταν μας έκλειναν τα κεντρικά πικ εν ρολ του Σλούκα. Είχαμε κακές περιστροφές, αλλά δεν μπορείς να περιμένεις αυτοματισμούς με τρεις προπονήσεις. Βρήκαν και αυτοί ελεύθερα σουτ, αλλά δεν τα έβαλαν.

Ήμασταν και κακοί στο τρίποντο, αλλά είχαμε 58% στο δίποντο και διπλάσιους πόντους μέσα από τη ρακέτα. Αυτό δείχνει υγεία στην ομάδα. Επίσης, το ότι η ομάδα έπαιρνε διαφορές και κόλλαγε μετά, και αυτό είναι θέμα προπονήσεων. Αν είχαν μπει τα πολλά ελεύθερα σουτ που χάσαμε, θα ήταν αλλιώς το παιχνίδι».