Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, μέχρι πρότινος τεχνικός της ΑΕΚ και ένας εκ των κυριότερων συνεργατών του Rick Pitino στον πάγκο της Εθνικής μας ομάδας κατά το Προολυμπιακό τουρνουά του Καναδά, μίλησε στην εφημερίδα Realnews τόσο για την εμπειρία του και τη συνέχισή της όσο και για το τι έφταιξε κόντρα στην Τσεχία, στο μεγάλο τελικό της Βικτώρια, όπου η Ελλάδα διασύρθηκε με χαρακτηριστική άνεση.

Αναλυτικά όσα ανέφερε:

 

Τι αίσθηση σας αφήνει το ταξίδι στον Καναδά;

 

«Ήταν μία καλή εμπειρία. Πάντα αποτελεί τιμή να παλεύεις για την Εθνική και ειδικά σε ένα τέτοιο τουρνουά, δίπλα μάλιστα σε έναν προπονητή όπως ο Ρικ Πιτίνο. Γλυκόπικρη η γεύση που μένει, αφού βρεθήκαμε κοντά στον στόχο και χάσαμε στο καθοριστικό παιχνίδι».

 

Θεωρείτε ότι ήμασταν έτοιμοι;

 

«Ναι, προετοιμαστήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σαφώς και δεν καταφέραμε να έχουμε το πιο ποιοτικό ρόστερ –οι απουσίες ήταν πολλές και σημαντικές- και γι’ αυτό δώσαμε έμφαση στη χημεία και στη θετική ενέργεια ανάμεσα στους παίκτες. Έγινε από όλους, πιστεύω, μεγάλη προσπάθεια, αλλά δεν πετύχαμε τον σκοπό μας».

 

Τι έφταιξε και δεν τα καταφέραμε; Οι απουσίες; Ή πράγματι ήταν καλύτεροι οι Τσέχοι;

«Θα πω το δεύτερο, διότι, εκτός του ότι δεν μου αρέσουν οι δικαιολογίες, η ομάδα μας είχε συνηθίσει να παίζει με τις απουσίες που γνωρίζουμε. Πράγματι, στον τελικό η Τσεχία ήταν καλύτερη, με τα μέλη της επί χρόνια μαζί στο ίδιο σύνολο, που ήξεραν κάθε στιγμή πώς να αντιδράσουν σωστά. Εμείς δεν τα παρατήσαμε ποτέ, δώσαμε τα πάντα στο γήπεδο, αλλά ήταν καλύτεροι».

 

Τι εκτιμάτε ότι γίνεται λάθος στο ελληνικό μπάσκετ και πρέπει να αλλάξει άμεσα, σε επίπεδο Εθνικής;

«Οι εθνικές ομάδες είναι ιδιαίτερο κεφάλαιο. Εννοείται ότι μας λυπεί που δεν θα πάμε στο Τόκιο, όμως και άλλες παραδοσιακές δυνάμεις, όπως οι Λιθουανοί και οι Σέρβοι, έμειναν εκτός Αγώνων. Στη χώρα μας θα απαιτηθούν γερό πλάνο και οργάνωση τέτοια, που να συνδυάζει την εξέλιξη με το άμεσο αποτέλεσμα. Και μαζί μία συγκεκριμένη βάση παικτών, με έναν προπονητή που θα δουλέψει ως προς την κατεύθυνση αυτή».

 

Οι στόχοι στο εξής;

«Μπροστά μας έχουμε τα προκριματικά για το Παγκόσμιο τον Νοέμβριο και βεβαίως το Ευρωμπάσκετ, όπου θα είμαστε παρόντες».

 

Το δικό σας μέλλον στην Εθνική;

«Άγνωστο, δεν υπάρχει κάτι, η συμφωνία μας ήταν για το προολυμπιακό τουρνουά. Είναι τιμή να υπηρετείς την Εθνική και, έχοντας θητεύσει πέντε χρόνια στις μικρές της ομάδες, εξυπακούεται ότι θα με ενδιέφερε να συνεχίσω».