Η Ελλάδα μπορεί στο φετινό Ευρωμπάσκετ να φτάσει σε κάποια μεγάλη επιτυχία, όμως πριν από 12 χρόνια είχε φτάσει στον… θρόνο του ευρωπαϊκού μπάσκετ, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο.

Ήταν η μεγάλη παρέα τους Δημήτρη Διαμαντίδη, του Θοδωρή Παπαλουκά, του Λάζαρου Παπαδόπουλου, του Αντώνη Φώτση, του Κώστα Τσαρτσαρή, του Νίκου Ζήση, του Βασίλη Σπανούλη και του αρχηγού Μιχάλη Κακιούζη. Μια ομάδα με ηγέτη τον Παναγιώτη Γιαννάκη που ενέπνευσε τους παίκτες του να κάνουν τα αδύνατα δυνατά και να φτάσουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Χρειάστηκε μία εξαιρετική πορεία μέχρι τα ημιτελικά, όπου η “επίσημη αγαπημένη” είχε δείξει ένα άκρως σοβαρό και ενθαρρυντικό πρόσωπο, όμως η στιγμή που όλοι πίστεψαν στην επιστροφή της ομάδας στην κορυφή μετά το μακρινό 1987 ήταν στον ημιτελικό με τη Γαλλία. Εκεί όπου η Εθνική βρέθηκε να χάνει μέχρι το τελευταίο λεπτό, όμως το ονειρώδες τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη, με τη χαρακτηριστική περιγραφή “βάλ’ το αγόρι μου”, έμελλε να είναι αυτό που θα γινόταν ο προπομπός για μία ακόμα χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

Ο τελικός ήταν κόντρα στην Γερμανία του Ντιρκ Νοβίτσκι και του γνωστού από το πέρασμα του σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, Πάτρικ Φέμερλινγκ. Οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη δεν έδειξαν να αποπροσανατολίζονται από το… νέκταρ της πρόκρισης στον τελικό, και με τον Θοδωρή Παπαλουκά σε δαιμονιώδη κατάσταση, πήραν μία από τις ιστορικότερες νίκες στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, με το τελικό 78-62 να δίνει το έναυσμα για τους τρελούς πανηγυρισμούς εντός του παρκέ, αλλά και να βγάζει όλους τους Έλληνες στους δρόμους προκειμένου να πανηγυρίσουν μία ακόμα επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού.

ΕΛΛΑΔΑ: Τσαρτσαρής 10, Χατζηβρέττας 8(2), Ζήσης 13, Διαμαντίδης 2, Παπαλουκάς 22(4τρ, 6ας), Ντικούδης 8, Κακιούζης 11(2), Μπουρούσης 4, Σπανούλης 2, Βασιλόπουλος, Φώτσης, Παπαδόπουλος

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Βούχερερ 6, Πέσιτς 2, Νοβίτσκι 23(1), Σούλτσε 5(1), Ντεμιρέλ 3, Γκριν 2, Γκάρετ 2, Φέμερλιγκ 11, Ρόλερ 4, Μάρας 2, Νικαγκμπάτζε 2