Η χθεσινή είδηση της έλευσης του Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδος, με σκοπό να καθοδηγήσει την «επίσημη αγαπημένη» στο Eurobasket 2002 (1 με 18 Σεπτεμβρίου) έκανε αίσθηση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και φυσικά έφερε χαρά και αισιοδοξία στους Έλληνες φιλάθλους, που φυσικά θέλουν να δουν ψηλά την Εθνική ομάδα στο προσεχές Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, είχε εκφράσει εξ΄αρχής την «αδυναμία» του στον νυν τεχνικό της ΤΣΚΚΑ Μόσχας και τελικά κατάφερε να υλοποιήσει την επιθυμία του, πετυχαίνοντας ακόμα ένα στόχο που έθεσε από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης του προεδρικού θώκου της Ομοσπονδίας.

Βέβαια ενήργησε προσωπικά και συναντήθηκε στη Μόσχα με τον πρόεδρο της ΤΣΣΚΑ, Αντρέι Βατούτιν. Το ταξίδι του και η άμεση επαφή και συνάντηση με τον ισχυρό άνδρα της «ομάδας του στρατού» αποδείχθηκαν ευεργετικοί παράγοντες, για να επέλθει το deal ανάμεσα στις δύο πλευρές και έτσι ο Ιτούδης να καθοδηγήσει την Ελλάδα στο Eurobasket.

Ο Λιόλιος δεν έμεινε στα τηλέφωνα, ούτε στις απρόσωπες συναλλαγές και η συνομιλία με τον Βατούτιν ήταν καταλυτική, αφού εξέφρασε το πλάνο της Εθνικής ομάδας και παράλληλα ο Βατούτιν γνώριζε τα «θέλω» του Ιτούδη, ο οποίος δημόσια είχε διαμηνύσει ότι ήθελε να δουλέψει στον «γαλανόλευκο» πάγκο.

Παράλληλα ο Βατούτιν εκτίμησε τη διακριτική στάση του προέδρου της ΕΟΚ, την αποστολή της επιστολής του με όμορφο τρόπο, ζητώντας οριστική απάντηση περί Ιτούδη και απάντησε θετικά χωρίς να σταθεί εμπόδιο στην Ελληνική Ομοσπονδία και στον προπονητή της ομάδας του, που ήθελε να βρεθεί στην τεχνική ηγεσία της Ελλάδος στο μεγάλο τουρνουά που έρχεται.

Στην θετική απόκρισή του ο Αντρέι Βατούτιν εξέφρασε το σεβασμό της ομάδας του προς την Ελληνική Ομοσπονδία, τον Βαγγέλη Λιόλιο και τα «όνειρα» που κάνει για το καλό της Εθνικής Ελλάδος, οπότε το ταξίδι του στη Μόσχα και οι συζητήσεις με τον Βατούτιν ήταν κάτι παραπάνω από καθοριστικές στο να δώσουν οι δύο άνδρες τα χέρια, όσον αφορά στην υπόθεση Ιτούδη- Εθνικής ομάδας.