Σαν σήμερα πριν από ακριβώς 15 χρόνια στις 25 Σεπτεμβρίου του 2005, η Εθνική Ελλάδας κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης σε μία διοργάνωση που θα έχει μείνει στην ιστορία. 

Το εύστοχο τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη, το περιβόητο “Βάλτο αγόρι μου” έστειλε την Εθνική μας ομάδα στον τελικό του Eurobasket, εκεί όπου θα αντιμετώπιζε την Γερμανία του Dirk Nowitzki.

Μετά από μία “επική” ανατροπή κόντρα στους Γάλλους και με τον “αέρα” του νικητή, η Ελλάδα κατάφερε να επικρατήσει και των επί των Γερμανών με σκορ 78-62 φτάνοντας στη δεύτερη κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μετά από το “μακρινό” 1987 του Νίκου Γκάλη και του Παναγιώτη Γιαννάκη.

Ο δεύτερος έγραψε και τότε ιστορία ως προπονητής της ομάδας μας το 2005. Από την αρχή του αγώνα, η Ελλάδα είχε βάλει τις “βάσεις” για τη νίκη και δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Nowitzki και την “παρέα” του. Έχοντας σε εξαιρετική ημέρα τότε τον Θοδωρή Παπαλουκά που σημείωσε 22 πόντους με 3 εύστοχα σουτ τριών πόντων και 6 ασίστ, η Ελλάδα έκανε τη διαφορά στο παρκέ.

Η Ελλάδα έφτασε με συνοπτικές διαδικασίες στη νίκη και κατέκτηση το χρυσό μετάλλιο και στην κορυφή της Ευρώπης γράφοντας μία πανέμορφη ιστορία.

Ελλάδα – Γερμανία 78-62

ΕΛΛΑΔΑ: Τσαρτσαρής 10, Χατζηβρέττας 8(2), Ζήσης 13, Διαμαντίδης 2, Παπαλουκάς 22(4τρ, 6ας), Ντικούδης 8, Κακιούζης 11(2), Μπουρούσης 4, Σπανούλης 2, Βασιλόπουλος, Φώτσης, Παπαδόπουλος

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Βούχερερ 6, Πέσιτς 2, Νοβίτσκι 23(1), Σούλτσε 5(1), Ντεμιρέλ 3, Γκριν 2, Γκάρετ 2, Φέμερλιγκ 11, Ρόλερ 4, Μάρας 2, Νικαγκμπάτζε 2

Δείτε τα σχετικά βίντεο: