Καλά το λέει εκείνη η αμερικανική ατάκα: «Να πιστεύεις στα θαύματα». Μόνο που οι Αμερικανοί την έμαθαν με τον πιο οδυνηρό τρόπο αυτή την ρήση από την Εθνική Ελλάδας. Σαν σήμερα ξημέρωσε πριν από 16 χρόνια μια μέρα διαφορετική από τις άλλες. Ιστορική για το ελληνικό μπάσκετ. Μια μέρα που άλλαξε τον μπασκετικό κόσμο και έδειξε ότι όλα μπορούν να συμβούν και ότι η ελληνική ψυχή μπορεί να κάνει θαύματα. Η Ελλάδα κέρδιζε σαν σήμερα το 2006 στην Σαϊτάμα της Ιαπωνίας την Ντριμ Τιμ των ΗΠΑ με 101-95 στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ και έκανε όλο τον κόσμο να μην πιστεύει την είδηση αυτή και να νομίζει ότι έπεσε θύμα φάρσας. 

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης και τα παιδιά του (Βασίλης Σπανούλης, Μιχάλης Κακιούζης, Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Δημήτρης Διαμαντίδης, Αντώνης Φώτσης, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Δήμος Ντικούδης, Θοδωρής Παπαλουκάς, Κώστας Τσαρτσαρής, Νίκος Χατζηβρέττας, Παναγιώτης Βασιλόπουλος και φυσικά μαζί τους ήταν και ο Νίκος Ζήσης ο οποίος όμως, στάθηκε άτυχος, αφού είχε τραυματιστεί σοβαρά από μια αγκωνιά του… χασάπη Βαρεζάο στο ματς με την Βραζιλία στους ομίλους) σώριαζαν φαρδύ πλατύ στο καναβάτσο τον Αμερικανό Γολιάθ.

Οι Ελληνες κέρδισαν την λαμπερή Ντριμ Τιμ του Μάικ Σιζέφσκι που έσφιζε από ταλέντο και λαμπερά ονόματα σούπερ σταρ του ΝΒΑ όπως ο Λεμπρόν Τζέιμς, ο Καρμέλο Αντόνι, ο Ντουέιν Ουέιντ.

Η πορεία

Η Ελλάδα είχε φτάσει στους «4» με εμφατικό τρόπο. Εκανε το 5-0 στον Ομιλο με Βραζιλία, Αυστραλία, Κατάρ, Λιθουανία, Τουρκία. Πέταξε έξω στους «16» και στους «8» Κίνα και Γαλλία. Και βρέθηκε στους ημιτελικούς απέναντι στην Ντριμ Τιμ. Εκεί έκανε το θαύμα της, αλλά στον τελικό η Ισπανία μας προσγείωσε ανώμαλα (70-47).

Οι διθύραμβοι των ξένων ΜΜΕ

Τα ξένα ΜΜΕ μιλούσαν για το μεγάλο σοκ των ΗΠΑ και ένιωθαν δέος για την απίστευτη Εθνικής Ελλάδας

Το ESPN ανέφερε: «Η αμερικάνικη ομάδα υποφέρει από την ελληνική τραγωδία» και το NBA.com τόνιζε: «Το μεγαλύτερο σοκ στο Mundobasket, οι ΗΠΑ. Θύμα έκπληξης από την Ελλάδα», ενώ η USA Today είχε τον τίτλο: «Η Ελλάδα χτύπησε τις ΗΠΑ». Η ισπανική Sport τα έλεγε όλα με 7 λέξεις: «Η Ελλάδα έσπασε τον μύθο του ΝΒΑ»

Τρελό πανηγύρι

Μετά το ματς στήθηκε ένα τρελό πανηγύρι παντού. Ένα πάρτι που ξεκίνησε από το παρκέ του γηπέδου της Σαϊτάμα και απλώθηκε στην Ελλάδα και σε κάθε γωνιά του κόσμου όπου υπήρχαν Ελληνες.

Το ιστορικό Φύλλο Αγώνα

Δεκάλεπτα: 14-20, 45-41, 77-65, 101-95

ΕΛΛΑΔΑ (Γιαννάκης): Σπανούλης 22 (3), Κακιούζης 15 (1), Σχορτσιανίτης 14, Διαμαντίδης 12 (2), Φώτσης 9, Παπαδόπουλος 8, Ντικούδης 8, Παπαλουκάς 8 (12 ασίστ, 5 ριμπάουντ), Τσαρτσαρής 3 (1), Χατζηβρέττας 2, Βασιλόπουλος

ΗΠΑ (Σιζέφσκι): Αντονι 27 (3), Ουέιντ 19 (1), Τζέιμς 17, Χάινριχ 12 (4), Χάουαρντ 10, Πολ 3, Μπος 3, Τζόνσον 3 (1), Μπάτιερ 1, Μπραντ

 

ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 2006

 

ΟΛΟΣ Ο ΜΥΘΙΚΟΣ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ