Μπορεί να δυσκολεύτηκε, μπορεί να μην ήταν η καλύτερη ομάδα του παρκέ στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, αλλά η Εθνική μας ομάδα κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της πολύ σκληρής για να πεθάνει Τσεχίας με 94-88 και έκοψε ένα ηχηρό εισιτήριο για την 8άδα του φετινού EuroBasket 2022, εκεί όπου θα βρει την οικοδέσποινα Γερμανία για μια θέση στα ημιτελικά!

Μπαίνοντας με… αέρα νικητή στο παρκέ του Βερολίνου, η Επίσημη Αγαπημένη κατάφερε ούσα τρομερή στην αμυντική της συνέπεια αλλά και εξαιρετικά λογική στην επίθεση να προηγηθεί από νωρίς με μεγάλες διαφορές, με τους Παπαγιάννη (4 πόντοι) και Παπανικολάου (5 πόντοι) να την παίρνουν από το χέρι για ένα γρήγορο 11-2.

Ωστόσο, τόσο το μειωμένο spacing από την κοινή σύμπλευση των Αντετοκούνμπο και Παπαγιάννη στην ρακέτα όσο και το πετυχημένο αντίπαλο ρίσκο στο σουτ μας μετά το αρχικό τοίχος στον Greek Freak ώθησαν την Τσεχία στο να επιστρέψει στο ματς τάχιστα και με 2 σερί τρίποντα από Satoransky και Hruban να ισοφαρίσει σε 16-16 στο 17′, ενώ λίγες στιγμές αργότερα με ακόμα ένα jump shot (Vesely mid range) θα περνούσε και μπροστά με 16-18 -με την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη να κολλάει ξανά στο σετ παιχνίδι (10 πόντοι έτσι σε 20 κατοχές).

Τα κακά μαντάτα συνεχίστηκαν για τη χώρα μας και στη 2η περίοδο με τους Τσέχους να μας γίνονται… στενός κορσές για πολλή ώρα και αν δεν ήταν (και) το τυχερό σουτ του Σλούκα στο φινάλε του χρόνου επίθεσης με το σκορ στο -2 (22-24) θα ήταν ακόμα χειρότερα τα πράγματα.
Μάλιστα, κόντρα στο ρυθμό της αναμέτρησης και τα δύο σερί καλάθια των αντιπάλων μας από το mid range, o MVP μας μέχρι στιγμής, ο Καλάθης, με γκολ φάουλ ισοφάρισε σε 30-30 στο 14ο λεπτό -με τον Ντόρσεϊ λίγο αργότερα να μας φέρνει και μπροστά μετά από ώρα με ελεύθερο τρίποντό του από την κορυφή έπειτα από μπέρδεμα των αντιπάλων στο PnR (33-32).
Ένα κάκιστο σερί του Αγραβάνη όμως (παραχώρησε γκολ φάουλ, έχασε το ριμπάουντ μετά τη βολή, ξεχάστηκε στην επόμενη άμυνα) έφερε τον «εχθρό» στο +3 (36-39), με το ρίσκο στο δικό μας τρίποντο ελέω των βοηθειών στον Γιάννη να κρίνεται απόλυτα λογικό και πετυχημένο μέχρι στιγμής (5-11 τρίποντα), την ίδια στιγμή που μπλόκαραν το κύριο επιθετικό μας όπλο, το ανοιχτό γήπεδο, στο έπακρο…

Μετά την ανάπαυλα, οι Τσέχοι συνέχισαν να είναι εμφανώς η κορυφαία ομάδα του παρκέ διατηρώντας ακέραια τη στρατηγική τους σε άμυνα και επίθεση. Ωστόσο, ο Καλάθης με το 3ο τρίποντό του συνέχισε να μας κρατάει κοντά στο σκορ, με τον νέο παίκτης της Fener να σώζει ακόμα μια ελληνική άστοχη επίθεση και με μια εξαιρετική πάσα να βρίσκει τον τρέιλερ Γιάννη (8 πόντοι) για ένα πολύ δύσκολο γκολ φάουλ για το 48-49 στο 24ο λεπτό, το πρώτο του καλάθι μετά από αρκετή ώρα κόντρα σε μια άμυνα που τον είχε βγάλει από την εξίσωση του αγώνα μέχρι και τότε.
Όσο περνούσε η ώρα όμως, οι Τσέχοι κουράζονταν όλο και περισσότερο σωματικά και κυρίως νοητικά, κάτι που του οδήγησε σε αρκετές βιαστικές επιθέσεις και δύσκολα σουτ -με την παρουσία του Γιάννη στην αντίπερα όχθη του παρκέ (9 πόντοι στο δεύτερο ημίχρονο) να γυρνάει υπέρ μας τον ρυθμό έστω και οριακά. Οι τυπικά φιλοξενούμενοι όμως με ένα τετράποντο του Hruban (12 πόντοι) από την αριστερή γωνία πέρασαν ξανά μπροστά με τρεις πόντους (53-56) στο 26ο λεπτό, ενώ λίγο αργότερα με 2-2 βολές του Auda από ανύπαρκτο φάουλ του Γιάννη μας έφερε και στο -5 (55-60)…
Η αρμάδα του Ιτούδη βρήκε ξανά τις απαραίτητες απαντήσεις όμως και με τον Greek Freak πρωταγωνιστή με ένα γκολ φάουλ και μια ασίστ στον ελεύθερο Λαρεντζάκη προσπέρασε με 61-60 λίγο πριν το τελευταίο λεπτό στην 3η περίοδο. Ένα τρομερό τρίποντο του Kyzlink έφερε από το πουθενά τους Τσέχους, που μάζεψαν στην τελευταία τους επίθεση 2 επιθετικά ριμπάουντ, στο +4 (63-67) στην εκπνοή του δεκαλέπτου.

Παπαπέτρου time με το… καλημέρα στην 4η περίοδο, με τον νέο παίκτη της Partizan αρχικά να μειώνει στον πόντο με ένα τυχερό τρίποντο και στη συνέχεια να μας φέρνει και μπροστά με ένα ζευγάρι βολών έπειτα από δικό του κλέψιμο και κερδισμένο αντιαθλητικό φάουλ στο 31ο λεπτό (68-67)! Την ίδια στιγμή μάλιστα, ο Παπ πέτυχε ακόμα μια βολή ενώ στην αμέσως επόμενη φάση μπλόκαρε στα ίσια τον Satoransky και έφερε για τα καλά τα χαμόγελα πίσω.
Μάλιστα, η κατάσταση άρχισε να τουμπάρει ακόμα πιο πολύ για την Ελλάδα στη συνέχεια, με τους Σλούκα και Γιάννη να βρίσκουν πόντους για το 74-70, με τον Αντετοκούνμπο αρχικά να τελειώνει υποδειγματικά τη φάση στο ανοιχτό γήπεδο και στη συνέχεια να γλυτώνει από ένα εύκολο καλάθι τη χώρα μας, η οποία βρήκε με τον X Factor Λαρεντζάκη ακόμα ένα τεράστιο τρίποντο για το 78-70 στο 34′!

Στο τέλος φυσικά δε μίλησε άλλος από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος αρχικά με ένα δυναμικό κάρφωμα και στη συνέχεια με ένα μεγάλο τρίποντο αλλά και μια ασίστ στο ανοιχτό γήπεδο στον Λαρεντζάκη «καθάρισε» το ματς στέλνοντάς μας και στο +10 (88-78) δύο περίπου λεπτά πριν το φινάλε!

 

Τα δεκάλεπτα: 20-20, 41-45, 63-67, 94-88

Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στατιστικά στοιχεία της αναμέτρησης πατώντας ΕΔΩ.

 

https://twitter.com/i/status/1569059844048715776

 

https://twitter.com/i/status/1569052715531272197