Στην τελική ευθεία για την επιστροφή του μπαίνει και ο Κώστας Αντετοκούνμπο. Ο διεθνής σέντερ πάτησε το παρκέ στη σημερινή προαιρετική προπόνηση της Εθνικής και συμμετείχε σε ένα μέρος αυτής, έστω κι αν ακόμα δεν είναι 100% έτοιμος να επιστρέψει στη δράση.

Στην προπόνηση πήραν μέρος συνολικά έξι παίκτες, αφού υπήρχε κανονικά ρεπό, ενώ κάποιοι είχαν προγραμματισμένο ατομικό πρόγραμμα. Διαβάστε τι είπαν οι Σωτήρης Μανωλόπουλος, Μιχάλης Λούντζης και Γιαννούλης Λαρεντζάκης για το αυριανό παιχνίδι με τη Μεγάλη Βρετανία (5/9, 18:00)…

ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΤΟ 2/2 ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΗΡΕΜΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ»

Για το 2/2 και το βασικό ζητούμενο:

«Ξεκινώντας με 2/2 στη διοργάνωση και απέναντι σε καλές ομάδες. Είναι πολύ σημαντικό και μας δίνει χρόνο και ηρεμία για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Αυτή τη στιγμή για εμάς το πιο σημαντικό είναι να γινόμαστε καλύτεροι κάθε μέρα ως ομάδα στο παρκέ. Να νιώθουν καλύτερα οι τραυματίες και να προχωράμε».

Για τους τραυματισμούς και την επιστροφή των παικτών:

«Δεν είναι μόνο ο Παπαγιάννης και ο Κώστας Αντετοκούνμπο που είχαν προβλήματα. Είναι και ο Σλούκας που είχε προβλήματα τραυματισμών στη διάρκεια της προετοιμασίας. Χθες (σ.σ. στον αγώνα με την Ιταλία) ήταν καλύτερος, βελτιώνεται. Το ίδιο και ο Παπαπέτρου που ήταν εκτός. Ο Παπαγιάννης επέστρεψε χθες, θεωρώ πως μέρα με τη μέρα θα είναι καλύτερος, έχει να παίξει σχεδόν δύο μήνες, χρειάζεται προπονήσεις, χρόνο. Θεωρώ ότι θα είναι έτοιμος να βοηθήσει. Δεν θα πω «όταν πρέπει», γιατί σε κάθε αγώνα το «πρέπει» υπάρχει. Και τώρα κοιτάμε τον Κώστα Αντετοκούνμπο που δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Τα δείγματα είναι θετικά, αλλά δεν υπάρχει απάντηση για το πότε θα μπορέσει να παίξει».

Για το αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ξεκούρασης κάποιων παικτών:

«Αυτό θα το κοιτάμε σε κάθε παιχνίδι Πρέπει να έχουμε όλους τους παίκτες φρέσκους. Θέλουμε να είμαστε 12 σε κάθε παιχνίδι κι αν μπορούμε να ξεκουράζουμε παίκτες θα το κάνουμε. Έχουμε δει το πρόγραμμα, ξέρουμε τα ρεπό κι αν μπορούμε να ξεκουράσουμε κάποιον ή κάποιους παίκτες θα το κάνουμε. Όλοι και ο Γιάννης, αφού ρωτήσατε και ειδικά, είναι πάντα έτοιμοι να παίξουν κάθε μέρα».

Για τη Μεγάλη Βρετανία:

«Είναι μια καλή ομάδα, όπως είναι όλες οι ομάδες στον όμιλό μας. Είναι δυνατές ομάδες. Αν δεν είσαι έτοιμος να δώσεις το 100%. Θα προετοιμαστούμε για τον αγώνα, όπως κάνουμε για κάθε αγώνα, αλλά πιο σημαντικό είναι να βελτιωνόμαστε εμείς. Και ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση δίνουμε μεγαλύτερη σημασία πως θα γίνουμε εμείς καλύτεροι, πως θα βελτιωθούμε εμείς. Και από εκεί και πέρα τα στοιχεία που πρέπει να προσέξουμε με τη μεγάλη Βρετανία. Τα έχουμε βάλει κάτω. Μετά την προπόνηση είναι το πρώτο μίτινγκ. Θα κάνουμε και αύριο και νομίζω θα είμαστε έτοιμοι».

Για τα κενά διαστήματα στα δύο πρώτα παιχνίδια:

«Τακτικά τα λάθη τα έχουμε αναλύσει. Είναι λάθη τα οποία συμβαίνουν, γιατί ακόμη δεν έχουμε αποκτήσει την ομοιογένεια. Κάποιοι παίκτες δεν είναι στο 100% και γι’ αυτό κάνουμε κάποια «κοιλιά». Ακόμη δοκιμάζουμε σχήματα, ο Παπαγιάννης μπήκε τώρα. Ακόμη έχουμε θέματα και είναι φυσιολογικό να μην έχουμε σταθερότητα για 40 λεπτά. Αυτό θα έρθει όταν αποκτήσουμε την ομοιογένεια».

Για τις άμυνες:

«Αρχικά και μαν του μαν που παίζουν σε μια μορφή ζώνης παίζουν και δημιουργούν ένα τείχος ειδικά στα ντράιβ του Γιάννη. Είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε είτε παίζουν ζώνη είτε μαν του μαν είναι σχεδόν το ίδιο πράγματα. Δεν μας προβληματίζει ιδιαίτερα, γιατί το συναντάμε σε κάθε επίθεση που κάνουμε. Η αντιμετώπιση είναι η ίδια: Πρέπει να βελτιωθούμε σε αυτό το κομμάτι. Πρέπει να βελτιωθούμε στο spacing, πρέπει να βελτιωθούμε στην ταχύτητα. Είναι όλα αυτά που είπα και πριν στα οποία πρέπει να γίνουμε καλύτεροι».

Για το πότε θα γίνουμε μια hustle ομάδα:

«Νομίζω ότι και στα δύο παιχνίδια ήμασταν ακριβώς αυτό. Μια ομάδα που παλεύει σε κάθε φάση. Το επίπεδο ενέργειας που βγάζουμε στα παιχνίδια είναι πάρα πολύ ψηλό. Δεν το έχουμε καταφέρει για 40 λεπτά και αυτό είναι λογικό και έχει να κάνει με το να έχουμε έτοιμους όλους τους παίκτες. Δεν μπορείς να παίξεις έτσι με 5-6 παίκτες σε μια σειρά αγώνων. Οπότε όσο πιο έτοιμοι είναι οι παίκτες και βελτιώνονται στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης παίκτες που έρχονται από τραυματισμούς, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουμε στο στόχο μας».

ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗΣ: «ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΑΛΕΝΤΟ ΚΑΙ ΒΑΘΟΣ»

Για τον αγώνα με τη Μεγάλη Βρετανία μετά από τους αγώνες με Ιταλία και Κροατία:

«Δύο πολύ σημαντικά και δύσκολα παιχνίδια απέναντι σε καλές ομάδες πέρασα. Πήραμε δύο σημαντικές νίκες. Θα παίξουμε πάντα σοβαροί και συγκεντρωμένοι για να πάρουμε τη νίκη. Η Μεγάλη Βρετανία είναι μια ομάδα την οποία έχουμε παίξει στα παράθυρα και ξέρουμε ότι μπορεί να μην φαίνεται τόσο δυνατή ίσως όσο η Ιταλία ή Κροατία, αλλά είναι πάντα μια ομάδα που μπορεί να κάνει τη ζημιά».

Για το μυστικό των παικτών που έρχονται από τον πάγκο:

«Η φανέλα… Δεν έχει σημασία αν έρχεσαι από τον πάγκο. Αγαπάω το μπάσκετ και αυτό που ζω. Μου έχει προσφέρει πάρα πολλά και πιστεύω πως οποιοδήποτε παιδί μπει στο μομέντουμ του αγώνα και με δεδομένο ότι παίζει για την Εθνική Ομάδα ξέρει ότι πρέπει να μπει να βοηθήσει και θα παίξει με πάθος. Υπάρχει ταλέντο και βάθος».

Για την εικόνα των άλλων ομίλων και το πού βρίσκεται συγκριτικά η Εθνική Ομάδα:

«Όλα αυτά για το που βρισκόμαστε και όλα αυτά είναι περισσότερο κουβέντες που αρέσουν σε εσάς τους δημοσιογράφους. Μεταξύ μας δεν τα συζητάμε αυτά, όχι. Λέμε για τον επόμενο αγώνα, για τα λάθη που κάναμε, γιατί χάσαμε μια διαφορά 14 πόντων, γιατί χάσαμε πολλά αμυντικά ριμπάουντ… Εμείς βλέπουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, θέλουμε να είμαστε σοβαροί, να δίνουμε το 100% και στο τέλος αν δεν πάνε καλά τα πράγματα να πούμε ότι τα δώσαμε όλα».

Για την παρουσία και το ρόλο του κόσμου:

«Θεωρώ ότι σίγουρα παίζει ρόλο. ΣΕ μια τέτοια ατμόσφαιρα υπάρχει ενέργεια και αύρα. Υπάρχουν αρκετοί Έλληνες έτσι κι αλλιώς στο γήπεδο και γιατί μένουν εδώ αρκετοί, αλλά και γιατί το Μιλάνο είναι κοντά. Δεν εισπράξαμε τόσο πολύ το «εχθρικό» κλίμα».

Για την απώλεια των διαφορών:

«Έχουμε πει κάποια πράγματα. Θεωρώ ότι ίσως μπορεί να χαλαρώνουμε σε κάποια σημεία του αγώνα και επειδή το επίπεδο το μπασκετικό είναι πολύ υψηλό σε 2-3 λεπτά μπορεί να γυρίσουν διαφορές 15 πόντων. Είναι κάτι το οποίο το δουλεύουμε και πιστεύω πως στο άμεσο μέλλον δεν θα το ξαναδούμε».

Για το αν το «ταβάνι» της ομάδας είναι το 100%, πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή ομάδα:

«Να το πω έτσι.. παιχνιδιάρικα, γίνω στο 60-60%».

Για την εικόνα της Μεγάλης Βρετανίας:

«Δεν έχουμε μιλήσει ακόμη για το παιχνίδι της. Την ξέρουμε, έχουμε παίξει στα παράθυρα, είναι μια ομάδα που παίζει σε υψηλό ρυθμό, έχει παίκτες ικανούς στο έναν με έναν και πρέπει να ελέγξουμε σίγουρα το ρυθμό».

Για το αν υπάρχει εφησυχασμός καθώς οι αντίπαλοι που ακολουθούν θεωρητικά είναι χαμηλότερης δυναμικότητας αυτών της Ιταλίας και της Κροατίας:

«Δεν υπάρχει στο μυαλό μας αυτό. Δεν είναι «φιλικό» το παιχνίδι. Γι’ αυτό είπα και πριν ότι πρέπει και θέλουμε να είμαστε σοβαροί. Θέλουμε τη νίκη, γιατί θέλουμε να προχωρήσουμε».

Για την αυτοπεποίθηση που υπάρχει στο σουτ:

«Όλα τα παιδιά είναι ικανά για τα σουτ. Σϊγουρα ξέρουν και ξέρουμε ότι θα βρούμε ελεύθερα σουτ, γιατί θα κλείσουν όλοι πάνω στο Γιάννη και θα προσαρμοστούν πάνω του. Οπότε θεωρητικά υπάρχουν τα ελεύθερα σουτ».

Για το αν ένιωθαν πως στα τελευταία λεπτά έπρεπε να παίξουν πιο «σκυλίσια» άμυνα:

«Εκεί μπαίνει το ένστικτο της επιβίωσης, οπότε αυτόματα η αδρεναλίνη σε ανεβάζει και είσαι πιο ενεργός».

ΛΟΥΝΤΖΗΣ: «ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΞΙΣΟΥ ΣΟΒΑΡΟΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ»

Για τις δύο νίκες και την θεωρητικά πιο εύκολη συνέχεια στον όμιλο:

«Όλα αυτά είναι θεωρητικά όπως το είπες, Κάθε αγώνας σε ένα τουρνουά έχει σημασία και για την κατάταξη στον όμιλο, αλλά και για τη συνέχεια θα πρέπει να παρουσιαζόμαστε σοβαροί σε κάθε αγώνα. Σε όποιον αγώνα δεν παρουσιαστούμε σοβαροί, μπορούμε πολύ εύκολα να χάσουμε. Οπότε το γεγονός ότι έχουμε νικήσει την Κροατία και την Ιταλία στην έδρα της μας κάνει να διψάμε περισσότερο και να βγούμε εξίσου σοβαροί και στα επόμενα παιχνίδια και να βελτιώσουμε το παιχνίδι μας, να βρούμε περισσότερο ρυθμό και φυσικά να πάρουμε τις νίκες. Να τελειώσει ο όμιλος και μετά βλέπουμε».

Για την δική του παρουσία και πως το ζει:

«Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ, είναι ένα μεγάλο τουρνουά. Είναι τεράστια εμπειρία να είμαι δίπλα σε παίκτες όπως ο Γιάννης, ο Σλούκας, ο Παπανικολάου. Είναι μεγάλη εμπειρία. Χαίρομαι που ο Κώστας (Σλούκας) είναι καλά και που βοηθά την ομάδα. Είμαι έτοιμος να βοηθήσω αν μου ζητηθεί».

Για το αν τα επόμενα παιχνίδια είναι κάτι σαν «εξετάσεις» γι’ αυτόν, καθώς ίσως του ζητηθεί να αγωνιστεί περισσότερο χρόνο:

«Εξετάσεις όχι.. Δεν έχω άγχος. Θα μπω μέσα θα βγάλω ενέργεια θα παίξω αυτό που ξέρω και από εκεί και πέρα πάμε για τη νίκη. Αυτό μετράει. Η νίκη».

Για τα μακρινά σουτ:

«Γενικά πιστεύω έχουμε βάλει σουτ. Και ο Τάιλερ είναι σε εξαιρετική κατάσταση, να μην τον ματιάσουμε κιόλας. Έχουμε δείξει πως στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, υπάρχει πολύ μεγάλη συνέπεια. Υπάρχουν κάποια κενά διαστήματα τα οποία είναι λογικά. Δεν παίζουμε μόνοι μας. Είναι και οι άλλοι πολλοί καλοί παίκτες. Συνεχίζουμε να κοιτάμε μπροστά, να δουλεύουμε, να βλέπουμε το βίντεο, να εξαλείφουμε τις αδυναμίες μας. Πάμε για το καλύτερο».

Για το αν υπάρχει «φόβος» όταν χάνονται οι διαφορές:

«Φόβος όχι. Άγχος πάντα υπάρχει. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν σιγουριά για την ομάδα και πως η ομάδα αυτή βγάζει μια αυτοπεποίθηση. Νομίζω είμαστε καλά μεταξύ μας όλη αυτή εικόνα βγαίνει προς τα έξω και όλοι πιστεύουμε πως θα πάνε καλά τα πράγματα στο τέλος».

Για το Βερολίνο:

«Είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουμε για το Βερολίνο. Και σήμερα που έβλεπα τον αγώνα της Λιθουανίας με τη Γερμανία… Υπάρχουν πολλά παιχνίδια ακόμη. Μπορεί να σημειωθούν περίεργα αποτελέσματα. Είναι πολύ νωρίς να σκέφτεσαι προς τα εκεί. Οι Ισπανοί έχασαν από τους Βέλγους. Είναι νωρίς ακόμη. Μπαίνουμε να νικήσουμε και δεν φοβόμαστε κανέναν».