Όπως έγινε γνωστό πριν από μερικές στιγμές δια στόματος ΕΟΚ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν θα παραστεί για προληπτικούς λόγους στο αποψινό (11/8 – 20:30) φιλικό παιχνίδι της Εθνικής ομάδας κόντρα στην Ισπανία στη Μαδρίτη -με το ιατρικό επιτελείο της χώρας μας να θέλει να αποφορτίσει το γόνατο του απόλυτου σούπερ σταρ.

Ουσιαστικά, η Ελλάδα αν και γίνεται αρκετά -όπως είναι φυσικά επόμενο- πιο αδύναμη με την απουσία του Greek Freak, μια εξέλιξη που μετατρέπει την Ισπανία στο απόλυτο φαβορί της εν λόγω αναμέτρησης, ενδέχεται να κερδίσει ακόμα πιο χρήσιμα συμπεράσματα από έναν αγώνα προετοιμασίας όπου το τελικό αποτέλεσμα μικρή σημασία έχει.

Κεφάλαιο Κώστας Αντετοκούνμπο

Αν και ο Κώστας Αντετοκούνμπο πήρε πολύ χρόνο συμμετοχής ελέω και της απουσίας του Γιώργου Παπαγιάννη στο πρώτο φιλικό μεταξύ των δύο χωρών στο ΟΑΚΑ, δεν ήταν πολύ θετικός, με τον «ψηλό» της ASVEL να πατάει παρκέ για 13 περίπου λεπτά, διάστημα κατά το οποίο έκανε την Ελλάδα χειρότερη κατά 13 πόντους σε σχέση με τις στιγμές που έμεινε στον πάγκο.
Ωστόσο, δεδομένου του ότι δεν υπάρχουν άλλοι σέντερ αυτή τη στιγμή στο στρατόπεδο του Δημήτρη Ιτούδη, ο νεαρός αναμένεται να απολαύσει πολύ μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής απόψε.

Μπορεί να μην ταιριάζει ιδανικά κόντρα στο βασικό πεντάρι των Ισπανών, τον Willy Hernangomez των New Orleans Pelicans, αλλά η αθλητικότητα, η ικανότητά του στο παιχνίδι με αλλαγές και φυσικά η αυτοθυσία του σε ορισμένες των περιπτώσεων αποτελούν σημαντικά εφόδια για τον μικρότερο Αντετοκούνμπο της αποστολής, που θα κληθεί σήμερα να στηρίξει στις πλάτες του τη θέση 5 της χώρας του.
Μια αποστολή που δε μπόρεσε να φέρει ποτέ εις πέρας στο ματς του ΟΑΚΑ, καθώς ενόσω αγωνιζόταν στο πλευρό small forwards στα πολλά χαμηλά σχήματα του προπονητικού μας επιτελείου έγραψε αρνητικό +/- της τάξης του -17…

Είναι πάντως μια πολύ καλή ευκαιρία να βρει τα πατήματα και τη ψυχολογία του ανεξαρτήτως μελλοντικού ρόλου ή αποψινού αποτελέσματος.

Χαμηλά σχήματα

Προς έκπληξη πολλών, δεδομένου ότι ο Δημήτρης Ιτούδης είναι ένας κόουτς που λατρεύει το σύγχρονο big ball με δύο πενταροειδείς «ψηλούς» στη frontline ταυτόχρονα για πολλή ώρα, στο ματς του ΟΑΚΑ δοκίμασε για αξιοσέβαστα χρονικά διάστημα χαμηλά σχήματα με small forwards στο 4 και power forwards στο 5 -με τους Αγραβάνη, Παπαπέτρου και Θανάση Αντετοκούνμπο, κατά κύριο λόγο, να κάνουν την Ελλάδα καλύτερη σ’ αυτό το σενάριο κατά 4 πόντους.

Απόψε, με τον Κώστα Αντετοκούνμπο να είναι ο μοναδικός καθαρόαιμος σέντερ. γίνεται αντιληπτό το γεγονός πως η εν λόγω μείξη παικτών θα μας απασχολήσει ακόμα πιο πολύ, με τον Αγραβάνη και τον Θανάση Αντετοκούνμπο να ανεβαίνουν άυλα στο 5 για πολλή ώρα στο πλευρό (και) του Κασελάκη που θα είναι μονίμως στο 4 όσο παίξει, o oποίος με τον επίσης μόνιμο ως PF Κουζέλογλου θα αποτελέσουν δυνητικά επικίνδυνες νότες spacing για το συγκρότημα του Σκαριόλο, που είδε την Επίσημη Αγαπημένη να εκτελεί μόλις 17 τρίποντα στο ΟΑΚΑ.

Ταυτόχρονα, αυτή η άνοδος, όπως είναι αφενός λογικό και αφετέρου όπως φάνηκε και στα σχήματα με τον Γιάννη στο 5 (+24 η Ελλάδα), ξεκλειδώνει επιπλέον θέσεις στην περιφέρεια και τα φτερά.
Θεωρητικά πάντα, θα υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χώρος και χρόνος τόσο για τον έμπειρο Παπαπέτρου όσο και για τους διψασμένους Καλαϊτζάκη και Λαρεντζάκη στα φτερά για το σουτ και την αμυντική τους ενέργεια, ενώ την ίδια στιγμή Μποχωρίδης και Ντόρσεϊ αναμένεται να αποκτήσουν περισσότερες ελευθερίες με τη μπάλα στα χέρια -κάτι που δεν είδαμε τόσο για τον άσο των Dallas Mavericks ελέω παρουσίας των Καλάθη και Γιάννη.

Αυτό που πρέπει να φανεί σήμερα όμως, κατά κύριο λόγο δεν είναι άλλο από την αντίδραση που μπορεί να βγάλει η Εθνική ομάδα όταν έρχεται αντιμέτωπη με ένα σοκ ή μια άσχημη/αναπάντεχη εξέλιξη -στοιχείο που αναμένεται να μας πάει ψηλότερα αν τα πορίσματα είναι θετικά.

 

Αναλυτικά η αποστολή για την Ισπανία:

  1. Ball handlers: Νικ Καλάθης, Τάιλερ Ντόρσεϊ
  2. Wings: Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Λευτέρης Μποχωρίδης, Μιχάλης Λούντζης, Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, Κώστας Παπανικολάου, Ιωάννης Παπαπέτρου,
  3. Σέντερ: Κώστας Αντετοκούνμπο, Θανάσης Αντετοκούνμπο, Λεωνίδας Κασελάκης, Δημήτρης Αγραβάνης, Γιάννης Κουζέλογλου