Μία ενδελεχής ματιά στο πρόγραμμα της κανονικής περιόδου της EuroLeague δεν δείχνει πολλά για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Φανερώνει πολλά όμως για την εθνική ομάδα. Βλέπετε, οι ημερομηνίες των αγώνων στην EuroLeague “κάθονται” βολικά πάνω στα “παράθυρα” της προκριματικής φάσης για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023.

Επιπλέον, η EuroLeague για πρώτη φορά δεν προγραμμάτισε… διαβολοβδομάδες πάνω στα “παράθυρα”, διευκολύνοντας την κατάσταση για όλους. Τις εθνικές ομάδες, αλλά και τους συλλόγους.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Κατ’ αρχάς, στις 10 Νοεμβρίου η Ελλάδα υποδέχεται τη Λετονία και τρεις ημέρες αργότερα (13/11) πηγαίνει στο Βέλγιο. Στο δεύτερο παιχνίδι μπορεί κάλλιστα να έχει παίκτες από τους δύο “αιώνιους”. Σε θεωρητική βάση τουλάχιστον. Κι αυτό διότι ο μεν Ολυμπιακός έχει αγώνα στις 17/11 με την Bayern στο Μόναχο (τέσσερις ημέρες αργότερα δηλαδή) και ο Παναθηναϊκός στις 18/11 στην Κωνσταντινούπολη με την Fenerbhace (πέντε ημέρες μετά).

Αυτό δεν μπορεί φυσικά να συμβεί στην περίπτωση του αγώνα με τη Λετονία (10/11), καθώς την ίδια μέρα ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Partizan και την επόμενη (11/11) ο Παναθηναϊκός την Baskonia.

Όσον αφορά στο 3ο “παράθυρο”, που είναι και το πιο κρίσιμο (στις 24 και 27 Φεβρουαρίου), η Ελλάδα παίζει εντός έδρας με τη Σερβία και εν συνεχεία εκτός με τη Λετονία. Τι παιχνίδια έχουν τότε οι δύο “αιώνιοι”; Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Armani στο Μιλάνο (23/2) και την Anadolu Efes στο ΟΑΚΑ (2/3), ενώ ο Ολυμπιακός παίζει στην Ισπανία με τη Valencia (24/2) και μετά ταξιδεύει στο Μιλάνο (3/3).

Βάσει προγράμματος, λοιπόν, στο παιχνίδι με τη Λετονία και οι δύο ομάδες έχουν τη δυνατότητα να στείλουν παίκτες, από τη στιγμή που δεν θα υπάρχουν τότε υποχρεώσεις για την Basket League.