Η FIBA αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα διεξαγωγής των κληρώσεων των Παγκοσμίων Κυπέλλων που θα γίνουν φέτος. Ετσι η Παγκόσμια Ομοσπονδία ανακοίνωσε επίσημα ότι πλέον οι διοργανώτριες χώρες θα μπαίνουν στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας. Αυτό σημαίνει ότι θα τίθενται επικεφαλής των ομίλων στις κληρώσεις.

Αυτό έχει να κάνει με την Εθνική U19 της Ελλάδας  η οποία θα τεθεί επικεφαλής ομίλου στην κλήρωση της διοργάνωσης (θα διεξαχθεί στην χώρα μας) που θα γίνει στις 20 Φεβρουαρίου.

Το νέο αφορά και στην Εθνική Ανδρών που εξασφαλίσει ήδη το εισιτήριο της πρόκρισης. Η είδηση αφορά έμμεσα την Ελλάδα. Πως τη αφορά; Η Κίνα που θα διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο των Ανδρών θα τεθεί επικεφαλής ομίλου στην κλήρωση της διοργάνωσης (16/3/2019).

Το ίδιο μέτρο θα ισχύσει και για την κλήρωση (20/3) του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών U19 (η διοργάνωση θα διεξαχθεί στη Ταϊλάνδη).

Η απόφαση της FIBA έχει να κάνει με την στάση της Ομοσπονδίας για νέες αλλαγές. Ετσι αποφασίστηκε στις κληρώσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων η διαδικασία να εναρμονιστεί με τις κληρώσεις των Ολυμπιακών τουρνουά.