Ένα σημαντικό βήμα για την αρμονική σύμπλευση με την EuroLeague έκανε η Παγκόσμια Ομοσπονδία. Η FIBA άλλαξε το πρόγραμμα της στα τελευταία δύο “παράθυρα” για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μεταφέροντας κατ’ αρχάς τις πρώτες δύο αγωνιστικές στις 11 και 14 Νοεμβρίου, αντί για τις 10-11/11 και 13-14/11, όπως ήταν προγραμματισμένες εξ αρχής.

Με αυτή την κίνηση η FIBA θα δώσει την ευκαιρία στους παίκτες των συλλόγων της EuroLeague να ενισχύσουν τις εθνικές ομάδες των χωρών τους, δίχως να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στο καλεντάρι της EuroLeague Basketball.

Έτσι, η εντός έδρας αναμέτρηση της Ελλάδας με τη Λετονία θα γίνει στις 11 Νοεμβρίου και το εκτός έδρας παιχνίδι με το Βέλγιο στις 14 του μηνός. Πώς εξυπηρετεί αυτή η αλλαγή την εθνική ομάδα;

Στον πρώτο αγώνα θα έχει τη δυνατότητα να στείλει τους παίκτες του στην Εθνική ο Ολυμπιακός, μιας και υποδέχεται μία ημέρα νωρίτερα (στις 10 Νοεμβρίου) την Partizan. Αντιθέτως, δεν θα μπορεί ο Παναθηναϊκός, ο οποίος θα υποδέχεται το ίδιο βράδυ με την Baskonia.

Από την άλλη, στις 14 Νοεμβρίου (για τον αγώνα με το Βέλγιο) δεν θα έχει αγωνιστική υποχρέωση κανείς εκ των δύο “αιώνιων”, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν και οι δύο ομάδες να στείλουν παίκτες τους στον (ενδεχομένως κρίσιμο για την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου) αγώνα των Βρυξελλών.

Ανάλογα έπραξε η FIBA και για το “παράθυρο” του Φεβρουαρίου του 2023, καθώς οι αγώνες με τη Σερβία και τη Λετονία μεταφέρθηκαν στις 24 και 27 του μηνός. Σε εκείνο το “παράθυρο” δεν θα μπορεί να στείλει παίκτες ο Ολυμπιακός στον 1ο αγώνα, καθώς θα παίζει το ίδιο βράδυ στην Ισπανία με τη Valencia (24/2).

Αντιθέτως, ο Παναθηναϊκός θα έχει αγώνα μία ημέρα νωρίτερα (στις 23/2 με την Armani στο Μιλάνο), αν και σε αυτή την περίπτωση μεσολαβεί και ταξίδι για τους “πράσινους”. Στον τελευταίο αγώνα των “παραθύρων”, στις 27 Φεβρουαρίου, και οι δύο “αιώνιοι” θα έχουν την ευχέρεια να προσφέρουν τους παίκτες τους. Ελπίζουμε, βέβαια, τότε να μην έχει καμία σημασία για την Ελλάδα…