Ο απολογισμός της μιας νίκης και της μιας ήττας στους αγώνες με Λετονία και Βουλγαρία για την προκριματική φάση του EuroBasket 2022 ουδόλως επηρέασαν την θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα παρέμεινε στην 7η θέση της FIBA (και στην 4η της Ευρώπης), σε μία κατάταξη που δεν περιείχε καμία αλλαγή στην πρώτη οκτάδα.

Αντιθέτως, πολλές ανακατατάξεις υπήρξαν πιο κάτω, με τη Ρωσία να μπαίνει στο Top 10 (9η) και την Τσεχία να πέφτει δύο θέσεις (στην 11η) μετά τις δύο ήττες που υπέστη στο “παράθυρο” του Νοεμβρίου.

Όπως είναι φυσικό οι ευρωπαϊκές ομάδες κυριαρχούν στην παγκόσμια κατάταξη, καταλαμβάνοντας 13 από τις 20 πρώτες θέσεις! Στην κορυφή είναι πάντως οι ΗΠΑ, με την Αυστραλία και την Αργεντινή να ακολουθούν την 2η Ισπανία στην πρώτη τετράδα. Οι άλλες τέσσερις μη ευρωπαϊκές χώρες στο Top 20 είναι η Βραζιλία (10η), το Πουέρτο Ρίκο (18ο), η Δομινικανή Δημοκρατία (19η) και η Βενεζουέλα (20ή).

Σημειωτέον, η κατάταξη της FIBA θα παίξει ρόλο στην κλήρωση των ομίλων στην τελική φάση του EuroBasket, στους οποίους η Ελλάδα θα μπει ως επικεφαλής, επομένως θα έχει και πιο βατούς αντιπάλους. 

Το Top 15 της παγκόσμιας κατάταξης: