Η εικόνα που έδειξε η Ελλάδα στην πρώτη παρουσία του Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο της; Πέρα για πέρα θετική.
Η ενέργεια, η όρεξη και φυσικά το απόλυτα γεμάτο γήπεδο στη Λάρισα αρκούν για να γλυκάνουν ακόμα περισσότερο τη νίκη κόντρα στη Μεγάλη Βρετανία για την 5η αγωνιστική των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023, με την Εθνική μας να είναι εξαίσια στο δεύτερο μέρος και να φτάνει στην 3η (4η ουσιαστικά) νίκη της στον 2ο όμιλο, κάτι που σημαίνει πως πηγαίνει με 75% επιτυχία στην επόμενη φάση του θεσμού.

Ωστόσο, η τεράστια διαφορά δυναμικότητας έπαιξε φυσικά τον ρόλο της απόψε. Δεν κλέβει τίποτα από τη νίκη της χώρας μας αλλά η ευκολία με την οποία επιτεύχθηκε αυτή η νίκη ελλοχεύει μια παγίδα την οποία και πρέπει να αποφύγουμε…

Θεωρητικά, η Επίσημη Αγαπημένη μόνο πλήρης δεν ήταν καθώς από τη μια μεριά οι απουσίες των Νικ Καλάθη και Κώστα Σλούκα στέρησαν ενίοτε φαντασία και δημιουργία ενώ από την άλλη εκείνη του Γιάννη Αντετοκούνμπο δε χρειάζεται φυσικά ιδιαίτερη συζήτηση. Το πρώτο σκέλος της προηγούμενης πρότασης έφερε δύσκολα στην Ελλάδα παρά την τρομερή εμφάνιση του ως facilitator Τάιλερ Ντόρσεϊ.
Ουσιαστικά, η Ελλάδα βρήκε 93 πόντους αλλά δεν τους βρήκε όπως θα έπρεπε -όσο παράλογο και αν ακούγεται αυτό…

Συγκεκριμένα, το συγκρότημα του Δημήτρη Ιτούδη πέτυχε πάρα πολλούς πόντους από την τρομερή του αποτελεσματικότητα στα μετόπισθεν, καθότι σκόραρε 26 πόντους από λάθη αντιπάλων και 21 στο ανοιχτό γήπεδο. Αν προσθέσει κανείς στο ρεπερτόριο και τους 10 πόντους που πέτυχε μετά από επιθετικό ριμπάουντ, γίνεται αντιληπτό πως στο σετ παιχνίδι βρήκαμε μόλις το 39% των συνολικών μας πόντων -με το υπόλοιπο 61% να έρχεται από την άμυνα κατά κύρια βάση και την ανανέωση των επιθέσεων!

Σ’ αυτό το κομμάτι παίζει ρόλο ασφαλώς η σχέση «μέτριοι σουτέρ + ψηλά σχήματα», με το ήδη μέτριο shooting σύνολό μας να χάνει ακόμα μια θέση από την κοινή σύμπλευση των Παπαγιάννη – Αντετοκούνμπο φερ’ ειπείν.
Το σημερινό 27% σε 30 σουτ (8-30) είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει το επιτελείο του Ιτούδη όχι γιατί πρέπει να βρει απαραίτητα συστήματα για ελεύθερα σουτ αλλά γιατί δεν υπάρχουν καθαρόαιμοι σουτέρ για άλλη μια ελληνική φουρνιά… Όταν ο αντίπαλος θα είναι υψηλότερου βεληνεκούς, τότε η διαφορά σε σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία θα φανεί πλήρως, με το μέτριο spacing που θα αποφέρει μια τριάδα παικτών (Καλάθη + Γιάννης + Παπαγιάννης) να αναμένεται να βάλει δύσκολα εν όψει του κρίσιμου αυτού τουρνουά…

Στα θετικά, το γεγονός πως χωρίς καθαρόαιμο PG πλην του Νίκου Γκίκα βρήκαμε 20+ πόντους στο ανοιχτό γήπεδο αλλά και 21 ασίστ σε 37 καλάθια είναι ένα πάρα πολύ καλό δείγμα για την κοινή σύμπλευση δύο εκ των κορυφαίων παικτών μισού γηπέδου στον κόσμο -του Καλάθη και του Γιάννη-, με το υψηλό τέμπο, τη δυναμική στην άμυνα και τη γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση να ξεκλειδώνει ατόφια ουσία για εύκολους πόντους (και) με το εν λόγω δίδυμο.
Όταν δε μπορείς να σουτάρεις, τρέξε…