Εγωισμός, ενέργεια, κίνητρο και μυαλό μαζί με ενθουσιασμό έβαλαν οι Έλληνες διεθνείς απέναντι στην Ουκρανία κι εξασφάλισαν την πρώτη θέση του ομίλου. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Ωραίος ήταν ο αγώνας με την Ουκρανία. Πριν το τζάμπολ κιόλας. Η νίκη που είχαν πετύχει επί των Ιταλών που τους έκανε να αμφισβητήσουν την πρώτη θέση του ομίλου, μας έφερε ένα ωραιότατο ντέρμπι πριν από τα νοκ άουτ του Βερολίνου. Ωραίες καταστάσεις είναι αυτές, ώστε να υπάρχει πάντα «συναγερμός» στην ομάδα και να διατηρούνται σε εγρήγορση.

Ταυτόχρονα ο Γιάννης μετά την ανάπαυση στον αγώνα με τους Βρετανούς δε γύρισε απλώς φρέσκος αλλά αγριεμένος. Λες και «τρελάθηκε» που έχασε έναν αγώνα, μπήκε στο γήπεδο από το πρώτο δευτερόλεπτο αποφασισμένος να κατατροπώσει τους Ουκρανούς. Οι οποίοι επιστράτευσαν «ξύλο» κι αντιαθλητικά μαρκαρίσματα απέναντί του για να τον σταματήσουν, χωρίς μάλιστα να «τιμωρούνται» ανάλογα από τους διαιτητές.
Γενικά η διαιτησία στο Ευρωμπάσκετ είναι ένα μεγάλο θέμα κι ασφαλώς επιτάσσει τη σύγκλιση FIBA- Euroleague για να σφυρίξουν στις διοργανώσεις Εθνικών ομάδων οι διαιτητές με τις υψηλότερες παραστάσεις και τη μεγαλύτερη εμπειρία. Και ποιότητα βεβαίως. Η διαιτησία στο Ευρωμπάσκετ είναι ανέκδοτο και είναι κρίμα διότι έχουν μαζευτεί τεράστια ονόματα και προσωπικότητες του παγκοσμίου μπάσκετ.

Κι αν στο πρώτο δεν υπήρχε άμυνα, δεν υπήρχε επικοινωνία με την επίθεση, δε βρέθηκε χώρος για εύκολα καλάθια στο ανοιχτό γήπεδο αλλά κι αρκετός εκνευρισμός καθώς οι Ουκρανοί είχαν πάρει το ρυθμό, η αντίδραση στο δεύτερο ημίχρονο μας έδωσε τα καλύτερα νέα.

Στο τρίτο δεκάλεπτο η Εθνική μας πέτυχε 32 πόντους (ενώ είχε 39 σε όλο το πρώτο εικοσάλεπτο) με 9/11 δίποντα και 10 πόντους στον αιφνιδιασμό. Είχε 4 κλεψίματα (ενώ είχε 3 σε όλο το πρώτο ημίχρονο) έπιασε το τρομερό 45 στην αξιολόγηση.

Ο Γιάννης έκανε ρεκόρ καριέρας με τα γαλανόλευκα και έγινε ο δεύτερος παίκτης που προσπερνά τους 40 πόντους σε ένα ματς στο Ευρωμπάσκετ στον 21ο αιώνα μετά τους 43 που είχε πετύχει ο Ντιρκ Νοβίτσκι το 2001. Αλλά έτσι όπως το πάει θα δούμε «πενηντάρα» σύντομα!
Ο Καλάθης ανέβηκε αισθητά, όπως και ο Παπαγιάννης στο δεύτερο μέρος. Εκεί που η Ελλάδα είχε 60 πόντους με 16/22 δίποντα (!) και 16 ασίστ για μόλις 3 λάθη! Και συνολικά 86 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Τρομερό!
Ο Ντόρσεϊ αφού εκνευρίστηκε με τα δύο φάουλ (πολύ αυστηρά) που του φόρτωσαν στην αρχή του αγώνα, συγκεντρώθηκε και έβαλε και τους 13 πόντους του στο δεύτερο μέρος. Πλέον οι Ουκρανοί δεν προλάβαιναν την Εθνική μας ομάδας. Που είχε 16 πόντους στον αιφνιδιασμό στην επανάληψη έναντι 2 στο πρώτο μέρος! Που έβγαλε ενέργεια στην άμυνα και βρήκε ρυθμό στην επίθεση.

Το Βερολίνο ήταν σίγουρο αλλά αν κάτσουμε και σκεφτούμε πόσο σημαντικοί ήταν οι αγώνες στο Μιλάνο με τόσους τραυματίες που έπρεπε να επιστρέψουν ενόψει χιαστί, τότε θα καταλάβουμε ακόμα περισσότερα για το πόσο ιδανικά κύλησε το πλάνο του προπονητικού τιμ.