Η Ελλάδα σάρωσε το Βέλγιο και πλησίασε ένα βήμα πιο κοντά στην πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Με 19.443 θεατές στο πλευρό της και την άμυνα να κάνει τη διαφορά και να δίνει στην Εθνική την ώθηση που χρειαζόταν, σε ένα βράδυ που η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη είχε ξεκάθαρους πρωταγωνιστές τους Γιάννη Αντετοκούνμπο, Τάιλερ Ντόρσεϊ και Νικ Καλάθη.

«Συγχαρητήρια στην ομάδα και τον κόσμο, ήταν φανταστική ατμόσφαιρα. Ήταν ένα σημαντικό παιχνίδι για μας. Δείξαμε κάποια καλά στοιχεία στη Σερβία, θέλαμε τη νίκη σήμερα. Η άμυνα μάς δίνει τη δυνατότητα να προκαλούμε λάθη και έτσι πήραμε διψήφια διαφορά από νωρίς. Είχαμε καλά ποσοστά στα δίποντα, αλλά οι βολές ήταν πρόβλημα. Συγχαρητήρια και στο Βέλγιο, που δείχνει συνέπεια. Τους σεβόμαστε και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία», τόνισε ο Δημήτρης Ιτούδης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου.

«Όταν δεν έχεις όλα τα κομμάτια μαζί, να παίξουν, να κάνουν λάθη, να βρουν τη χημεία τους, είναι αρκετά δύσκολο. Όμως δεν μένουμε σε αυτό. Συνεχίζουμε. Έχουμε όμως κάποια καλά νέα για τους τραυματίες. Υπάρχει πιθανότητα να ταξιδέψουμε 13 ή και 14 παίκτες στο Μιλάνο. Θα δούμε στην προπόνηση της Τρίτης. Χθες όσοι δεν έπαιξαν στο Βελιγράδι, μαζί με Παπαγιάννη και Παπαπέτρου έκαναν προπόνηση με επαφή και ήταν μια χαρά. Είμαστε αισιόδοξοι. Θα χρησιμοποιήσουμε και τα παιχνίδια του EuroBasket για να γινόμαστε καλύτεροι. Ακόμη κι όσοι κόπηκαν ήθελαν να είναι κομμάτι της ομάδας. Παιχνίδι με παιχνίδι θα προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι. Αυτό επιτάσσει η στιγμή και οι συγκυρίες», πρόσθεσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, που είπε ακόμα:

«Ο Σλούκας κάνει έξτρα θεραπείες και είναι ήδη καλύτερα, μου το είπε το πρωί. Πιστεύω πως και αυτός θα είναι μαζί μας. Ο Κώστας Αντετοκούνμπο είναι ένα μεγαλύτερο ερωτηματικό, αλλά και αυτός πάει καλύτερα. Νιώθει καλύτερα και η βελτίωσή του είναι πολύ πιο γρήγορη από ό,τι περίμενε ο ίδιος ο γιατρός κι ο αθλητής. Υπάρχει η σκέψη κατά πόσο θα πάρεις στην αποστολή έναν υγιή παίκτη ή έναν αθλητή που είναι αμφίβολος. Ελπίζουμε να επιστρέψουν και οι τέσσερις παίκτες, αλλά κι όταν επιστρέψουν δεν θα είναι άμεσα στα καλύτερά τους».

ΙΤΟΥΔΗΣ: ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΜΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Ο Ιτούδης τόνισε ακόμα στη συνέντευξη Τύπου: «Δεν μου αρέσει να γίνομαι στρατηγός μετά τον πόλεμο. Είμαι της πρόνοιας και της πρόληψης. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιήσαμε τα παιχνίδια αυτά όπως έπρεπε, αντιλαμβανόμενοι και τη σημασία της πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Δώσαμε τις μάχες μας και προσπαθήσαμε να βάλουμε πράγματα. Δεν είναι προπόνηση, αλλά είναι μέρος τα εξέλιξης κι αυτό. Με την πίεση του αποτελέσματος και υψηλούς σφυγμούς θέλαμε να δούμε πώς θα αντιδράσει η ομάδα. Είχαμε κάποιες καλές προσπάθειες, κάποιες όχι τόσο καλές. Είμαστε στο 1-1 σε αυτή τη σειρά, συνεχίζουμε».

Ο προπονητής της Εθνικής δεν έκρυψε κάτω από το… χαλάκι και το μεγάλο πρόβλημα που εμφανίζει η ομάδα: τις ελεύθερες βολές. «Οι βολές είναι ένα θέμα που πρέπει να βελτιώσουμε. Είμαστε πολύ καλύτεροι σε αυτό και θα το βελτιώσουμε. Είχαμε επίσης κάποια διαστήματα που ήμασταν στατικοί και προβλέψιμοι, γίναμε ομάδα της μίας πάσας. Πολλά μπορούμε να πούμε, αλλά η προσπάθεια ήταν εκεί. Παίξαμε τρεις διαφορετικές άμυνες και ανταποκριθήκαμε από αρκετά ως πολύ καλά».

Διαβάστε ακόμα τι δήλωσαν οι Τάιλερ Ντόρσεϊ, Δημήτρης Αγραβάνης, Λευτέρης Μποχωρίδης και οι Dario Gjergja, Pierre-Antoine Gillet από πλευράς Βελγίου μετά την αναμέτρηση…

ΝΤΟΡΣΕΪ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΒΗΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

«Θέλαμε να αφήσουμε πίσω μας την ήττα στη Σερβία. Μείναμε πιστοί στο σχέδιο του προπονητή, θέλαμε να πάρουμε τη νίκη και να προετοιμαστούμε μέσα και από αυτό το παιχνίδι για το EuroBasket. Έχουμε πολλούς τραυματίες, πρέπει να παραμείνουμε υγιείς και πρέπει όλοι να κάνουν βήματα μπροστά για να καλύψουν τα κενά. Το παιχνίδι στη Σερβία μάς προετοίμασε γι’ αυτό. Προσωπικά θέλω να είμαι έτοιμος για τα μεγάλα παιχνίδια».

ΑΓΡΑΒΑΝΗΣ: ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑΠΕΙΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ

«Ο κόσμος ήταν φανταστικός ξανά, γέμισε το ΟΑΚΑ, ήταν ο έκτος παίκτης πανηγύριζε μαζί μας. Δεν χτύπησε κανείς και προχωράμε. Πρέπει να είμαστε ταπεινοί και πανέτοιμοι για το EuroBasket. Όλοι μας σε οποιαδήποτε κατάσταση θα δώσουμε το 100% του εαυτού μας. Πιστεύω θα τον πετύχουμε τον στόχο της πρόκρισης. Κοιτάμε όμως τώρα το EuroBasket».

ΜΠΟΧΩΡΙΔΗΣ: ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ

«Ήταν ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι για μας, ειδικά μετά την ήττα από τη Σερβία. Θέλαμε να αντιδράσουμε και να δώσουμε χαρά στον κόσμο μας. Από την αρχή θέλαμε να δώσουμε τον τόνο με την άμυνα μας και τρέχοντας στον αιφνιδιασμό. Χαίρομαι που εφαρμόσαμε το πλάνο και πήραμε τη νίκη».

GJERGJA: ΣΥΓΝΩΜΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ TUMBA, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΟΜΑΔΑ

«Συγχαρητήρια στην Ελλάδα, άξιζε τη νίκη. Η διαφορά έγινε στο πρώτο δεκάλεπτο, όπου δεν μπήκαμε πολύ δυνατά και δεν εφαρμόσαμε αυτά που είχαμε πει στις προπονήσεις. Κάναμε πολλά λάθη και είναι δύσκολο έτσι να αντιμετωπίσεις μια τόσο καλή ομάδα όπως η Ελλάδα. Πέτυχαν 29 πόντους από δικά μας λάθη και άλλα 29 από αιφνιδιασμούς. Αυτό μας πλήγωσε πολύ.

Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσεις την ελληνική ομάδα, που αλλάζει διαρκώς άμυνες. Είμαι πάντως περήφανος για τα 22-23 λεπτά που παίξαμε, ήταν ένα πολύ καλό τεστ για μας εν όψει του EuroBasket. Θέλω να απολογηθώ για το φάουλ του Tumba, γιατί δεν είμαστε τέτοια ομάδα. Ζητώ συγγνώμη και εκ μέρους του. Στο EuroBasket θα προσπαθήσουμε να παίξουμε κάθε παιχνίδι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί.

Ίσως χρειαστεί να ‘διαλέξουμε’ παιχνίδια, να αναζητήσουμε στόχους γιατί έχουμε δυνατές ομάδες στον όμιλο. Θα παλέψουμε σε κάθε παιχνίδι. Θέλουμε να αποδείξουμε πως το βελγικό μπάσκετ δεν είναι τόσο κακό. Δεν έχουμε παίκτες ΝΒΑ, έχουμε λίγους παίκτες EuroLeague, αλλά πιστεύω πως έχουμε καλό επίπεδο».

GILLET: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΚΑΛΗ ΟΜΑΔΑ

«Συγχαρητήρια στην ελληνική ομάδα. Σε ένα τέτοιο παιχνίδι χρειάζονται προσοχή οι λεπτομέρειες, αλλά εμείς κάναμε πολλά λάθη και είχαμε πολλά άστοχα τρίποντα. Είχαμε πάντως κάποια καλά διαστήματα, δεν τα παρατήσαμε ποτέ, αλλά δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσεις μια τόσο καλή ομάδα».