Δεν έχει απολύτως καμία σημασία αν αγωνιστικά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο καλύτερος παίκτης του κόσμου και του ΝΒΑ.
Δεν έχει απολύτως καμία σημασία αν -πολλάκις- μοιάζει με μια ομάδα μόνος του στους Milwaukee Bucks.
Δεν έχει απολύτως καμία σημασία αν είναι δις MVP στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, μέλος των κορυφαίων πεντάδων στο φινάλε κάθε χρονιάς αλλά και πρωταθλητής κόσμου το περσινό καλοκαίρι.
Ο Greek Freak είναι έτσι κι’ αλλιώς ο απόλυτος Ευρωπαίος σούπερ σταρ -με τα αγωνιστικά κριτήρια, που τον έχουν φέρει στην ελίτ του ΝΒΑ εδώ και 5 περίπου χρόνια, να στέκονται επάξια δίπλα στο χαρακτήρα ηγετικότητας που έχει αναπτύξει με την πάροδο του καιρού.

Στην Ελλάδα ορεγόμαστε συνεχώς μεγαλεπήβολα σχέδια και όνειρα -όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και γενικότερα ως κοινωνία.
Γεμάτο σταρ των ελληνικών και ευρωπαϊκών δεδομένων η Εθνική; «Φέρτε μας το χρυσό».
Νικηφόρο σερί στα φιλικά; «Ψάξτε τον δεύτερο».
20αρα – 30αρα του -εκάστοτε- Αντετοκούνμπο στην πρεμιέρα του -εκάστοτε- Eurobasket; «MVP και κορυφαίος του κόσμου».

Και γι’ αυτό, η αποτυχία που επέρχεται είναι ακόμα πιο παταγώδης και δυναμική. Γιατί ο πήχης ανέβηκε υπερβολικά ψηλά, κάτι που κάνει την πτώση ακόμα πιο επίπονη, όπως έχει συμβεί ξανά και ξανά και ξανά…

Ο Αντετοκούνμπο όμως, στο πρώτο του Eurobasket ως ηγέτης της Εθνικής, τονίζει πως, κόντρα στο άτυπο… DNA μιας κοινωνίας που έχει αναγάγει σε δεύτερη φύση της την εφήμερη χαρά, κάθε φορά μιλάμε για μετάλλια και στο τέλος της ημέρας τρώμε τα μούτρα μας, ας πάμε βήμα βήμα”.
Και έχει απόλυτο δίκιο!

Όντας ένας άνθρωπος που έχει βιώσει τον όρο project όσο λίγοι στο ΝΒΑ -καθώς επιλέχθηκε στη μέση του πρώτου γύρου του Draft του από μια ομάδα η οποία πίστεψε τόσο πολύ σε αυτόν που δούλεψε μαζί του τόσο ώστε να της έφερνε κάποτε ένα δαχτυλίδι-, ο Γιάννης κλείνει τις πόρτες της Εθνικής στην υπερβολική αισιοδοξία και άκριτη σκέψη και τα προκαλεί να αφήσει τον ίδιο και τους συμπαίκτες του να δουλέψουν.

 

 

Γιατί γίνεται αντιληπτό πως σε μια διοργάνωση με Σερβία, Γαλλία, Ισπανία, Σλοβενία αλλά και άλλες χώρες-εμπόδια, ο δρόμος για το βάθρο μόνο εύκολος δε φαντάζει από πλευράς του κατανοεί πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να το μεταδώσει σε όλους -κοινό και δημοσιογράφους, οι οποίοι δε θέλουμε και πολύ να αραδιάσουμε εύκολα και μεγάλα λόγια, λόγια που όλοι θέλουν να ακούσουν αδιαφορώντας για την ισχύ τους.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ηγέτης.
Ένας ηγέτης με τα όλα του.
Ένας ηγέτης που έψαχνε για χρόνια η Εθνική ομάδα και ο ελληνικός λαός.