Στο παγκόσμιο μπάσκετ υπάρχουν σούπερ σταρ που είναι ικανοί να επηρεάσουν τόσο μοναδικά το παιχνίδι της ομάδας τους σε κάθε μήκος και πλάτος του παρκέ που η ιστορία αναγκάζεται να κάνει χώρο για να τους αγκαλιάσει όπως τους αξίζει.
Υπάρχουν παίκτες κάθε λογής που μπορούν με ένα συγκεκριμένο στοιχείο στο παιχνίδι τους να βοηθήσουν την ομάδα τους προσδίδοντάς της κάτι που της έλειπε γοερά στο δρόμο για την επιτυχία.
Υπάρχουν τύποι που έχουν… τσακωθεί με τη στατιστική υπηρεσία και έχοντας αποφασίσει να κάνουν πάντα τη βρώμικη δουλειά έχουν κατορθώσει -αν και δε θα γίνουν ποτέ σταρ- να μετατραπούν σε ηγετικές φυσιογνωμίες με το playstyle και την ενέργειά τους.

Ένας από αυτούς δεν είναι άλλος από τον αρχηγό της φετινής φουρνιάς της Εθνικής μας ομάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γερμανίας, ο Κώστας Παπανικολάου, με τον ηγέτη της Ελλάδας να αφήνει ό,τι μπορεί στο γήπεδο κάθε φορά -όσο κλισέ και αν αυτό ακούγεται.

Η αλήθεια είναι πως βλέποντάς τον κανείς να αγωνίζεται σε Εθνική και Ολυμπιακό καλλιεργεί την εντύπωση πως δύσκολα θα τον δει να παρατάει κάτι -με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα να μην είναι άλλο από μια απλή φάση στις απαρχές της 3ης περιόδου στο χθεσινοβραδινό (11/9) αγώνα κόντρα στην Τσεχία, όπου -αν και εν τέλει χρεώθηκε με βήματα- δεν τα έβαλε ποτέ κάτω κόντρα σε 2 ψηλότερους και δυνατότερους αντιπάλους του ακόμα και αν βρισκόταν πεσμένος στο παρκέ. Μάλιστα, χρεώθηκε με βήματα γιατί… κέρδισε τη μπάλα. Και αυτούς τους παίκτες, από το αέναο deny στην άμυνα μέχρι την κινητικότητα σε κάθε μήκος και πλάτος του γηπέδου, θα ήταν καλό να τους αναγνωρίζει κανείς περισσότερο από το σύνηθες ή την επιφανειακή όψη του σουτ και της επίθεσης. Το μπάσκετ είναι πολλά παραπάνω από αυτά, με τον «Παπ» να κάνει πολλά παραπάνω από αυτά.

Αν και μπορεί κανείς να σταθεί σε πολλά και διαφορετικά στοιχεία για έναν εκ των πληρέστερων αμυντικών στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού μπάσκετ -όπως την απαράμιλλη ικανότητά του ως συμπαίκτης (12% USG%) ή τη μεστότητά του στα μετόπισθεν (2 κλεψίματα, 100 πόντοι παθητικό μ’ αυτόν το παρκέ), αυτό εδώ το κείμενο επιθυμεί να σταθεί σε κάτι που δεν έχει λάβει την απαραίτητη προσοχή από κάθε κατεύθυνση, με τον Παπανικολάου να είναι μέχρι και αυτή τη στιγμή ο 3ος μη Big παίκτης του EuroBasket 2022 στον τομέα των ριμπάουντ πίσω από τους Deni Avdija και Luka Doncic!
Συγκεκριμένα, ο Παπανικολάου μετράει στο φετινό τουρνουά 4 «σκουπίδια» ανά βραδιά με τα 2 εξ αυτών να είναι μάλιστα επιθετικά!

Μπορεί να μην είναι επιθετικά ριμπάουντ αλά Jonas Valanciunas ή Domantas Sabonis όπου μια μάχη σκληρή με αντίπαλα δυνατά και μεγάλα κορμιά βρίσκεται στον αέρα, αλλά ο αρχηγός της Εθνικής μας έχει το απαραίτητο IQ και τη σβελτάδα σώματος και νου να βρεθεί στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή -κάτι που αποτυπώνεται και από τα 4 πανομοιότυπα ριμπάουντ κόντρα στους Τσέχους χθες, με τον «Παπ» να καταφέρνει με την εμπειρία του να ανανεώσει τέσσερα χαμένα σουτ των συμπαικτών μας και να χαρίσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να βρει από το πουθενά από 8 μέχρι 12 πόντους που κανονικά δεν θα έπρεπε πότε να σκοράρει.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως ο Παπανικολάου είναι συνολικά στο τουρνουά 26ος σε ριμπάουντ με 4 ανά βραδιά αλλά και 23ος σε επιθετικά ριμπάουντ με 1.8 ανά βραδιά.