Ο εκπληκτικός αγώνας στο Βελιγράδι, η μονομαχία των δύο MVP, το κατάμεστο γήπεδο, τα προβλήματα με τραυματισμούς, τα παρατράγουδα, η FIBA και το ενδεχόμενο να βρεθούμε από την Κυριακή (28/8) μια ανάσα από το Παγκόσμιο. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

 

Από κάθε άποψη, η αναμέτρηση που παρακολουθήσαμε στην Stark Arena ήταν απολαυστική και διέθετε τα πάντα: Up tempo, ανατροπές, προσωπικές φάσεις, μεγάλα σουτ, ένταση, αγωνία, παράταση και όσα μπορούμε να φανταστούμε. Η μονομαχία των δύο τελευταίων MVP του ΝΒΑ φυσικά κι αποτέλεσε παγκόσμιο γεγονός και όχι άδικα.

Δύο πολύ μεγάλοι παίκτες, τεράστιες προσωπικότητες που έδειξαν στο παρκέ γιατί πρωταγωνιστούν και κυριαρχούν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Σίγουρα ήμασταν τυχεροί που παρακολουθήσαμε αυτή την μπασκετική παράσταση!

Επί της ουσίας ήταν σα να βλέπαμε αγώνα «χιαστί» σε Ευρωμπάσκετ ή Παγκόσμιο και κάπως έτσι το περιμέναμε αφού οι Σέρβοι έπαιζαν τη ζωή τους και ο αγώνας είχε χαρακτήρα «τελικού» για εκείνους. Όπως και αυτός της Κυριακής (28/8) στην Κωνσταντινούπολη καθώς αν νικήσουν τους Τούρκους (που διαλύθηκαν στην Λετονία από την εξαιρετική ομάδα του Λούκα Μπάνκι) θα βρεθούν αίφνης σε πολύ καλή θέση για πρόκριση.

Και όχι μόνο αυτό: Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα θα υποδέχεται το Βέλγιο και θα οδεύει προς το 4-2 στο κατάμεστο και γεμάτο ενθουσιασμό ΟΑΚΑ, με διπλό των Σέρβων στην Πόλη το εισιτήριο για το Παγκόσμιο θα μπει (σχεδόν) στα τσεπάκια των διεθνών.

Με την Ελλάδα στο 4-2, την Τουρκία στο 2-4 και με την Εθνική μας να την έχει στο 2-0 τα μαθηματικά αναφέρουν το εξής: Στις 4 αγωνιστικές που απομένουν θα πρέπει η Τουρκία να κάνει τρεις νίκες παραπάνω! Άρα είναι πιθανό, αν κάνουν το διπλό οι Σέρβοι, ακόμα και με μία νίκη στη συνέχεια η Ελλάδα να προκριθεί στο Παγκόσμιο.

Πέρα από τα μαθηματικά σενάρια, η Εθνική μας κρατά την πρόκριση στα χέρια της κι εξαρτάται από τα δικά της αποτελέσματα. Αυτό είναι το βασικό κι αυτό κρατάμε, τα υπόλοιπα θα φανούν στην πορεία αν και πρέπει να τα αναφέρουμε.

Η Ελλάδα δεν κατάφερε να βρει διάρκεια στην άμυνα, είχε θέματα στο σετ παιχνίδι αλλά ήταν απολαυστική κάθε φορά που μέσα από την άμυνά της κατάφερνε να βρει φάσεις στο ανοιχτό γήπεδο.

Και θα μπορούσε να έχει ολοκληρώσει τις ανατροπές και να υπερκεράσει ακόμα και τη διαιτησία (που ήταν άθλια) αν υπήρχε περισσότερη υποστήριξη στον Γιάννη, ειδικά από τους δύο γκαρντ, Καλάθη και Σλούκα, στην εκτέλεση. Αν προσέξετε τα επιμέρους στατιστικά:

 

  1. Πόντοι από λάθη: 21-18.
  2. Πόντοι στον αιφνιδιασμό: 22-2 (όπως προαναφέραμε). Πόντοι από επιθετικό ριμπάουντ: 15-11.
  3. Πόντοι στο «ζωγραφιστό»: 44-44 (εξισορροπήθηκε καθώς μέχρι την 3η περίοδο ήταν μεγάλη η διαφορά υπέρ των Σέρβων).

 

Προσέξτε και την κατηγορία «πόντοι από τον πάγκο»: 19-33 (και τους 12/19 ο Θανάσης)! Εκεί ήταν η διαφορά για τους Σέρβους που πήραν λύσεις από περισσότερους παίκτες.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να βελτιώσουμε ειδικά στην άμυνα ενώ επιμένω ότι το θέμα στους παίκτες πίσω από Καλάθη-Σλούκα (αν θεωρήσουμε ότι το «5» θα λυθεί με την επιστροφή του Παπαγιάννη) όπου δεν υπάρχει ανάλογο επίπεδο, είναι σημαντικό.

Το ότι πέτυχες 94 πόντους και σούταρες καλά αλλά ηττήθηκες, ομολογουμένως θα απασχολήσει το τεχνικό τιμ.

Η ευχή μας είναι να υπάρξει υγεία. Τραυματίστηκε ο Κώστας Αντετοκούνμπο, ο δε Σλούκας είχε ενοχλήσεις στο γόνατο, αναμένουμε Παπαγιάννη και Παπαπέτρου (δε θα παίξουν με το Βέλγιο) και κάνουμε το σταυρό μας.

Προσωπικά και με όλο το σεβασμό, θεωρώ ότι σηκώνει κουβέντα να παίζουν οι ομάδες προκριματικά Παγκοσμίου λίγα 24ωρα πριν το τζάμπολ του Ευρωμπάσκετ. Δεν το βλέπω και τόσο σωστό αν και γενικά συμφωνώ με τη λογική των «παραθύρων» αφού ο κόσμος πρέπει να βλέπει την Εθνική ομάδα στη χώρα του. Αρκεί φυσικά να λυθεί κάποια στιγμή κι αυτή η διαμάχη με την Euroleague.

Σε ό,τι αφορά στη διαιτησία δεν υπάρχουν λόγια: Μόνο ο Γιάννης εκτέλεσε βολές από την Εθνική ομάδα (χωρίς να πάρει and-one ούτε μια φορά μετά από καλάθι αν κι έτρωγε το ξύλο της χρονιάς του) τα κριτήρια αντιμετώπισης στις δύο ρακέτες ήταν διαφορετικά, αλλά για να είμαι ειλικρινής χάρηκα το ότι το τεχνικό τιμ και οι παίκτες λειτούργησαν ως ΜΕΓΑΛΗ ΟΜΑΔΑ: Ηρεμία, συγκέντρωση και τα ανάποδα σφυρίγματα λειτούργησαν ως κίνητρο για ανατροπή.

Έτσι πρέπει να κάνουν οι ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ.