Καλύτερη πρεμιέρα στα φετινά φιλικά δείγματα γραφής δε θα μπορέσει να ζητήσει η Εθνική ομάδα, η οποία με πολλούς και διαφορετικούς πρωταγωνιστές να περνούν από την Σλοβενία με 98-91 -με την εμφάνιση φυσικά να μετράει περισσότερο από την ίδια τη νίκη σε ένα φιλικό σαν επίσημο!

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους Λαρεντζάκη και Καλαϊτζάκη να αναλαμβάνουν το full court press μαρκάρισμα του Doncic χωρτίς ωστόσο τεράστια αποτελεσματικότητα, αφού μετά την αρχική του δυστοκία ο ηγέτης των Μavericks άρχισε να κάνει τα πάντα για την ομάδα του γράφοντας 9 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ ήδη από το πρώτο εξάλεπτο, την οποία και έφερε μπροστά από την αρχή αρχικά με 15-8 στο 4′ και εν συνεχεια με 21-10 στο 6′ μετά από γκολ – φάουλ που κέρδισε από τον Παπαγιάννη, τον κύριο εκφραστή των επιθέσεων μιας Ελλάδας με θέληση να βάζει τη μπάλα διαρκώς στο χαμηλό ποστ είτε με αυτόν είτε με τον Μήτογλου αρχικά και εν συνεχεία με τον Αγραβάνη.

Από εκεί ακολοθούσαν και διάφορα κοψίματα στην πλάτη της άμυνας ή αρρυθμίες στην αντίπαλη άμυνα, με την Εθνική με αναλογία 12 διπόντων και 4 τριπόντων να είναι μεν άστοχη (7-16 σουτ, 1-4 τρίποντα) αλλά να έχει ρυθμό και flow στα της επίθεσης (2 ασίστ σε 7 καλάθια για ένα λάθος). Αμυντικά βέβαια, η υπερενέργεια και η υπέρ του δέοντος όρεξη πολλάκις γέννησε εύκολα και ελεύθερα αντίπαλα καλάθια ακόμα και χωρίς τον Doncic παρόντα, όπως φαίνεται και από τους 29 πόντους παθητικό σε 27 κατοχές στο πρώτο δεκάλεπτο.

Με την είσοδο του Θανάση Αντετοκούνμπο ωστόσο η Ελλάδα άρχισε να συνδυάζει την ενέργεια και την όρεξη στην άμυνά της και με αποτελεσματικότητα, με τα μεγάλα κορμιά των διεθνών και την οξυδέρκειά τους να γεννούν αρκετές επικίνδυνες καταστάσεις από την άμυνα στην επίθεση -με τον αθλητή των Bucks από κοντά να γράφει το 31-28 στο 12′ φτάνοντας τους 6 πόντους από νωρίς. Ωστόσο, η έντονη αστοχία στην επίθεση και κυρίως από την περίμετρο (0-2 τρίποντα, 3 λάθη μέχρι το 15′) επέφερε την ίδια αυτή κατάσταση για τη Σλοβενία όμως αυτή τη φορά, με την Σλοβενία με την επάνοδο του Doncic να τρέχει με μεγάλη επιτυχία το ανοιχτό γήπεδο και μετά από μια μοναδική ασίστ του τελευταίου έφτασε ξανά σε διψήφιες αποστάσεις (41-31 στο 15′).

Μέσα στο επόμενο λεπτό όμως, και μετά από τάιμ άουτ του Δημήτρη Ιτούδη, η Εθνική συνέχισε να κάνει αυτό που κάνει τρομέρα -να τρέχει δηλαδή- και σε συνδυασμό με δύο back to back αμαρκάριστα τρίποντα των Ουόκαπ και Παπανικολάου πλησίασε άμεσα στο καλάθι (41-38 στο 16′) πείθοντας μέχρι στιγμής με την εμφάνισή της σε όλα τα επίπεδα της επίθεσης. Και σιγά σιγά και στην άμυνα. Μπορεί με τον… καυτό Cancar και την αδυναμία στις επιστροφές οι γηπεδούχοι να ξέφυγαν ξανά τόσο με 47-40 στο 18′ όσο και με 49-43 μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους αλλά τα ελληνικά χρώματα είχαν επιστρέψει στην πρώτη αυτή φιλική τους μάχη εν όψει Μουντομπάσκετ για τα καλά.

Το δεύτερο μέρος εκκίνησε με την Ελλάδα να είναι… καυτή από την περίμετρο και με τους Παπανικολάου (3 προσωπικά) και Ουόκαπ να τιμωρούν το ρίσκο στις γωνίες μετά από τα drive n kicks του Λούντζη με 4/5 τρίποντα μέχρι και το 24′ επιστρέψαμε για τα καλά στον πίνακα του σκορ (49-52 στο 22′, 54-55 στο 24′). Μάλιστα, με τον αρχηγό να βρίσκει άλλο ένα τρίποντο, από την κορυφή αυτήν τη φορά, η Ελλάδα θα περνούσε μπροστά και με 58-60 στο 25′ πριν ισοφαρίσει με άλλο ένα ζευγάρι βολών (το τρίτο στην 3η περίοδο, το 13ο γενικά) σε 60-60 και περάσει μπροστά μετά από ένα τρίποντο σε μις ματς του Doncic με τον Παπαγιάννη στην κορυφή σε ένα σημείο όπου ο Λούντζης τα έκανε όλα στο παρκέ σε άμυνα και επίθεση (5 πόντοι, 6 ασίστ).

Με την είσοδο του Θ. Αντετοκούνμπο στο παρκέ η Ελλάδα ψήλωσε ενώ παρέμεινε κοντή με τα χαμηλά της σχήματα (στο 5 ο Μήτογλου), με τον αθλητή των Bucks να χαρίζει μια φοβερή φάση όταν αρχικά με την 3η του τάπα κάλυψε το ελληνικό καλάθι και εν συνεχεία έτρεξε το γήπεδο βρίσκοντας τον Μήτογλου για ένα δυναμικό κάρφωμα στο transition για το 65-66! Στην αμέσως επόμενη φάση μάλιστα, ο ίδιος έτρεξε ξανά στο ανοιχτό γήπεδο για το 65-68 με ένα λέι απ από κοντά.

Μέχρι και το τέλος του εν λόγω δεκαλέπτου, οι δύο ομάδες συνέχισαν να είναι πολύ κοντά στο σκορ, με τον Doncic να χάνει την 7η (!) βολή του και τον Μήτογλου με άλλο ένα ελληνικό τρίποντο να γράφει το 71-73 στο τέλος της 3ης περιόδου.

Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη δεν εκκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την 4η περίοδο, αφού αφενός με τα 1-4 τρίποντα (2 σχεδόν έρμπολ) και τα 2 λάθη σε 7 κατοχές βρέθηκε ξαφνικά να κυνηγάει με 82-78 μέχρι και το 33′ μετά από συνεχόμενους πόντους του Prepelic. Μάλιστα, μέχρι και το 34′ η Ελλάδα δεν είχε ακόμα καταφέρει να σκοράρει, κάτι που έσπασε με την εξυπνάδα του ενδεχομένως MVP να του χαρίζει 3 βολές για το 82-80. Η Εθνική μας μάλιστα αφενός με ένα jump shot από το mid range και αφετέρου με ένα ακόμα κάρφωμα του Αντετοκούνμπο έπειτα από κλέψιμο στον Doncic θα ισοφάριζε σε 84-84 με τέσσερα λεπτά ακόμα στο ρολόι. Λίγο αργότερα δε, ο Παπανικολάου θα συνέχιζε… καυτός και με το 6ο τρίποντό του θα έδινε και το προβάδισμα στη χώρα μας με 86-87. Μάλιστα, με 1/2 βολές από τον Ουόκαπ η Ελλάδα θα πλησίαζε στον πόντο ξανά (89-88 στο 37′), ενώ με ένα δικό του ζευγάρι ο Λούντζης θα έδινε και πάλι το προβάδισμα με 89-90 (38′).

Με την πίεση της Εθνικής να γιγαντώνεται στα τελευταία λεπτά και τον Θανάση να πιέζει όσο λίγοι ακόμα τον Doncic, η Ελλάδα κέρδισε άλλο ένα κλέψιμο και εύκολο καλάθι του Ουόκαπ για το 90-93, με τον άσο του Ολυμπιακού να πιάνει στον ύπνο την αντίπαλη άμυνα στην αμέσως επόμενη δική μας φάση για το 90-95 στο 39′! Ένα τρίποντο από αυτόν μάλιστα καθάρισε τα πράγματα για τα καλά.

 

Τα δεκάλεπτα: 29-22, 49-43, 71-73, 91-98

Ελλάδα (Ιτούδης): Ουόκαπ 15 (2 τρ, 7 α), Λαρεντζάκης 6 (1), Παπαγιάννης 8 (3 κ), Παπανικολάου 19 (6/6 τρ.), Μήτογλου 13 (1), Ρογκαβόπουλος, Λούντζης 15 (2 τρ, 7 α), Αγραβάνης, Καλαϊτζάκης 3, Μποχωρίδης 5 (1), Τσαλμπούρης, Αντετοκούνμπο 14.

Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στατιστικά στοιχεία της αναμέτρησης πατώντας ΕΔΩ.

Μπορείτε να δείτε τον αγώνα στο βίντεο που ακολουθεί: