Μια ακόμα επιτυχία κατάφερε να μας χαρίσει η Εθνική Εφήβων στο Eurobasket U18, καθώς κατάφερε να προκριθεί στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Με ηγέτες τους Δημήτρη Μωραΐτη και Γιώργο Καλαϊτζάκη, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στάθηκε στο ύψος του και κατάφερε να πανηγυρίσει μια σπουδαία επιτυχία. Η νίκη κόντρα στην Λετονία με 71-65 «ποτίζει» χαρά και αισιοδοξία τους Έλληνες παίκτες, οι οποίοι πλέον ψάχνουν κόντρα στην Τουρκία (Παρασκευή 4/8, 14:30) την υπέρβαση και φυσικά την πρόκριση στα ημιτελικά του θεσμού.

Η Εθνική Εφήβων έχει μέλλον και το αποδεικνύει περίτρανα και στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Αυτά τα παιδιά με ηγέτες τους Δημήτρη Μωραΐτη και Γιώργο Καλαϊτζάκη μπορούν να προχωρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο στη διοργάνωση και να συνεχίσουν να μας κάνουν περήφανους. Το γεγονός ότι η βαριά ήττα από την Λιθουανία ξεχάστηκε γρήγορα σαν να ήταν μια κακή παρένθεση, μαρτυράει πολλά γι’ αυτή την ομάδα γενικότερα.

Στον αγώνα η Εθνική μας δεν μπήκε καλά. Η Λετονία ήταν πιο έτοιμη και θέλησε να αιφνιδιάσει. Σχετικά τα κατάφερε, καθώς στα πρώτα τρία λεπτά του αγώνα είχε προηγηθεί με 10-6. Ωστόσο από εκεί και μετά τα πράγματα άλλαξαν, καθώς η Εθνική μας έπαιξε εξαιρετική άμυνα και επιθετικά ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική. Συγκεκριμένα οι διεθνείς μας δεν άφησαν κανένα ελεύθερο σουτ στους Λετονούς κι ούτε τους έδωσαν τη δυνατότητα να πάνε σε εύκολα καλάθια. Κάπως έτσι, στο τέλος του δεκαλέπτου προηγούμασταν με 21-17.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε ανακτήσει τη ψυχολογία του και είχε κερδίσει το μομέντουμ του αγώνα. Έτσι, στο δεύτερο δεκάλεπτο δεν άλλαξε τίποτα απολύτως. Με τον Μωραΐτη και τον Καλαϊτζάκη να είναι οδηγοί (15 πόντους ο Μωραΐτης και 9 ο Καλαϊτζάκης στο πρώτο μέρος), η Εθνική έλεγχε τον ρυθμό και δεν επέτρεψε στην Λετονία να περάσει μπροστά στο σκορ. Μάλιστα όταν χρειάστηκε εκτός από τους δύο προαναφερθέντες παίκτες και οι υπόλοιποι έδωσαν σημαντικές βοήθειες. Συγκεκριμένα ο Καμπουρίδης με τρίποντο έκανε το 33-27 και έβαλε τις βάσεις για να πάει η Εθνική μπροστά στο ημίχρονο. Κάπως έτσι κι έγινε, καθώς το σκορ στο τέλος του δευτέρου δεκαλέπτου ήταν 35-31 υπέρ της Εθνικής μας.

Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν αρκετά ανταγωνιστικό. Η Ελλάδα αρχικά ξεκίνησε δυναμικά και με ένα σερί κατάφερε να προηγηθεί ακόμα και με 9 πόντους. Ωστόσο η Λετονία αντέδρασε, δείχνοντας την κλάση της και μ’ ένα δικό της σερί κατάφερε να μειώσει σε 40-38. Το μομέντουμ είχε αλλάξει χέρια και μάλιστα οι Λετονοί με τον Λάτσιτς πέρασαν στο 25’ και μπροστά (42-43). Στο κρίσιμο εκείνο σημείο όμως η Εθνική δεν επηρεάστηκε και με πρωταγωνιστές τους Δομπρογιάννη και Βύρλα ανέκτησε το προβάδισμα (49-45 στο 28’). Όμως η Λετονία και πάλι δεν είχε πει την τελευταία της λέξη και στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου μπήκε μπροστά στο σκορ με 49-51.

Το τέταρτο δεκάλεπτο άνηκε καθαρά στον Δημήτρη Μωραΐτη και τον Γιώργο Καλαϊτζάκη. Η Εθνική δεν μπήκε καλά και δεχόμενη δίποντο έμεινε πίσω για τέσσερις πόντους. Ωστόσο δύο πολύ σημαντικά καλάθια (δίποντο, τρίποντο) από τον Καλαϊτζάκη κι ένα καλάθι και φάουλ από τον Μωραΐτη, έκαλαν και πάλι την Εθνική οδηγό του ματς (57-53 στο 33’). Μάλιστα σ’ εκείνο το σημείο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα προηγήθηκε με 9 πόντους διαφορά. Όμως η Λετονία μείωσε και πάλι σε 66-63 κι έβαλε νέο ενδιαφέρον στο ματς. Η Εθνική μας όμως ήταν ψύχραιμη και τελικά κατάφερε να κερδίσει με 71-65 και να προκριθεί στα ημιτελικά του Eurobasket U18.

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα εδώ

Τα δεκάλεπτα: 21-17, 35-31, 49-51,  71-65

Ελλάδα (Βλασσόπουλος): Καλαϊτζάκης Γ. 15 (7ρ, 6 α, 3κλ, 2κ), Μωραϊτης 26 (4ρ, 3 α, 4κλ), Καμπερίδης 1, Καλαϊτζάκης Π., Δούβλης, Δομπρογιάννης 3, Αρσενόπουλος 2, Καμπουρίδης 12, Γάργαλης 6, Λιούνης 2, Βύρλας 4

Λετονία (Χελμάνις): Ατελμπάουερς 8, Καουφμάνις 11, Ραμάνις, Βισνεβικς 5, Βιτόλινς, Μίσκα 12, Χερμανόφσκις 4, Μπέρκις 4, Σαλένιεκς 5, Βίκσνε, Κάμπους 9, Λάτσις 7