Το δικό του σχόλιο για την πολύ σπουδαία αναμέτρηση με την Ισπανία που έπεται σήμερα το βράδυ (23/7 – 21.30) για την 2η αγωνιστική του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εφήβων έκανε ο άμεσος συνεργάτης του Βαγγέλη Ζιάγκου, ο Ιωσήφ Νικολαϊδης.

 

Αναλυτικά…

 

Η Εθνική Εφήβων επιστρέφει στο παρκέ απόψε για τον δεύτερο αγώνα της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U18 στη Νις της Σερβίας. Αντιμετωπίζει στις 21.30 την Ισπανία, μια ομάδα με την οποία επίσης αναμετρήθηκε στο τουρνουά του Λογρόνιο πριν λίγες μέρες, όπως είχε γίνει και με την Ιταλία την οποία νίκησε στην πρεμιέρα της διοργάνωσης.

Ο Ιωσήφ Νικολαϊδης, συνεργάτης του Βαγγέλη Ζιάγκου στην άκρη του πάγκου της ομάδας ξεκαθαρίζει άμεσα πως “σήμερα άλλο παιχνίδι, δεν έχεις περιθώρια σε τέτοια τουρνουά να στέκεσαι στην προηγούμενη μέρα” και συνεχίζει μιλώντας για τον αποψινό αντίπαλο: “Είναι η γνωστή Ισπανία που στηρίζεται πολύ στο ρυθμό. Προσπαθεί να δώσει γρήγορο ρυθμό. Επιδιώκει τον αιφνιδιασμό ακόμη και μετά από καλάθι που δέχεται. Θα πρέπει να έχουμε γρήγορες επιστροφές στην άμυνα, να επικοινωνήσουμε καλά, ώστε να ματσάρουμε τους παίκτες

Σε ατομικό επίπεδο έχουν κάποιους παίκτες κλειδιά όπως ο Λανγκαρίτα, ο Γκονθάλεθ και ο Μαρτίνεθ στους οποίους θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην άμυνα και να τους σταματήσουμε”.

Η Ισπανία έχει κι έναν παίκτη που δεσπόζει στη ρακέτα της, τον ύψους 2.20 Αντάι Μάρα: “Ναι, υπάρχει και ο Μάρα, ο οποίος παρά το ύψος του είναι και πολύ καλός πασέρ και το παιχνίδι της Ισπανίας στηρίζεται πολλές φορές και σε αυτό. Είτε είναι στο λόου ποστ και προσπαθεί να βρει τους συμπαίκτες του που κινούνται χωρίς την μπάλα, είτε από το χάι ποστ που βλέπει τους συμπαίκτες του που κάνουν κοψίματα. Θα πρέπει να μπούμε απόλυτα συγκεντρωμένοι από το πρώτο δευτερόλεπτο”.

Η προϊστορία

Μετά από την Ιταλία της πρεμιέρας, άλλη μία ομάδα με την οποία η Ελλάδα έχει πλούσια προϊστορία σε κάθε επίπεδο. Και η κατηγορία των εφήβων δεν αποτελεί εξαίρεση. Ελλάδα και Ισπανία έχουν αναμετρηθεί 54 φορές και 25 από αυτές έχει φύγει νικήτρια από το παρκέ. Οι Ισπανοί μετράνε 29 νίκες.

Η πρώτη αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο ομάδες έγινε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1968 στο Βίγκο της Ισπανίας, όταν μάλιστα είχαν βρεθεί αντιμέτωπες δύο φορές: Στον όμιλο και στα νοκ άουτ παιχνίδια. Οι διοργανωτές είχαν νικήσει 63-59 την πρώτη φορά και 78-63 τη δεύτερη παρά τους 20 πόντους του Απόστολου Κόντου.

Διπλή ήταν η κόντρα και στο Παγκόσμιο του 1995 στην Αθήνα αυτή τη φορά με την Ελλάδα να νικά 104-70 στον όμιλο και 80-57 στον ημιτελικό της διοργάνωσης στο κατάμεστο ΟΑΚΑ με τέσσερις “διπλούς” Έλληνες παίκτες: Δημήτρης Παπανικολάου (20), Μιχάλης Κακιούζης (18), Ευθύμης Ρεντζιάς (16), Γιώργος Καράγκουτης (13).

Το τελευταίο τους ραντεβού μέχρι σήμερα ήταν στις 14 Ιουλίου, πριν απο εννέα μέρες σε φιλικό αγώνα με την Ελλάδα να επικρατεί στην παράταση με 97-96.