Δεν μπήκε με το δεξί στον 1ο όμιλο των FIBA U16 European Challengers η Ελλάδα. Η Εθνική Κορασίδων υπέστη βαριά ήττα από τη Γερμανία με 65-47, προδομένη ουσιαστικά από το κακό ξεκίνημα, που την έβαλε σε θέση… κυνηγού σε όλο το παιχνίδι.

Αυτό επισήμανε και η Σοφία Σταματάκη, μιλώντας στην ιστοσελίδα της ΕΟΚ για το πρώτο παιχνίδι της Εθνικής… «Κάναμε ένα πολύ καλό τρίλεπτο στην αρχή. Δεν ξεκινήσαμε καλά. Η Γερμανία έβαλε κάποια σουτ και έφτασε σε κάποια εύκολα καλάθια. Εμείς «ξυπνήσαμε» στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά ήταν λίγο αργά για να κάνουμε και την ανατροπή», τόνισε η διεθνής παίκτρια, που πριν από δύο χρόνια είχε συμμετάσχει και σε ένα τριήμερο τουρνουά Παγκορασίδων U14.

«Ήταν διαφορετικό σίγουρα το επίπεδο. Δεν έχουν καμία σχέση οι αθλήτριες εδώ, ακόμη και σε αυτές τις ηλικίες. Είναι πιο αθλητικές, πιο εύστοχες, παίζεται καλύτερο μπάσκετ κι αυτό ήταν κάτι που το καταλάβαμε όλες σήμερα. Ακόμη και τα κορίτσια που δεν είχαν καθόλου εμπειρία από ευρωπαϊκούς αγώνες».

Οι παίκτριες της Εθνικής Κορασίδων έμειναν ουσιαστικά χωρίς αγωνιστική δράση για μία διετία: «Κάποιες έπαιξαν λίγο στο Πανελλήνιο, αλλά κάποιες ούτε κι εκεί. Είχαμε λίγες μέρες προετοιμασίας. Αρχίσαμε όμως ήδη μέσα στον αγώνα να «βρισκόμαστε». Δυστυχώς ήμασταν και πολύ άστοχες σήμερα. Μπορεί να ήταν και η… μέρα που λένε. Ελπίζουμε πως με τη Βουλγαρία θα πάνε καλύτερα τα πράγματα αύριο».

Η Σταματάκη σκέφτεται τον αυριανό αγώνα με τη Βουλγαρία και την Εθνική Κορασίδων, αλλά δεν είναι το μόνο που έχει στο μυαλό της και η ίδια και οι συμπαίκτριές της: «Είναι πολύ στη σκέψη μας και στις συζητήσεις μας τα όσα γίνονται στην Ελλάδα. Μιλάμε με τις οικογένειές μας, μας ενημερώνουν και αυτοί για το τι γίνεται… Είναι κάτι που βρίσκεται στο μυαλό μας».

ΚΑΛΕΝΤΖΟΥ: «ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ»

Η Δήμητρα Καλέντζου, συνεργάτης του Δημήτρη Μπακογεώργου στον πάγκο της Εθνικής Ομάδας, δήλωσε από τη μεριά της: «Ήταν μια περίεργη πρεμιέρα, από την άποψη ότι ξεκινήσαμε με ένα παιχνίδι με έναν άγνωστο αντίπαλο, καθώς εξαιτίας του κορονοϊού υπήρχε μια αποχή δύο ετών από τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, δεν υπήρχε εικόνα και δεν έγιναν παρά ελάχιστα φιλικά από τις ομάδες. Επιπλέον, είχαμε μία πολύ μικρή χρονικά προετοιμασία και είμαστε εδώ με μια ομάδα ουσιαστικά καινούργια».

Η ασίσταντ κόουτς της Εθνικής είπε ακόμα για το ματς με τη Γερμανία: «Τα κορίτσια είχαν διάθεση, πολύ μεγάλη, να αγωνιστούν, αλλά δεν ήμασταν καλοί στο πρώτο δεκάλεπτο σε πολλούς τομείς. Στα τρία επόμενα δεκάλεπτο βελτιωθήκαμε πάρα πολύ, κάτι που φαίνεται και από τα επιμέρους σκορ. Βελτιώσαμε την εικόνα μας και για μια ομάδα κορασίδων είχαμε μικρό αριθμό λαθών, μόλις 11, αλλά από την άλλη κάκιστο ποσοστό στην ευστοχία με 22% στα δίποντα με σουτ τα οποία τα περισσότερα ήταν καλά και ανοιχτά. Οι αριθμοί δεν κάνουν λάθος συνήθως στο μπάσκετ. Οδηγήσαμε τον αντίπαλό μας σε 26 λάθη, αλλά δυστυχώς δεν εκμεταλλευτήκαμε ούτε τα μισά από αυτά. Μόνο αυτό να ήταν διαφορετικό θα μιλούσαμε και για διαφορετικό σκορ. Δεν θα πω πως θα ήταν άλλος ο νικητής, αλλά θα ήταν άλλο το σκορ».

Η Δήμητρα Καλέντζου συμπλήρωσε: «Όλα τα παιχνίδια που κάνουμε εδώ είναι μεγάλο μάθημα για όλες. Θα είναι πιο προετοιμασμένες για το αύριο, βλέπουν ότι το μπάσκετ είναι διαφορετικό σε αυτό το επίπεδο από αυτό που έχουν δει και βιώσει ως τώρα. Θα μπορούσε να πει κανείς πως δημιουργείται μια… μαγιά για του χρόνου, τα παιδιά παίρνουν εικόνες και κάποια από αυτά θα είναι και του χρόνου στην Εθνική Ομάδα, στην κανονική τους πια ηλικία με περισσότερες παραστάσεις και πολύτιμες εικόνες».