Η Εθνική Νέων μετά από έναν προημιτελικό-θρίλερ κόντρα στην Λιθουανία που κατάφερε να ανατρέψει διαφορά 15 πόντων και να πάρει την πρόκριση, ρίχνεται σήμερα (22/07, 21:15) στην μάχη του ημιτελικού, θέλοντας να φτάσει ξανά στην κορυφή. Οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου γνωρίζουν καλά από… τελικούς, μιας και πριν από λίγα χρόνια είχαν καταφέρει να ξεσηκώσουν το Βόλο όταν και κατακτούσαν το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των Εφήβων.

Αυτή είναι η τελευταία τους… μάζωξη μιας και από τη νέα σεζόν θα έχουν γίνει όλοι… άντρες, και θέλουν αυτό το στοιχείο που θα τους κάνει άντρες. Ένα μετάλλιο στην κατηγορία των Νέων, το οποίο θα είναι το έκτο αν κατακτηθεί, με την φουρνιά των 20ρηδων να χαρίζει πολλές επιτυχίες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

 

Οι επιτυχίες

Οι προηγούμενες επιτυχίες ξεκινούν από το 1992 με την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου με την ομάδα των Οικονόμου, Μπουντούρη και Μυριούνη, οι οποίοι λίγα χρόνια αργότερα κατακτούσαν και την Ευρώπη σε συλλογικό επίπεδο. Η επόμενη επιτυχία ανέρχεται στο 2002, όταν ο Νίκος Ζήσης, ο παίκτης που μετρά επιτυχίες με όλες τις κατηγορίες της Εθνικής, ο Βασίλης Σπανούλης, ο Γιώργος Τσιάκος και άλλοι της εποχής έφταναν στην κορυφή κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. Οι επιτυχίες βέβαια επεκτάθηκαν και σε παγκόσμιο επίπεδο όταν το 2005 η φουρνιά του Μαυροκεφαλίδη, του Βασιλόπουλου και του Βασιλειάδη κατακτούσε το ασημένιο μετάλλιο χάνοντας στο καλάθι, 65-63 από την Λιθουανία. Οι τελευταίες επιτυχίες ήρθαν συνεχόμενες, με την ομάδα των 90αρηδων, με τον Παππά, τον Σλούκα, τον Μάντζαρη και τους υπόλοιπους, να κατακτούν αρχικά το χρυσό μετάλλιο το 2009 και στη συνέχεια το αργυρό το 2010.

Ο αντίπαλος

Ο αντίπαλος βέβαια δεν είναι διόλου εύκολος, μιας και η Ισπανία αποτελεί μία από τις “πηγές” ταλέντων στο άθλημα και θεωρείται ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Ένα σύνολο υπό τον Ιμπόν Ναβάρο που είναι άκρως ομαδικό μιας και οι περισσότεροι παίκτες αγωνίζονται το ίδιο χρονικό διάστημα, με τους Σαντιάγκο Γιούστα και Σέρχι Γκαρσία να αποτελούν τους δύο κορυφαίους παίκτες της ομάδας. Φυσικά μιλάμε για την χώρα με τα περισσότερα μετάλλια σε κατηγορίες Νέων (43 μετάλλια συνολικά από το 1973 μέχρι σήμερα), ενώ είναι και η κάτοχος του τροπαίου τα τελευταία δύο χρόνια, έχοντας πετύχει το back to back.

Η τακτική

Η Εθνική μας θα στηριχτεί πολύ τόσο στο ατομικό της ταλέντο επιθετικά όσο και στις καλές περιστροφές της και φυσικά στο μεγάλο της αρχηγό, Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, ο οποίος είναι ένας εκ των κορυφαίων και του φετινού τουρνουά. Κλειδί για τα “χρυσά παιδιά” του Ηλία Παπαθεοδώρου θα είναι η άμυνα με ξεκάθαρο στόχο να κατεβάσει κάτω από τους 80 πόντους τους Ισπανούς (85,4 μ.ο. επίθεσης). Οι Ισπανοί θα χτυπήσουν τόσο σε καταστάσεις pick n roll όσο και στο τρίποντο, με αποτέλεσμα η Εθνική να πρέπει να είναι γρήγορη στις αλλαγές των μαρκαρισμάτων και να παίζει με πιεστική άμυνα. Πιεστική άμυνα βέβαια χρησιμοποιεί και η Ισπανία, κάτι που σημαίνει ότι οι παίκτες του Παπαθεοδώρου θα πρέπει να μειώσουν τα λάθη και βρίσκουν εύκολες αλλά και σίγουρες πάσες. Δεδομένα αν έρθουν τα δύσκολα στο επιθετικό κομμάτι η Ελλάδα θα παίξει πάλι με χαμηλό σχήμα, με τον Χαραλαμπόπουλο μόνο του κάτω από τη στεφάνη και τους υπόλοιπους διεμβολισμένους για τρίποντο, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιδείξει η Εθνική καλό ποσοστό από τα 6,75. 

Το βράδυ λοιπόν αναμένεται ιστορικό με τον Χαραλαμπόπουλο, τον Κόνιαρη, τον Μουράτο και τα άλλα παιδιά να ετοιμάζονται να γράψουν ιστορία.