Μόλις μια νίκη σε δύο ευκαιρίες μακριά από την άνοδό τους από τη Β’ Κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων στην Α’ βρίσκονται εδώ και μερικές στιγμές τόσο η Εσθονία όσο και η Σερβία, που προσπέρασαν τα εκάστοτε εμπόδιά τους στη φάση των 8 και ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για την τελική τετράδα του θεσμού! Βέβαια στην τετράδα προκρίθηκαν και οι Ισλανδία και Φινλανδία και πλέον αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η τελική ευθεία του τουρνουά, στην οποία θα κριθεί ο πρωταθλητής κι η άνοδος.

Αρχικά, η Εσθονία έχοντας σε τρομερή ημέρα τους Suurorg και Riismaa -που τελείωσαν την εν λόγω αναμέτρηση με 18 πόντους (7-14 σουτ, 4-10 τρίποντα) και 3 ασίστ, και με 13 πόντους, 10 ριμπάουντ και 7 ασίστ, αντίστοιχα- δε συνάντησε την παραμικρή δυσκολία κόντρα στη Βόρεια Μακεδονία, το εμπόδιο της οποίας ξεπέρασε άνετα με 81-59.
Η διαφορά μάλιστα είχε αγγίξει διψήφιες αποχρώσεις ήδη από τα μέσα της δεύτερης περιόδου, ενώ μέχρι και την τρίτη είχε ξεπεράσει κατά πολύ τους 20 πόντους!

Από την άλλη μεριά, σε ένα πιο σπουδαίο από κάθε μορφή παιχνίδι, η Σερβία κατάφερε με 4 διαδοχικές εύστοχες βολές των Paunovic και Kovacevic να κάνει το 73-73 του 39:39′ 77-73 στο 39:52′ κόντρα στη Λετονία με 79-76 και να πανηγυρίσει μια τεράστια νίκη σε ένα απόλυτο ευρωπαϊκό ντέρμπι.
Ο τελευταίος μάλιστα, ήταν ασταμάτητος καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης μετρώντας 26 πόντους με 7-12 σουτ και 2-2 τρίποντα οδηγώντας την Σερβία στη ζώνη της ανόδου στην Α’ Κατηγορία μετά και το άστοχο τρίποντο του Sulcs στην εκπνοή!

Η Ισλανδία πήρε το ντέρμπι απέναντι στην Σουηδία, με την πρόκριση να κρίνεται πραγματικά στα τελευταία δευτερόλεπτα. Οι Ισλανδοί είχαν ένα σημαντικό προβάδισμα πέντε πόντων στο τελευταίο δευτερόλεπτο της αναμέτρησης, ωστόσο οι Σουηδοί δεν είπαν την τελευταία τους λέξη και πλησίασαν στο  καλάθι (69-71) στα 40”. Προς το τέλος της επίθεσής τους οι Ισλανδοί πέτυχαν τρίποντο κι αποκατέστησαν την διαφορά των πέντε πόντων (69-74), ενώ χάρις στην ευστοχία τους στις βολές πήραν την μεγάλη νίκη – πρόκριση.

Οι Φινλανδοί ξεκίνησαν πολύ δυναμικά στον αγώνα και είχαν διψήφιες διαφορές σε όλο σχεδόν το πρώτο μέρος. Οι Βούλγαροι έβαλαν στην μέγγενή τους τούς αντιπάλους τους και με ένα επιμέρους 19-9 πλησίασε στο καλάθι. Η τελευταία περίοδος ήταν ένα πραγματικό ντέρμπι, με τις δύο ομάδες να είναι ισόπαλες στο τελευταίο δίλεπτο. Από εκεί και πέρα οι νικητές είχαν προβαδίσματα της τάξης των 2-3 πόντων, την ώρα που στα 5” με το σκορ στο 64-67 είχαν την ευκαιρία να καθαρίσουν την νίκη, αλλά ο Lukkonen έκανε 0/2. Έτσι οι Βούλγαροι είχαν την ευκαιρία να ισοφαρίσουν, ωστόσο ο Berk Mehmed αστόχησε στο τρίποντο ισοφάρισης, με συνέπεια οι Φινλανδοί να πάρουν το εισιτήριο για τα ημιτελικά.

Aναλυτικά το πανόραμα της φάσης των «8»:

Εσθονία – Βόρεια Μακεδονία 81-59
Σερβία – Λετονία 79-76

Σουηδία – Ισλανδία 71-77
Βουλγαρία – Φινλανδία 64-67

Αναλυτικά το πανόραμα των αγώνων κατάταξης:

Θέσεις 17-19

Λουξεμβούργο – Αυστρία 70-77

Θέσεις 9-16

Ρουμανία – Κόσοβο 79-82
Ελβετία – Ουγγαρία 48-81

Γεωργία – Ολλανδία 67-53
Ιρλανδία – Αλβανία 76-60

Μπορείτε να βρείτε τα στατιστικά στοιχεία όλων των παιχνιδιών της ημέρας πατώντας ΕΔΩ.