Στο τέλος του φτάνει σήμερα το Ευρωμπάσκετ Νέων που για σχεδόν 10 μέρες κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του μπασκετικού κοινού με τον κόσμο να συρρέει στα γήπεδα της Κρήτης προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τις προσπάθειες των νέων ταλέντων του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Φυσικά το ενδιαφέρον στράφηκε κυρίως στην Εθνική Νέων, την παρέα του Χαραλαμπόπουλου, του Κόνιαρη, του Μουράτου, του Καρρά και των άλλων παιδιών που βγάζοντας μπροστά το ταλέντο τους, τον ενθουσιασμό τους και το ομαδικό τους πνεύμα κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τον σημερινό τελικό (23/07, 21:15) και θέλουν να κατακτήσουν την κορυφή του… Ψηλορείτη, μιας και μιλάμε για τελικό σε κρητικό έδαφος.

Ο αντίπαλος

Το Ισραήλ μπορεί να μην ηχεί στα αυτιά του κόσμου σαν ένας δυνατός αντίπαλος, όμως είναι μια ομάδα που κουβαλά τρία μετάλλια στην κατηγορία των Νέων, δύο ασημένια που κατέκτησε το 2000 και το 2004 και ένα χάλκινο το 1997. Το μεγάλο της ατού ακούει στο όνομα Ταμίρ Μπλατ. Ο γιος του Ντέιβιντ Μπλατ θεωρείται ένα από τα μεγάλα ταλέντα τόσο του ισραηλινού όσο και του ευρωπαϊκού μπάσκετ και αποδεικνύεται μία… μηχανή του σκορ αλλά και των ασίστ μιας και στο φετινό τουρνουά μετρά 17 πόντους, 10,7 ασίστ και 4,8 ριμπάουντ. Εξαιρετική περίπτωση παίκτη είναι και ο Γιοβέλ Ζούσμαν, με τον 19χρονο shooting guard να μετράει 15,2 πόντους, 5,5 ριμπάουντ και 1,8 ασίστ.

Η τακτική

Η Εθνική θα πρέπει να δείξει πάλι τον καλύτερο της εαυτό, όπως έκανε και στον αγώνα με την Ισπανία. Θα πρέπει να βγάλει το κλασσικό… ελληνικό στυλ μπάσκετ, δηλαδή ιδιαίτερη προσοχή στην άμυνα και κυρίως πίεση από τους περιφερειακούς με μαρκάρισμα σε πολύ κοντινές αποστάσεις ώστε να “σπάσει” το 40% ευστοχίας στα τρίποντα των Ισραηλινών. Παράλληλα, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο αμυντικό ριμπάουντ, με τους Ισραηλινούς να έχουν 11,7 επιθετικά ριμπάουντ κατά μέσο όρο και ουσιαστικά να “ανακυκλώνουν” πολλές φάσεις και παράγουν σκορ. Επιθετικά η Εθνική θα πρέπει να πάρει πόντους, όπως στον αγώνα με την Ισπανία, τόσο από καταστάσεις isolation, αλλά και από καταστάσεις pick n roll με σκριν του Καρρά ή του Χρηστίδη και συνεχείς εναλλαγές θέσεων των παικτών προκειμένου να βρουν ελεύθερα τρίποντα.

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος οι παίκτες της Εθνικής είναι νικητές, φέρνοντας ένα ακόμα μετάλλιο στην τροπαιοθήκη του ελληνικού μπάσκετ και παράλληλα οι ίδιοι γαλουχούνται με τον ιδανικότερο τρόπο για να χτίσουν μία μακρά καριέρα σε αυτό που αγαπούν.