Η Εθνική κατάφερε να κατεβάσει την επίθεση της Ισπανίας μόλις στους 56 πόντους, όταν είχε μέσο όρο τους 86,5 πόντους, με την άμυνα των Νέων να αποδεικνύεται αποτελεσματική και σκληροτράχηλη. Φυσικά βέβαια και η επίθεση των Ελλήνων ήταν εξαιρετική, με τον αρχηγό, Βασίλη Χαραλαμπόπουλο να κάνει για ακόμα ένα βράδυ εξαιρετική εμφάνιση με 19 πόντους, 4 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ενώ εξίσου καλή ήταν η εμφάνιση του Θοδωρή Καρρά με 16 πόντους. Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στον αυριανό μεγάλο τελικό κόντρα στο Ισραήλ, όπου η Ελλάδα ετοιμάζεται να γράψει μία ακόμα χρυσή σελίδα στην ιστορία της στο μπάσκετ και τον αθλητισμό γενικότερα.

Το ματς

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την Εθνική, η οποία έκανε ένα σερί 11-3 παίρνοντας από την αρχή κεφάλι στο σκορ και έχοντας σε καλή μέρα για ακόμα μία φορά σε καλή βραδιά τον αρχηγό της Βασίλη Χαραλαμπόπουλο. Η διαφορά έφτασε γρήγορα σε διψήφιο νούμερο για τη «γαλανόλευκη», ενώ το τρίποντο του αρχηγού στα 1:50 πριν το τέλος του δεκαλέπτου έφερε το σκορ στο 24-9 και στην μεγαλύτερη διαφορά μέχρι τότε, με τον ίδιο να φτάνει μέχρι τότε σε απόλυτα νούμερα με 1/1 δίποντα και 2/2 τρίποντα. Η Ισπανία κατάφερε στα τελευταία 2 περίπου λεπτά να μαζέψει κάπως τη διαφορά με την περίοδο να κλείνει στο 24-14.

Η β’ περίοδος ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να μην μπορούν να μετουσιώσουν τις φάσεις που δημιουργούσαν σε καλάθια, με αποτέλεσμα στα πρώτα 5’ λεπτά το επιμέρους σκορ να είναι 4-2. Οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου πήγαν σε πολλές isolation επιθέσεις με αποτέλεσμα να βρουν από κει είτε με άμεσο τρόπο είτε με έμμεσο τρόπο, δηλαδή μέσω της γραφής των βολών. Παράλληλα, αμυντικά ανάγκαζαν πολλές φορές τους Ισπανούς να δοκιμάζουν την τύχη τους από τα 6,75, χωρίς όμως να έχουν τύχη με το 1/9 να τους αφήνει πίσω στο σκορ και το ημίχρονο να κλείνει στο 37-24, κάνοντας την Ελλάδα φαβορί για την πρόκριση.

Το β’ ημίχρονο ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την Εθνική, η οποία ναι μεν έβλεπε την Ισπανία να μειώνει τη διαφορά, όμως παράλληλα δεν έχανε τον έλεγχο του αγώνα. Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου δοκίμασε το inside game, με τον Καρρά να ανταποκρίνεται εξαιρετικά και να καθαρίζει τις περισσότερες φάσεις. Η άμυνα έγινε πιο σκληρή με αποτέλεσμα η διαφορά να μεγαλώσει ξανά και τα τρίποντα των Χαραλαμπόπουλου και Κόνιαρη να ανοίγουν τη διαφορά στην υψηλότερη της τιμή, και το δεκάλεπτο να κλείνει στο 60-45

Το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν ο απόλυτος θρίαμβος για τους νεαρούς Έλληνες, οι οποίοι είδαν στα πρώτα λεπτά τη διαφορά να φτάνει στους 20 πόντους (70-50) και η συνέχεια του αγώνα να έχει σχεδόν τυπικό χαρακτήρα. Οι “γηπεδούχοι” έπαιξαν περισσότερο συντηρητικά για να έχουν δυνάμεις ενόψει του αυριανού μεγάλου τελικού, όπου η Εθνική θα διεκδικήσει το έκτο μετάλλιο της σε κατηγορίες Νέων.

Τα δεκάλεπτα: 24-14, 37-24, 60-45, 77-56.

ΕΛΛΑΔΑ (Παπαθεοδώρου): Λούντζης 5, Μιλεντίγιεβιτς, Κόνιαρης 10 (2 τρίπ., 5 ασ.), Φλιώνης 4, Καρράς 16 (8/10 δίπ.), Σκουλίδας 5, Δίπλαρος 7 (1), Αγραβάνης, Χρηστίδης 5, Χαραλαμπόπουλος 19 (3)(, Μουράτος 4, Τάταρης 2.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Ναβάρο): Ντε Λα Ρουά, Γκαρσία 12 (1 τρίπ., 3/13 σουτ), Λόπεθ 5, Βίλα 2, Χου 1, Ρίγκο, Γιούστα 4 (1/5 σουτ), Σορόγια, Μάρτι 12, Βίλα 11, Μπαρέιρο 6, Μαζάιρα 3 (1).