Μπορεί να μην ήταν ο κορυφαίος της Εθνικής U20 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Τελ Αβίβ. Μπορεί να έμεινε πιο πίσω από τον δίδυμο αδελφό του Γιώργο, που πήγε στον Παναθηναϊκό, προσέχτηκε, δουλεύτηκε και σιγά, σιγά δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό παίκτη στο αύριο του ελληνικού μπάσκετ. Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης έδειξε, όμως, για άλλη μια φορά ότι αν δουλευτεί μπορεί να κάνει μια σημαντική καριέρα. Και απέδειξε επίσης ότι ο Αρης είχε κάνει «έγκλημα» που του έδειξε την πόρτα της εξόδου το καλοκαίρι του 2018.

Στο Ευρωπαϊκό U20 o Παναγιώτης Καλαϊτζάκης είχε μέσο όρο 9.9 πόντους, 4 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ. Εδειξε ότι έχει τα προσόντα για να αφήσει το όποιο σημάδι του στο μπάσκετ.

Τα δυο δίδυμα αδέλφια ήταν στον Αρη. Ο Παναθηναϊκός τους εντόπισε και απέκτησε τελικά τον Γιώργο.

Τον Παναγιώτη εκείνη την περίοδο τον «καλόβλεπε» ο Ολυμπιακός. Τελικά έμεινε στον Αρη. Για κακή του τύχη όπως φάνηκε. Δεν έδειχνε να ανεβαίνει. Εδειχνε να έχει το «πακέτο» για να κάνει μια καριέρα, αλλά στην ομάδα έμενε στάσιμος. Το ποιος φταίει γι’ αυτό μόνο οι άνθρωποι που ήταν τότε στον Αρη, το ξέρουν.

Αυτό που ξέρουμε, πάντως, είναι ότι ο μικρός πήρε ελάχιστες ευκαιρίες για να παίξει λιγάκι. Και δεν προσέχτηκε. Την σεζόν 2017-18 έπαιξε μόλις 4 ματς στην Α1. Εμεινε στο παρκέ κατά μέσο όρο 4΄.08΄΄ και είχε 1π.

Το καλοκαίρι του 2018 οι Θεσσαλονικείς του έδειξαν την πόρτα της εξόδου. Τον αποδέσμευσαν.

Ο Αρης Λυκογιάννης που είχε πάει στον Χολαργό και είναι… παλιά καραβάνα στο να εντοπίζει ταλέντα και γενικά να δουλεύει τους παίκτες του (με πιο τρανό παράδειγμα τον Λαρεντζάκη), δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης άρχισε να δουλεύει με τον Λυκογιάννη και ο προπονητής του άρχισε να του δίνει ευκαιρίες και να τον βάζει να παίζει στην Α1.

 Ο 20χρονος (βλέπει τον κόσμο από τα 2μ. αλλά παίζει γκαρντ, όπως και ο αδελφός του, Γιώργος) έπαιξε 19 ματς στην Α1 στην σεζόν που τελείωσε. Εμενε στο παρκέ κατά μέσο όρο 6΄.52΄΄ και είχε απολογισμό 1.58 πόντους (με 84.62% στα δίποντα), 1.16 ριμπάουντ.

Δεν ξέρουμε που θα φτάσει κι αν κάποια στιγμή θα αφήσει το στίγμα του στην Α1 και στο ελληνικό μπάσκετ. Ξέρουμε όμως, ότι ο Αρης έκανε μεγάλο λάθος που τον άφησε να φύγει, διότι αν ο μικρός ξεδιπλώσει το ταλέντο που έχει οι Θεσσαλονικείς θα χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο.