Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου είχε νεκρά διαστήματα σε όλα τη διάρκεια του αγώνα και έχανε τις διαφορές που έχτιζε, όμως από το 26’ και μετά στάθηκε καλύτερα στο παρκέ και πήρε τη νίκη και τη μεγάλη πρόκριση. Εξαιρετικός για έναν ακόμα αγώνα ήταν ο αρχηγός της ομάδας, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος με 13 πόντους και 4 ασίστ ενώ και ο Θοδωρής Καρράς λειτούργησε καταλυτικά στο «ζωγραφιστό» με 8 πόντους. Πλέον, τα “χρυσά παιδιά” στρέφουν το βλέμμα τους στον αυριανό (20/7, 21:15) κόντρα στην Λιθουανία για την προημιτελική φάση της διοργάνωσης.

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν «μουδιασμένα» τον αγώνα με την Εθνική να έχει συνολικά 7 επιθέσεις, έναντι 8 του Μαυροβουνίου στα πρώτα 5 λεπτά, με τις δύο μόλις να είναι εύστοχες και την «γαλανόλευκη» να είναι στη συνέχεια μπροστά με 7-4 χάρη στους 5 πόντους του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου. Η είσοδος του Χρηστίδη βοήθησε ώστε οι παίκτες του Παπαθεοδώρου να έχουν καλύτερες συνεργασίες και να «τρέχουν» ένα σερί 10-0 κάνοντας το 15-4. Δύο εύκολα καλάθια του Μαυροβουνίου στο τελευταίο λεπτό έκλεισαν το σκορ στο ημίχρονο στο 17-9.

Με την έναρξη της β’ περιόδου το Μαυροβούνιο κατάφερε να κάνει ένα σερί 3-7 και να μειώσει σε 20-16 βάζοντας δύσκολα στους παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου, οι οποίοι στο διάστημα αυτό έκαναν αρκετά επιθετικά λάθη. Παρόλα αυτά η ηρεμία του αρχηγού, Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, και η υπεροχή του Θοδωρή Καρρά κάτω από τη ρακέτα έδωσαν ξανά προβάδισμα 11 πόντων (27-16). Η επιθετική δυστοκία της Εθνικής συνεχίστηκε με τους νεαρούς να δυσκολεύονται να βάλουν τη μπάλα στο καλάθι με 10/26 συνολικές προσπάθειες εντός και εκτός πεδιάς, με αποτέλεσμα το Μαυροβούνιο να φτάνει τη διαφορά μόλις στους 2 (27-25). Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε στο 29-27, σε μία περίοδο που το επιμέρους σκορ ήταν στο 12-18.

Το β’ ημίχρονο ξεκίνησε με τον ιδανικότερο τρόπο για την Εθνική, η οποία με ένα γρήγορο 7-0 προηγήθηκε με 36-27. Το άγχος κατέβαλε για μία ακόμα φορά τους Έλληνες, οι οποίοι είδαν ξανά τη διαφορά που έχτιζαν να φτάνει στους 4 (39-35), όμως το τρίποντο του Φλιώνη και οι βολές του Χρηστίδη έδωσαν τη λύση με την Εθνική να φτάνει στη μεγαλύτερη της διαφορά λίγο αργότερα (48-36), με την περίοδο να κλείνει στο 48-40.

Το τελευταίο μέρος του αγώνα βρήκε τις δύο ομάδες να αλληλοεξουδετερώνονται επιθετικά και για 5’ λεπτά να έχουν μπει μόλις 3 πόντοι και για τις δύο ομάδες. Ένα τρίποντο του Πόποβιτς «πάγωσε» το κλειστό και την Εθνική ταυτόχρονα με το σκορ να πηγαίνει στο 49-46 και το παιχνίδι να μετατρέπεται σε θρίλερ. Οι τέσσερις σερί πόντοι από τον Χαραλαμπόπουλο και τον Κόνιαρη έδωσαν ανάσα ζωής στην Ελλάδα που βρέθηκε να προηγείται με 53-48. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου αποφάσισε να παίξει ξανά με σχήμα χωρίς σέντερ και τον Χαραλαμπόπουλο μόνο του στην frontline, σχήμα που βοήθησε κυρίως αμυντικά μπλοκάροντας το Μαυροβούνιο. Το σχήμα αυτό βοήθησε στα τελευταία δεύτερα την Εθνική, η οποία πήρε τη μεγάλη νίκη και την πρόκριση στους 8 της διοργάνωσης.

Τα δεκάλεπτα:

17-9, 29-27, 48-40, 56-49

ΕΛΛΑΔΑ: Λούντζης 3 (1), Μιλεντίγιεβιτς, Κόνιαρης 11 (1), Φλιώνης 7 (1), Καρράς 8, Σκουλίδας, Δίπλαρος, Χρηστίδης 8, Χαραλαμπόπουλος 14 (2 τρίπ., 8 ριμπ.), Μουράτος 5 (6 ριμπ.).

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Τσόροβιτς 5 (1), Μπάκιτς 9 (6 ριμπ.), Στάροβλαχ 5, Βοζίνοβιτς 3 (1), Βούκσεβιτς 2, Γκρκοβιτς 11, Καλουτζέροβιτς, Γιόκιτς, Τσέκιτς 4, Πόποβιτς 10 (1 τρίπ., 8 ριμπ.).