Έπειτα από διετή απουσία λόγω της πανδημίας τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μικρών εθνικών ομάδων επιστρέφουν! Η αρχή γίνεται, ως είθισται, από τους Νέους και το EuroBasket U20 της Ποντογκόριτσα, το 23ο σε ένα θεσμό που γεννήθηκε πριν από 30 χρόνια στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Το EuroBasket Νέων Ανδρών είναι επίσης η διοργάνωση στην οποία η Ελλάδα κατέχει -μαζί με τη Σερβία- τα περισσότερα χρυσά μετάλλια (3), με πιο πρόσφατο αυτό του 2017 στο Ηράκλειο με τους 97άρηδες. Είναι επίσης και μία διοργάνωση, στην οποία τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα δεν κατάφεραν να μπουν στην οκτάδα στα δύο τουρνουά που ακολούθησαν (2018 και 2019), κάτι που φυσικά ευχόμαστε -και περιμένουμε- να αλλάξει φέτος στο Μαυροβούνιο.

Οι προϋποθέσεις είναι καλές πάντως για την ομάδα του Μάκη Γιατρά, η οποία έχει βάθος, αποτελείται από παίκτες που έχουν καταγράψει μπόλικα χιλιόμετρα στους συλλόγους τους τη σεζόν που πέρασε και δεν υπάρχει κάποια σημαντική απουσία. Σε αντίθεση δηλαδή με τις περισσότερες ομάδες. Παραδοσιακά, βλέπετε, το EuroBasket U20 είναι η διοργάνωση των απουσιών.

Η φετινή διοργάνωση δεν αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα. Ίσα ίσα που σχεδόν όλα τα “αστέρια” της γενιάς του 2002 και του 2003 απουσιάζουν, από τους NBAers Garuba, Sengun, Sochan, Banchero, μέχρι τον Wembanyama και τους Prkacin, Tisma, Spagnolo, Tubelis, Hukporti. Όπως και να ‘χει, αυτή θα είναι η τελευταία παράσταση για τη γενιά του 2002, η οποία έχει 107 από τους 192 παίκτες στο τουρνουά.

Οι παίκτες του τουρνουά ανά έτος γέννησης:

  • 2002: 107
  • 2003: 80
  • 2004: 4
  • 2005: 1

Σε επίπεδο ομάδων, φαβορί για τα μετάλλια υπάρχουν. Το πρώτο και μεγαλύτερο είναι η Ισπανία και έπονται η Γαλλία, η Σλοβενία, η Τουρκία, η Λιθουανία, ενδεχομένως και το Μαυροβούνιο, που θα παίζει στο “σπίτι” του. Στο δεύτερο επίπεδο μοιάζουν να ανήκουν η Ελλάδα, η Γερμανία, η Κροατία, η Ιταλία και το Ισραήλ, χώρες που είναι ικανές να κάνουν την έκπληξη και να παρεισφρήσουν στις πρώτες θέσεις. Οι υπόλοιπες (Ουκρανία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Τσεχία και Πολωνία) δύσκολα θα δουν οκτάδα…

ΤΑ POWER RANKINGS ΤΟΥ BASKETBLOG

  1. Ισπανία
  2. Γαλλία
  3. Σλοβενία
  4. Τουρκία
  5. Μαυροβούνιο
  6. Λιθουανία
  7. Γερμανία
  8. Ελλάδα
  9. Κροατία
  10. Ιταλία
  11. Ισραήλ
  12. Ουκρανία
  13. Πολωνία
  14. Βέλγιο
  15. Πορτογαλία
  16. Τσεχία

1ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ: ΤΟ ΓΚΡΟΥΠ ΤΟΥ “ΘΑΝΑΤΟΥ”

  1. Γαλλία
  2. Σλοβενία
  3. Κροατία
  4. Βέλγιο

Το πρόγραμμα:

Σάββατο (16/7)

Κροατία – Γαλλία (15:15)
Βέλγιο – Σλοβενία (17:30)

Κυριακή (17/7)

Σλοβενία – Κροατία (15:15)
Γαλλία – Βέλγιο (22:00)

Δευτέρα (17/7)

Σλοβενία – Γαλλία (17:30)
Κροατία – Βέλγιο (22:00)

Αν ήταν πλήρης η Γαλλία, θα ήταν το μεγάλο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Στην Ποντγκόριτσα δεν θα έχει πάντως ούτε τον κορυφαίο σταρ της γενιάς του, τον Victor Wembanyama, ούτε τους Dieng, Kamagate, Begarin, Lesmond, Diabaté, Ugolin, Traoré, Demahis-Ballou! Οι “μπλε” έχουν βέβαια τόσο βάθος σε αυτές τις ηλικίες, που θα είναι πάλι υπολογίσιμοι για τα μετάλλια, με παίκτες όπως ο Matthew Strazel, ο Yvan Ouedraogo, ο Jayson Tchicamboud και ο Adama Bal.

Αρκετά δυνατή ομάδα έχει και η Σλοβενία, η οποία έχει θέσει ψηλά τον πήχη στην Ποντγκόριτσα. Το “παρών” δηλώνουν τα αστέρια της χώρας στις γενιές του 2002 (Luka Skuka) και του 2003 (Sasa Ciani), αλλά και ο 18χρονος Urban Klabzar, ο γκαρντ της Real και ένας από τους καλύτερους Ευρωπαίους παίκτες που έχουν γεννηθεί το 2004.

Χωρίς τους Roko Prkacin, Boris Tisma, τα δύο μεγάλα αστέρια της “χρυσής” (το 2018 σε επίπεδο Παίδων) γενιάς του 2002, καθώς και τον 19χρονο Zvonimir Ivisic (2003) παρατάσσεται η Κροατία. Οι συγκεκριμένες απουσίες αποδυναμώνουν πολύ την “Χρβάτσκα”, η οποία θα στηριχθεί κυρίως στους Tomislav Buljan και Matej Bosnjak.

Μία από τις πιο νεανικές ομάδες του τουρνουά έχει το Βέλγιο (με οκτώ παίκτες γεννηθέντες το 2003), το οποίο μοιάζει να είναι η πιο αδύναμη ομάδα στον 1ο όμιλο.

2ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ: ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ

  1. Ελλάδα
  2. Ιταλία
  3. Ισραήλ
  4. Πορτογαλία

Το πρόγραμμα:

Σάββατο (16/7)

Ελλάδα – Ισραήλ (17:30)
Πορτογαλία – Ιταλία (19:45)

Κυριακή (17/7)

Ισραήλ – Πορτογαλία (15:15)
Ιταλία – Ελλάδα (17:30)

Δευτέρα (18/7)

Ελλάδα – Πορτογαλία (15:15)
Ιταλία – Ισραήλ (17:30)

Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες που δεν έχει κάποια σημαντική απουσία στην Ποντγκόριτσα. Ο Μαντζούκας και ο Νετζήπογλου αναμένεται να σηκώσουν μεγάλο βάρος στην επίθεση, με τους Κολοβέρο, Νικολαΐδη και Τανούλη να συνεπικουρούν. Στα παιχνίδια προετοιμασίας η Εθνική είχε απολογισμό 6-3, ωστόσο έχασε και τα τρία δυνατά φιλικά με Τουρκία και Ισπανία (δύο φορές). Στο EuroBasket δεν συγκαταλέγεται στις ομάδες που θα διεκδικήσουν ένα μετάλλιο, ωστόσο μία πορεία μέχρι την οκτάδα μοιάζει εφικτή. Ειδικά από τη στιγμή που έχει κληρωθεί μάλλον στον πιο αδύναμο όμιλο της διοργάνωσης.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, σημαντικές απουσίες έχει η Ιταλία, η οποία πήγε στο Μαυροβούνιο χωρίς τους Matteo Spagnolo, Sasha Grant και Gabriele Procida. Φυσικά δεν θα έχει ούτε το Νο. 3 του φετινού Draft του ΝΒΑ, τον Paolo Banchero. Στα φιλικά δεν τα πήγε καλά (νίκησε μόνο το Βέλγιο και ηττήθηκε δύο φορές από τη Σλοβενία με διαφορές 16-31 πόντων και μία από τη Γερμανία και την Πορτογαλία), εντούτοις ταλέντο υπάρχει στους “ατζούρι”, με τους Leonardo Okeke (απουσίασε απ’ όλα τα φιλικά), Davide Casarin, Abramo Penè και τον 18χρονο Filippo Gallo (2004) να ξεχωρίζουν.

Το Ισραήλ είναι ο κάτοχος των τελευταίων δύο τίτλων σε επίπεδο Νέων (2018, 2019) και αυτό από μόνο του “λέει” κάτι. Αυτή η ομάδα, πάντως, δύσκολα θα φτάσει μέχρι τους “8”. Η γενιά του 2002 είχε κατακτήσει βέβαια το χρυσό μετάλλιο στο EuroBasket U18 Β’ κατηγορίας το 2019, ωστόσο δεν μοιάζει ικανή για το… three peat. Ο Noam Dovrat είναι ο σταρ των Ισραηλινών, οι οποίοι έχασαν εύκολα στα φιλικά από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο και δεν μοιάζουν να έχουν το απαιτούμενο βάθος, για να φτάσουν μακριά.

Μόνο ευκαταφρόνητος αντίπαλος δεν είναι η πρωτάρα Πορτογαλία, η οποία εμφανίζεται στην 1η κατηγορία σε επίπεδο Νέων για πρώτη φορά στην ιστορία της. Στα φιλικά που έδωσε, ζόρισε την Ισπανία (67-72) και νίκησε την Ιταλία, ηττήθηκε όμως από τη Γερμανία και δύο φορές από το Βέλγιο. Έχει ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς του 2005, τον Ruben Prey της Joventut Badalona (το νεαρότερο παίκτη του τουρνουά), ενώ εύκολα ξεχωρίζει και ο ύψους 2.15μ. σέντερ του Duke, Stanley Borden. Ο 1ος σκόρερ της στα παιχνίδια προετοιμασίας, πάντως, ήταν ένας άλλος Αμερικανοθρεμμένος, ο André Cruz του Western Wyoming.

3ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ: ΔΕΣΠΟΖΟΥΝ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ

  1. Ισπανία
  2. Λιθουανία
  3. Ουκρανία
  4. Τσεχία

Το πρόγραμμα:

Σάββατο (16/7)

Τσεχία – Ουκρανία (15:15)
Λιθουανία – Ισπανία (22:00)

Κυριακή (17/7)

Ισπανία – Τσεχία (19:45)
Ουκρανία – Λιθουανία (19:45)

Δευτέρα (18/7)

Ουκρανία – Ισπανία (15:15)
Λιθουανία – Τσεχία (19:45)

Η Ισπανία δεν είναι μόνο το ακλόνητο φαβορί του 3ου ομίλου. Είναι και ένα από τα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Κι ας μην έχει στο Μαυροβούνιο τον απόλυτο σταρ της γενιάς του, τον Usman Garuba. Όλοι οι υπόλοιποι του 2002 και του 2003 είναι παρόντες. Ο 18χρονος Juan Nunez, o Michael Caicedo, o Ruben Dominguez, o Miguel Allen, o Hector Alderete και ο Millan Jimenez ξεχωρίζουν στην πιο γεμάτη ομάδα όλης της διοργάνωσης.

Ο καλύτερος Λιθουανός παίκτης της γενιάς του 2002 δεν θα βρίσκεται στην Ποντγκόριτσα. Πέραν του Azuolas Tubelis, πάντως, δεν θα είναι ούτε οι Liutauras Lelevicius, Titas Sargiūnas, δυσκολεύοντας το έργο της “Λιέτουβα”. Υπάρχουν βέβαια ο Mantas Rubstavicius, o Dominykas Stenionis και ο Augustas Marciulionis, ο “εγκέφαλος” αυτής της ομάδας. Η Λιθουανία δεν έχει ομάδα για μετάλλιο, αλλά σε ένα EuroBasket γεμάτο απουσίες, ποτέ δεν ξέρεις…

Την παραμονή της στην κατηγορία θα διεκδικήσει αναπόδραστα η Ουκρανία, η οποία θα στηριχτεί κυρίως στον πόιντ γκαρντ της Tartu, τον Oleksandr Kovlyar. Οι δύο ξενιτεμένοι στο NCAA, ο Pavlo Dzyuba του Maryland και ο Maxim Shulga του Utah State αναμένεται να έχουν επίσης μεγάλο ρόλο, σε μία ομάδα που δεν έχει πάντως την προοπτική να προχωρήσει πολύ.

Η Τσεχία είναι μία από τις ομάδες που θα παλέψουν να μείνουν στην 1η κατηγορία και δεν το κρύβουν. Έπαιξαν μόνο δύο φιλικά απέναντι σε ομάδες U20 στο πλαίσιο της προετοιμασίας (με τη Γαλλία), τα οποία έχασαν εύκολα. Οι Hanzlik, Balint και Hustak είναι οι παίκτες που ξεχωρίζουν.

4ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ: ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ “ΑΠΕΙΛΕΙ”

  1. Τουρκία
  2. Μαυροβούνιο
  3. Γερμανία
  4. Πολωνία

Το πρόγραμμα:

Σάββατο (16/7)

Τουρκία – Γερμανία (19:45)
Πολωνία – Μαυροβούνιο (22:00)

Κυριακή (17/7)

Γερμανία – Πολωνία (17:30)
Μαυροβούνιο – Τουρκία (22:00)

Δευτέρα (18/7)

Τουρκία – Πολωνία (19:45)
Μαυροβούνιο – Γερμανία (22:00)

Ο NBAer Alperen Sengun θα λείπει. Το ίδιο και οι τραυματίες Furkan Haltali, Yiğit Onan, Batin Tuna. Η Τουρκία δεν παύει βέβαια να έχει καλή ομάδα, κι ας μην μοιάζει ικανή να φτάσει μέχρι τα μετάλλια. Στην προετοιμασία νίκησε τη Σλοβενία, αλλά διασύρθηκε στο δεύτερο φιλικό μεταξύ των δύο ομάδων με 79-49, ενώ αντιμετώπισε υποδεέστερες ομάδες στα υπόλοιπα παιχνίδια. Ο Tibet Gorener, μαζί με τον Adem Bona, τον Sarper Mutaf και τον Yigit Coban είναι οι παίκτες που ξεχωρίζουν από τους Τούρκους.

Στο Μαυροβούνιο υποστηρίζουν ότι «πρώτος στόχος είναι η παραμονή στην κατηγορία», ωστόσο… άλλα δείχνουν τα αποτελέσματα των φιλικών. Η ομάδα του Dusan Dubljevic έκανε 6/6 στην προετοιμασία της, επικρατώντας μεταξύ άλλων της Σερβίας, της Κροατίας και του Ισραήλ. Οι διοργανωτές δεν αποκλείεται να φτάσουν μακριά. Θα έχουν την έδρα, διαθέτουν όμως και ταλέντο. Ο σταρ της ομάδας είναι ο Fedor Zugic, βασίζονται όμως πολύ και στους Luka Bogavac, Filip Andjusic, Andrija Grbovic και Zoran Vuceljic.

Χωρίς τον Ariel Hukporti, το μεγάλο ταλέντο της γενιάς του 2002 παρατάσσεται η Γερμανία, η οποία μοιάζει να ανήκει στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας, στις ομάδες δηλαδή που θα παλέψουν για μία θέση στην οκτάδα. Ο Luc van Slooten, ο Nolan Adekunle, ο Elias Baggette, ο Jordan Samare και ο Len Schoormann είναι οι παίκτες που θα κουβαλήσουν την επικίνδυνη “νατσιονάμανσαφτ”, η οποία είχε 5/5 στα φιλικά απέναντι σε Κροατία, Βέλγιο, Ιταλία και Πορτογαλία.

Η παραμονή θα είναι λογικά ο στόχος της Πολωνίας στο EuroBasket, μία ομάδα που νίκησε δύο φορές η Ελλάδα (μία εύκολα, μία δύσκολα) στην προετοιμασία της. Αν είχαν τον Jeremy Sochan, Νο. 9 του φετινού Draft, σίγουρα θα ήταν διαφορετικά… Χωρίς τον ψηλό των Spurs οι Πολωνοί δεν έχουν κάποιον παίκτη να ξεχωρίζει αισθητά, εντούτοις ο Igor Milicic αναμένεται να τραβήξει το περισσότερο κουπί.

* Στη φάση των “16” οι ομάδες διασταυρώνονται ως εξής: Α1-Β4, Α2-Β3, Β1-Β4, Β2-Β3, Γ1-Δ4, Γ2-Δ3, Δ1-Γ4, Δ2-Γ3