Η Λιθουανία δεν άφησε την Ισπανία να κάνει το three peat στις “μικρές” εθνικές ομάδες αυτό το καλοκαίρι, μετά τους τίτλους στα EuroBasket Νέων Ανδρών και Εφήβων. Η “Λιέτουβα” ήταν η καλύτερη ομάδα στα Σκόπια και κατέκτησε δίκαια το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων, στηριζόμενη σε μία ενδιαφέρουσα γενιά παικτών.

Η ομάδα του Tomas Purlys είχε το πιο συσσωρευμένο ταλέντο από κάθε άλλη στο τουρνουά, κάτι που φάνηκε από τη φάση των ομίλων, μέχρι τα νοκ άουτ παιχνίδια και φυσικά στους αγώνες των μεταλλίων. Ο φόργουορντ Kristupas Smirnov, ο δυναμικός γκαρντ Kasparas Jakucionis της Barcelona, ο πόιντ γκαρντ Mantas Laurencikas, ο σέντερ Nedas Raupelis και ο αθλητικός φόργουορντ Dovydas Buika, ήταν μαζί με τον Nojus Indrusaitis, τον Λιθουανό που επιλέχθηκε στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης, οι παίκτες που ξεχώρισαν.

Άλλοι παίκτες που άφησαν καλές εντυπώσεις, έστω και με σκαμπανεβάσματα, ήταν ο Ισραηλινός γκαρντ Omer Mayer, ο Δανός Frederik Erichsen, οι Ιταλοί γκαρντ/φόργουορντ Samuele Miccoli και Elhadji Dame Sarr, οι Ολλανδοί Dwayne Aristode, Seal Diouf, Wamba Ngouateu και ο Γάλλος (μέλος και της καλύτερης πεντάδας) Mohamed Diakite.

Διακρίθηκαν ακόμα οι (επίσης) Γάλλοι Nolan Traore, Talis Soulhac και Noa Essengue, ο Μαυροβούνιος φόργουορντ Andrija Josovic, ο Τούρκος πόιντ γκαρντ Yagiz Aksu, οι Σέρβοι Savo Drezgic, Miroslav Bogdanovic και Milos Sojic, οι Ισπανοί Jorge Carot, Asier Miguel και ο Σλοβένος Maj Dolinsek.

Οι παίκτες που εντυπωσίασαν, πάντως, και ξεχώρισαν αισθητά από τους υπόλοιπους της γενιάς του 2006, είναι οι 6+1 που θα διαβάσετε παρακάτω…

1. Mario Saint-Supery (2006 | 1.90 | PG | Unicaja Malaga | Ισπανία)

Ο αναμφισβήτητος MVP του EuroBasket U16, κι ας μην κατέκτησε η Ισπανία το χρυσό μετάλλιο. Χωρίς αυτόν η πολύ “ρηχή” σε ταλέντο Ισπανία ίσως να μην έφτανε καν στην οκτάδα, πόσο μάλλον δε στον τελικό… Ο Ισπανός “μάγος” ήταν ο πιο συναρπαστικός παίκτης του τουρνουά. Ο Saint-Supery είναι ένας αέρινος και φαντεζί πόιντ γκαρντ με υψηλό IQ, εκπληκτική τεχνική κατάρτιση και αδιάκοπη επίδραση στο παιχνίδι της Ισπανίας, όποτε είχε την μπάλα στα χέρια -και την είχε ΠΟΛΛΗ ώρα. Αν μπορούσες να… ενώσεις σε έναν παίκτη τον Sergio Rodriguez και τον Jason Williams, τότε κάτι σαν τον “super Mario” θα προέκυπτε…

Τα στατιστικά του: 21,9 πόντοι (76,7% βολές, 51,6% δίποντα, 31,6% τρίποντα), 6 ριμπάουντ, 4,1 ασίστ, 2,9 κλεψίματα, 0,4 κοψίματα, 3,3 λάθη σε 27,6 λεπτά κατά μέσο όρο, +20,6 στο efficiency, +10,4 στο “+/-”.

2. Νεοκλής Αβδάλας (2006 | 1.96 | SF | Παναθηναϊκός | Ελλάδα)

Ο πιο all-around φόργουορντ της γενιάς του. Ο Αβδάλας πήρε από το χέρι την Ελλάδα και την έφτασε μέχρι την τετράδα. Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που να μην μπορεί να το κάνει στο παρκέ. Σκοράρει από μακρινή απόσταση, έχει mid range παιχνίδι, βρίσκει τον τρόπο να φτάσει μέχρι το αντίπαλο καλάθι. Η τεχνική του κατάρτιση είναι παραπάνω από καλή για τη θέση και την ηλικία του και στα Σκόπια έδειξε εξαιρετικά στοιχεία και στην αμυντική του συμπεριφορά. Υπήρχαν στιγμές που έμοιαζε με κόπια του Roko Prkacin, του Κροάτη φόργουορντ που οδήγησε τη χώρα του στο χρυσό μετάλλιο πριν από τέσσερα χρόνια στο Νόβι Σαντ. Λιγότερο δυναμική, αλλά πιο ντελικάτη.

Τα στατιστικά του: 14,7 πόντοι (73,7% βολές, 56,4% δίποντα, 28,1% τρίποντα), 4,1 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1,9 κλεψίματα, 0,9 κοψίματα, 3 λάθη σε 21,6 λεπτά κατά μέσο όρο, +13,1 στο efficiency, +10,4 στο “+/-”.

3. Ben Avraham Saraf (2006 | 1.95 | G | Hapol Hemek Hefer | Ισραήλ)

Το Ισραήλ παράγει συνεχώς καλούς περιφερειακούς παίκτες τα τελευταία χρόνια. Μετά την ολοκλήρωση του EuroBasket U16 των Σκοπίων, μπορείτε να προσθέσετε άλλον έναν στη λίστα. Ο αριστερόχειρας Saraf έβγαλε μάτια στο τουρνουά. Ήταν ο 1ος σκόρερ και 2ος στο σύστημα αξιολόγησης, έχοντας μάλιστα όλη την προσοχή των αντιπάλων στραμμένη πάνω του. Ήταν ένας από τους καλύτερους σουτέρ του τουρνουά (τόσο στο catch-and-shoot, όσο και έπειτα από ντρίμπλα), αλλά και πολλά παραπάνω από αυτό. Η διορατικότητά του, η ντρίμπλα του και η ικανότητά του να φτάνει μέχρι το καλάθι, τελειώνοντας τις φάσεις και με τα δύο χέρια, τον έκαναν να ξεχωρίζουν ως σκόρερ.

Τα στατιστικά του: 24,3 πόντοι (77,6% βολές, 52,7% δίποντα, 31% τρίποντα), 6,7 ριμπάουντ, 4,1 ασίστ, 2,3 κλεψίματα, 0,4 κοψίματα, 2,7 λάθη σε 30,8 λεπτά κατά μέσο όρο, +22,9 στο efficiency, +3,9 στο “+/-”.

4. Urban Kroflic (2006 | 1.95 | SG | Alkor-Villalkor CD | Σλοβενία)

Ξεχώρισε σαν τη μύγα μέσ’ το γάλα σε μία όχι και τόσο γεμάτη ταλέντο Σλοβενία. Ο αριστερόχειρας Kroflic είναι ένας από τους πιο αυθεντικούς σκόρερ της συγκεκριμένης γενιάς, ένας πραγματικός killer από την περιφέρεια. Πάρα πολύ καλός σουτέρ από μακρινή και μέση απόσταση, με καλά αθλητικά προσόντα και τεχνική κατάρτιση, παίζει διαρκώς με μεγάλη αυτοπεποίθηση και θέλει την μπάλα στα χέρια. Στα Σκόπια έδειξε καλά στοιχεία και ως δημιουργός και ήταν επίσης ο 2ος καλύτερος “κλέφτης” του EuroBasket.

Τα στατιστικά του: 20,7 πόντοι (73,2% βολές, 42,6% δίποντα, 30,2% τρίποντα), 8 ριμπάουντ, 2,4 ασίστ, 3,3 κλεψίματα, 1 κόψιμο, 3,7 λάθη σε 30,2 λεπτά κατά μέσο όρο, +18,3 στο efficiency, +4,1 στο “+/-”.

5. Nojus Indrusaitis (2006 | 1.98 | G/F | St. Rita High School | Λιθουανία)

Με εξαίρεση τον τελικό ήταν ο πιο σταθερός σε απόδοση παίκτης της πρωταθλήτριας Λιθουανίας σε όλη τη διοργάνωση. Συν τοις άλλοις, είναι και αυτός που έχει το μεγαλύτερο upside από τη “Λιέτουβα”. Ο Αμερικανοθρεμμένος Indrusaitis ξεχώρισε για το δυναμισμό του και την ικανότητά του ως σκόρερ και αμυντικός, κι ας μην είχε πολύ την μπάλα στα χέρια του στη γεμάτη ταλέντο Λιθουανία. Είναι αθλητικός, εκρηκτικός, γρήγορος, ξέρει να εκμεταλλεύεται τους ανοιχτούς χώρους και σουτάρει καλά σχεδόν από κάθε απόσταση.

Τα στατιστικά του: 15,1 πόντοι (80,5% βολές, 43,4% δίποντα, 36% τρίποντα), 4,6 ριμπάουντ, 1,4 ασίστ, 1,3 κλεψίματα, 0 κοψίματα σε 26,1 λεπτά κατά μέσο όρο, +12,3 στο efficiency, +12,7 στο “+/-”.

6. David Mirkovic (2006 | 2.05 | C | SC Derby | Μαυροβούνιο)

Ο καλύτερος σέντερ του EuroBasket. Δεν είναι ιδιαίτερα αθλητικός, ούτε γρήγορος. Αντιθέτως, παίζει σε αργή ταχύτητα και είναι σχετικά βαρύς. Στα Σκόπια, πάντως, με εξαίρεση την Ελλάδα, καμία άλλη ομάδα δεν μπόρεσε να τον περιορίσει. Ο Mirkovic δεν ήταν τυχαία 1ος στο σύστημα αξιολόγησης. Έχει πολύ καλή επαφή με το καλάθι, παιχνίδι στο low post, είναι δυνατός, έξυπνος, σουτάρει καλά πίσω από τα 6,75μ. και είχε μεγάλη επίδραση και στο αμυντικό κομμάτι. Σίγουρα ο… ουρανός δεν είναι το ταβάνι του Μαυροβούνιου, μπορεί όμως να εξελιχθεί σε έναν πολύ καλό σέντερ.

Τα στατιστικά του: 22,1 πόντοι (71,8% βολές, 51,2% δίποντα, 36,1% τρίποντα), 10,3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2,1 κλεψίματα, 1 κόψιμο, 1,9 λάθη σε 38,0 λεπτά κατά μέσο όρο, +25,9% στο efficiency, -0,3 στο “+/-”.

+1. Ognen Radosic (2006 | 1.95 | SG | Igokea | Σερβία)

Ο μεγάλος άτυχος του EuroBasket. Τραυματίστηκε στο 3ο παιχνίδι με τη Σλοβενία και τέθηκε νοκ άουτ από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Έπαιξε πάντως αρκετά, για να εντυπωσιάσει. Με αυτόν η Σερβία έμοιαζε με φαβορί για μετάλλιο. Χωρίς αυτόν σώθηκε την τελευταία στιγμή. Πρόκειται για έναν αριστερόχειρα σούτινγκ γκαρντ, με ωραίο τζαμπ σουτ και μεγάλη έφεση στο σκοράρισμα, κι ας πηγαίνει σχεδόν πάντα αριστερά. Δεν φοβάται τις επαφές, καθώς διαθέτει δυνατό κορμί και μεγάλα αθλητικά προσόντα, χρησιμοποιεί κατά κόρον το euro step και λατρεύει να επιτίθεται στο αντίπαλο καλάθι.

Τα στατιστικά του: 21,7 πόντοι (76,9% βολές, 48,6% δίποντα, 23,1% τρίποντα), 2 ριμπάουντ, 1,3 ασίστ, 3 κλεψίματα, 0,3 κοψίματα, 0,7 λάθη σε 21,4 λεπτά κατά μέσο όρο, +16 στο efficiency, 0 στο “+/-”.