Απίστευτα κι όμως ελληνικά και στην περίπτωσή μας… ΕΟΚικά! Η Ελληνική Ομοσπονδία αποφάσισε (σε μια απόφαση που μοιάζει διάτρητη) να αγονήσει την FIBA. Έτσι ανακοίνωσε ότι δεν θα ισχύσει για τη νέα σεζόν και θα πάει για την επόμενη η απαγόρευση μεταγραφών σε ομάδες που έχουν οφειλές σε παίκτες και οι οποίες έχουν «κατοχυρωθεί» από ελληνικά δικαστήρια, επιτρέποντας ουσιαστικά στον Άρη να ενισχυθεί.

Η ΕΟΚ δικαιολόγησε την απόφασή της αναφέροντας ότι έκανε αυτή την κίνηση, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από τον Covid-19.

Η σχετική ανακοίνωση της ΕΟΚ ανέφερε:

«Αποφασίζεται να μην ισχύσει για την αγωνιστική περίοδο 2020-2021 το άρθρο 101 του κανονισμού της Ε.Ο.Κ. για απαγόρευση μεταγραφών σε σωματεία που δεν εκπληρούν οικονομικές τους υποχρεώσεις σε καλαθοσφαιριστές /τριες που έχουν αναγνωρισθεί με αποφάσεις ελληνικών πολιτικών δικαστηρίων, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που έχει δημιουργήσει στη χώρα η πανδημία του covid 19. Τα σωματεία καλούνται να ενεργήσουν για την ρύθμιση των οφειλών τους με τους καλαθοσφαιριστές λαμβανομένου υπόψη της ισχύος της διάταξης από την αγωνιστική περίοδο 2021 – 2022».

Η απόφαση αυτή δίνει ουσιαστικά το δικαίωμα στον Άρη, που έχει απαγορευτικά από την FIBA να ξεπεράσει τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και να κάνει μεταγραφές!

Βέβαια, η FIBA δεν τα δέχεται αυτά. Επίσης, αν κάποιος από τους παίκτες που έχουν δικαιωθεί σε ελληνικά δικαστήρια προσφύγει στo BAT, τότε θα δικαιωθεί. Κι εκεί θα είναι δύσκολο να αγνοήσει η ΕΟΚ την απόφαση του ΒΑΤ και να γράψει την εντολή της FIBA για ΒΑΝ στα παλιά της τα παπούτσια.

Μέσα σε όλα ο Άρης έχει ήδη ΒΑΝ από την FIBA, άρα πως η ΕΟΚ θα αγνοήσει τα ήδη υπάρχοντα ΒΑΝ και θα ανάψει το πράσινοι φως για μεταγραφές.

Το σίγουρο είναι ότι η FIBA δεν αστειεύεται. Το απέδειξε μάλιστα πρόσφατα με εμφατικό τρόπο με το πρόστιμο των 20.000 ευρώ που επέβαλε στην ΕΟΚ επειδή επέτρεψε η Ομοσπονδία στον Απόλλωνα Πάτρας (που έχει ΒΑΝ εξαιτίας οφειλών προς τον Alex Acker) να κάνει μεταγραφές.

Σε ό,τι αφορά στον Απόλλωνα Πάτρας, η απόφαση μάλλον δεν τον σώζει. Καθώς για την περίπτωση του Acker δεν υπάρχει απόφαση ελληνικού πολιτικού δικαστηρίου. H απόφαση είναι από το ΒΑΤ. Από ευρωπαϊκό δικαστήριο δηλαδή. Οπότε οι Πατρινοί συνεχίζουν να έχουν θέμα με τις μεταγραφές.