Στην ΕΟΚ έχουμε ασκήσει κατά καιρούς πολύ αυστηρή κριτική. Της έχουμε σύρει πολλά όταν βλέπουμε κάποια κακώς κείμενα και κάποιες ανορθογραφίες. Πάντα βέβαια, υπό το πρίσμα της ειλικρινούς κριτικής, που δεν κρύβει εμπάθειες ή σκοπιμότητες. Από την άλλη, όμως, λέμε πάντα και το καλό όταν γίνονται σωστά πράγματα. Και οφείλουμε να το πούμε και τώρα. Η Ομοσπονδία χειρίστηκε άψογα το θέμα της επανέναρξης ή όχι των Εθνικών Πρωταθλημάτων και οι κινήσεις της ήταν… «ματ».

Το όλο θέμα ήταν αρκετά δύσκολο, περίπλοκο και έμοιαζε με καυτή πατάτα. Έπρεπε να παρθούν αποφάσεις για την συνέχιση ή όχι των πρωταθλημάτων.

Ο Αυγενάκης πέταξε το μπαλάκι στην ΕΟΚ

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης πέταξε το μπαλάκι στην Ομοσπονδία για το όλο ζήτημα.

Η νομοθετική ρύθμιση που έφτιαξε επιτρέπει σε Λίγκες και Ομοσπονδίες να πάρουν οριστικές αποφάσεις για την φετινή και την επόμενη σεζόν και να κάνουν αλλαγές στις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων μέσω των ΔΣ και όχι των ΓΣ.

Ο υπουργός θέλησε με την ρύθμιση αυτή όχι να περάσει αλλού την «καυτή πατάτα», αλλά να δώσει το δικαίωμα στις Λίγκες και της Ομοσπονδίες (στην περίπτωσή μας στην ΕΟΚ) να αποφασίσουν μόνες τους για τα θέμα του οίκου τους. Και καλά έκανε.

Η υγεία

Η ΕΟΚ έπρεπε να αποφασίσει. Σε συνεργασία, όμως, με τις ομάδες, Αυτές άλλωστε είναι η καρδιά των πρωταθλημάτων. Αρχικά, η πρώτη σκέψη ήταν να συνεχιστεί κανονικά η σεζόν, όποτε το  επιτρέψουν οι συνθήκες.

Η ΕΟΚ, όμως, είχε να παλέψει με δυο πράγματα. Το ένα ήταν το πιο βασικό. Αφορούσε στο πιο πολύτιμο αγαθό. Την υγεία. Στην περίπτωσή μας την υγεία, των αθλητών, των προπονητών, των ανθρώπων των ομάδων, των γηπέδων. Η Ομοσπονδία δεν ήθελε να παίξει με την υγεία κανενός, εν μέσω της δίνης του κορονοϊού.

Μάλιστα μετά την τηλεδιάσκεψη που έγινε στις 28/4 από τον Λευτέρη Αυγενάκη με όλους τους αρμόδιους αθλητικούς φορείς και τους ανθρώπους των Ομοσπονδιών και των Λιγκών, η ΕΟΚ έστειλε επιστολή στον υφυπουργό και ξεκαθάριζε ότι τα πρωταθλήματα θα ξεκινήσουν μόνο με εντολή των υγειονομικών αρχών.

Οι απεγνωσμένες φωνές των ομάδων

Κάπου εκεί ανάμεσα άρχισαν να ακούγονται διάφορες φωνές απόγνωσης από ομάδες που είχαν οικονομικά προβλήματα.

Τα οικονομικό τσουνάμι που προκάλεσε ο κορονοϊός, τις πήρε κι αυτές – όπως όλους – παραμάζωμα.

Οι ομάδες έλεγαν στην ΕΟΚ ότι τα πρωταθλήματα δεν μπορούν να συνεχιστούν, διότι κάτι τέτοιο σημαίνει επιπλέον έξοδα, τα οποία δεν μπορούν να αντέξουν οι σύλλογοι.

Η Ομοσπονδία τα άκουσε αυτά πολύ σοβαρά, καθώς δεν ήθελε να αρχίσουν να ακούγονται «μπαμ» δεξιά κι αριστερά και ομάδες να παθαίνουν «κραχ» και να ζητάνε εθελούσιο υποβιβασμό.

Η σωτήρια απόφαση

Μέσα στον χαμό ήρθε χθες και η τηλεδιάσκεψη ομάδων της Α2 και η απόφαση να ζητηθεί από την ΕΟΚ να διακοπούν οριστικά τα πρωταθλήματα.

Δεν ξέρουμε αν η τηλεδιάσκεψη, είχε την ευλογία και την… καθοδήγηση της Ομοσπονδίας. Ξέρουμε, όμως, ότι έλυσε τα χέρια της ΕΟΚ.

Ήταν πάντως, άλλη μια κίνηση «ματ» και έδειξε για άλλη μια φορά ότι η Ομοσπονδία χειρίστηκε άριστα το τιμόνι του πλοίου της και η θύελλα δεν το έκανε να βυθιστεί. Αντίθετα έμεινε στον αφρό και δείχνει να οδεύει στο απάνεμο λιμάνι της οριστικής διακοπής της σεζόν.