Η ΕΟΚ έβαλε «λουκέτο» για την ώρα στις εκλογές και η Ομοσπονδία οδεύει σε προσωρινή διοίκηση Πρωτοδικείου! Η ΕΟΚ ανακοίνωσε σήμερα ότι αναβάλει (με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ) την Τακτική Γενική Συνέλευση και τις Αρχαιρεσίες της Ομοσπονδίας  για τις 23 Μαΐου 2021.

Τι σημαίνει αυτό; Κατ’ αρχάς σημαίνει ότι η ημερομηνία αυτή είναι εκτός… αθλητικού νομοσχεδίου. Το υφυπουργείο αθλητισμού είχε δώσει ως καταλυτική ημερομηνία για τις εκλογές στις Ομοσπονδίες την 31η Μαρτίου. Από την άλλη όμως, υπήρχε ένα περιθώριο αν υπήρχαν προβλήματα να δοθεί παράταση στις εκλογές ως την 10η Απριλίου. Μέχρι εκεί όμως.

Η ΕΟΚ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κάνει εκλογές στις 23 Μαΐου… βγαίνοντας έξω από τις προβλεπόμενες ημερομηνίες.

Η Ομοσπονδία δεν το έκανε, πάντως, παράνομα αυτό. Το έκανε… εντός νόμου. Πως γίνεται αυτό;

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η ΕΟΚ είχε στα χέρια της  απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία έκανε δεκτό αίτημα αθλητικών σωματείων μελών της Ομοσπονδίας , που είχαν αποκλειστεί λόγω του ηλεκτρονικού  Μητρώου  της Γ.Γ.Α.  και αναγνώρισε το  δικαίωμά τους  για εγγραφή στο Μητρώο της Ε.Ο.Κ. για συμμετοχή στην Γενική Συνέλευση με το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Ετσι βάσει της απόφασης του Πρωτοδικείου πήγε τις εκλογές στις 23 Μαΐου. Η ημερομηνία αυτή, όμως, είναι όπως είπαμε εκτός του χρονικού περιθωρίου που έδινε η Πολιτεία.

Τι γίνεται τώρα. Ο μόνος δρόμος είναι η προσωρινή διοίκηση που θα βγει από το Πρωτοδικείο. Σε αυτήν πρέπει να μετέχουν αναλογικά εκπρόσωποι και από τους 3 υποψηφίους για την προεδρία της ΕΟΚ (Βαγγέλης Λιόλιος, Παναγιώτης Φασούλας, Άγγελος Παπανικολάου).

Η προσωρινή διοίκηση θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές. Το πότε είναι άγνωστο. Το θέμα είναι ότι οι εκλογές θα πάνε για πολύ μετά, διότι μέχρι να πάει το θέμα της νέας διοίκησης στο Πρωτοδικείο, να οριστεί νέα προσωρινή διοίκηση και η νέα διοίκηση να προκηρύξει εκλογές… ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι!

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΟΚ:

Το Δ.Σ.  της ΕΟΚ με ομόφωνη απόφασή του  στη συνεδρίαση της 22ας Μαρτίου 2021 αποφάσισε την αναβολή της Τακτικής γενικής Συνέλευσης και των Αρχαιρεσιών  της Ομοσπονδίας  για τις 23 Μαίου 2021. Η απόφαση αυτή βασίσθηκε  πρωτίστως  στα ακόλουθα δεδομένα: 

1) Στην απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών η  οποία έκανε δεκτό αίτημα  αθλητικών σωματείων μελών της Ομοσπονδίας , που είχαν αποκλειστεί λόγω του ηλεκτρονικού  Μητρώου  της Γ.Γ.Α.  και αναγνώρισε το  δικαίωμά τους  για εγγραφή στο Μητρώο της Ε.Ο.Κ. για συμμετοχή στην Γενική Συνέλευση με το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται παράνομοι αποκλεισμοί και ακυρότητες  της διαδικασίας.  

2) Στην εξάντληση κάθε δυνατότητας για διεξαγωγή ανοικτής δημοκρατικής διαδικασίας λόγω των συνθηκών  που έχει δημιουργήσει η πανδημία του covid 19. Η   υποχρέωση  της  τήρησης της διά ζώσης συμμετοχής των αθλητικών σωματείων, με δικαίωμα λόγου και κριτικής, στις ύψιστες δημοκρατικές διαδικασίες, της διεξαγωγής των ΓΣ  και των Αρχαιρεσιών, δεν δύναται να υποκατασταθεί από την ψηφιακή «συνεύρεση» εκατοντάδων αντιπροσώπων  και  του ευάλωτου της  ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.