Το πρωτάθλημα της Stoiximan.gr Basket League για την περίοδο 2016-17 ολοκληρώθηκε και ο Παναθηναϊκός είναι άξιος πρωταθλητής για τη φετινή περίοδο. Πως έφτασε, όμως, μέχρι εδώ και τι ήταν αυτό που του έδωσε το δικαίωμα μια αποτυχημένη χρονιά να τη σώσει με… μπάζερ μπίτερ κατακτώντας στο τέλος το νταμπλ! Σίγουρα το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχει ο Τσάβι Πασκουάλ, ο κόουτς ο οποίος όταν φτάνει σε τελικούς δύσκολα τους χάνει! Οι “πράσινοι” είχαν να ευλογούν τα γένια τους με το Κύπελλο που ήρθε άνετα κόντρα στον Αρη και από κει και πέρα η μόνιμη γκρίνια για τη αστάθεια της ομάδας σε όλη τη χρονιά με αποκορύφωμα τον αποκλεισμό της από το Final4 της Πόλης, στο ρελαντί από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρ. Το πούλμαν και οι σκηνές απείρου κάλους που εκτυλίχθηκαν κατά την επιστροφή της ομάδας από την Κωνσταντινούπολη! Με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να είναι έτοιμος να διακόψει 4 συμβόλαια παικτών του και τον Πασκουάλ να δέχεται την αμφισβήτηση. Τι άλλαξε, όμως, όλη αυτή την εικόνα και το τριφύλλι στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδος μέσα στο ΣΕΦ;

Σίγουρα ο Ισπανός τεχνικός διάβασε καλύτερα τον αντίπαλό του κι αυτό φάνηκε μέσα στο παρκέ και στα 5 παιχνίδια! Στη θέση του άσου ο Παναθηναϊκός με τον Καλάθη έδειχνε να υπερτερεί έναντι του ρολίστα Μάντζαρη, του αδούλευτου από πλευράς συστημάτων πάνω του, Γκριν, του απόντα Γουότερς και του (κακώς κατά τη γνώμη μου) κομμένου Αθηναίου! Στις θέσεις 2-3 ο έξι φορές πρωταθλητής Ευρώπης είχε πιο αξιόπιστες λύσεις με Φελντέιν, ενίοτε Παππά και Τζέιμς (όταν δεν έπαιζαν άσοι), αλλά και Ρίβερς στο small forward, ενώ ακόμα και ο Χαραλαμπόπουλος που φάνηκε στο τέλος να τον εμπιστεύεται ο πρώην τεχνικός της Μπαρτσελόνα. Αντίθετα ο Ολυμπιακός στο 2-3 είχε χάσει όλη σχεδόν τη χρονιά Χάκετ και Λοτζέσκι (δύο κομβικοί παίκτες και σε σουτ και σε ντράιβ και σε έξαρση), δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ και οι μοναδικές λύσεις παρέμειναν οι Παπανικολάου και Παπαπέτρου, χωρίς, όμως, να είναι σταθεροί όλη τη χρονιά!

Κενά και στη ρακέτα!

Φτάσαμε στις θέσεις 4-5, όπου και εκεί οι “πράσινοι” είχαν πλεονέκτημα. Γκιστ, Γκάμπριελ, ακόμα και ο “παροπλισμένος” Φώτσης, Σίνγκλετον και Μπουρούσης φάνηκαν ανώτεροι των Μιλουτίνοφ (ο οποίος έκανε μια εξαιρετική χρονιά ειδικότερα από Γενάρη και μετά, στα παιχνίδια που “έκαιγαν”), του Γιανγκ, ο οποίος περισσότερο θυμίζει “συνταξιούχο” καλαθοσφαιριστή παρά το τεράστιο “όπλο” που αγόρασαν πριν 2 χρόνια οι Αγγελόπουλοι. Ανέτοιμος από το καλοκαίρι κι όμως δεν ήρθε κάποιος παίκτης στη θέση του για να καλύψει το κενό του! Ο Μπιρτς, ο οποίος έδειχνε στοιχεία που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις, αλλά ο χρόνος συμμετοχής του δε δικαιολογούσε κάτι τέτοιο, ενώ το φορτίο στο 4 έπεσε ολοκληρωτικά στον Πρίντεζη, καθώς και ο Αγραβάνης δε φαινόταν να είναι προτεραιότητα του κόουτς Σφαιρόπουλου, αλλά περισσότερο λύση ανάγκης.

Όταν, λοιπόν, το ρόστερ της ομάδας απαρτίζεται από… 7 παίκτες οι οποίοι θα πρέπει να “τρέξουν” σχεδόν 40 αγώνες στην Α1 -με εξαίρεση τα παιχνίδια με Παναθηναϊκό, τα υπόλοιπα ήταν θεωρητικά “εύκολα”, αλλά δεν παύουν να καταπόνησαν τους παίκτες- και όταν επιπλέον φέτος η Euroleague έγινε “Μαραθώνιος” με 30 αγωνιστικές ντέρμπι και συνεχόμενα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη συν τα πλέι οφς και το Final4 o Ολυμπιακός αγωνίστηκε σε περίπου 80 αγώνες! Με τόσα παιχνίδια στην «πλάτη» ίσως θα έπρεπε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος να είχε κάνει καλύτερη διαχείριση και να είχε δώσει ευκαιρίες σε «παροπλισμένους» παίκτες ή να είχε εμπλουτίσει το ρόστερ του με επιπλέον επιλογές. Δεν έγινε τίποτα από τα παραπάνω με αποτέλεσμα παίκτες όπως οι Πρίντεζης, Παπαπέτρου, Παπανικολάου, Μάντζαρης (μαζί με Σπανούλη είναι ο Ελληνικός κορμός που στηρίζεται πολύ η δομή των Πειραιωτών) να έχουν “καεί”. Αυτό φάνηκε αμέσως μετά το παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον ημιτελικό της Κωνσταντινούπολης. Εκεί οι παίκτες έδωσαν τα πάντα και μετά… άδειασαν! Φάνηκε περίτρανα στον τελικό με Φενέρ, αλλά και στους τελικούς με τον Παναθηναϊκό, ο οποίος ήταν πολύ πιο φρέσκος. Εξάλλου ο Πασκουάλ κατάλαβε ότι οι Ελληνες θα χάριζαν τις όποιες πιθανότητες υπήρχαν για «κούπα». Αυτό φάνηκε από τη στιγμή που πήραν περισσότερο χρόνο συμμετοχής οι Παππάς, Μπουρούσης, Χαραλαμπόπουλος, ακόμα και Φώτσης, προσφέροντας έτσι λύσεις στους Καλάθη, Τζέιμς, Ρίβερς, Γκιστ, Σίνγκλετον, Γκάμπριελ και Φελντέιν.

Τελικά ο Ολυμπιακός προδόθηκε από τις επιλογές του Σφαιρόπολου και από την κούραση που έβγαλαν οι παίκτες του. Ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε ακριβώς αυτό και χρησιμοποίησε το ατομικό ταλέντο κάποιων παικτών του για να υπερνικήσει του συνόλου των περσινών πρωταθλητών…